16.8.2016

Keittiön jotain uutta ja jotain vanhaa

Talon keittiö oli kaappien ja niiden sijaintien ja käyttötarkoitusten osalta ihan kiva peruskeittiö muutamalla vähän hassulla ratkaisulla.

Avaintenluovutuspäivänä keittiö näytti tältä.


Kaapeissa ei mielestäni ollut muuta varsinaisesti häiritsevää kuin se, että ovet olivat hyvin lämpimän kermansävyiset ja vetimet tyylillisesti epämieluisat. Tasot olivat massiivipuuta, mutta koska uuni ja liesi olivat kapeampaa mallia kuin mitä koemme tarvitsevamme, oli tasot vaihdettava samalla kun leveämmälle uunille tehtiin tilaa. Halusin myös yläkaapeista eroon ja uusia seinän laatoituksen.


Keittiön toiminnalliseen järjestykseen emme puuttuneet noin muutoin, mutta kylmälaitteiden paikka vaihdettiin ylläolevassa kuvassa näkyvän valkoisen astiakaapin tilalle.


Kotimaisista remonttiblogeista ehdoton suosikkini on Isyyspakkauksen Tommin pitkään hiljaiseloa viettänyt Putkiremonttipäiväkirja, jota seurasin aikoinaan innokkaasti. Eniten olen inspiroitunut Tommin ja hänen puolisonsa keittiöfilosofiasta – keittiön voi koota erilaisista osista, haalia niitä sieltä ja täältä! Se oli minulle mullistava ajatus. Täällä olen päässyt vähän toteuttamaan sitä.

Tänään keittiö näyttää tältä.


Jos suunnittelisin keittiön alusta alkaen, kaapistoista tulisi mustat, mutta tähän tilaan halusin mieluummin mahdollisimman paljon valkoista. Koska viimeisin kokemuksemme kaappien maalauttamisesta oli huono, päätin maalata kaappien ovet itse. Uudet vetimet löytyivät Helakaupasta. Seinälaataksi valitsin saman laatan jota alunperin tilasimme jo edelliseen asuntoon, mutta joka jäi valmistajan toimitusvaikeuksien takia silloin saamatta.


Yläkaappien tilalle ostimme tori.fistä vanhan seinäkaapin (120€!), joka on tiettävästi muinoin ollut jonkinlaisen alakaapin päällä. Kivimassatasot ja valkoinen lavuaari ovat Kvikin. 


Näiden kuvien hyllyt ovat ensimmäiseen asuntoomme itse tehdyt eteishyllyt. Teimme niitä tänne pari lisää, koska niihin käytettyä puumateriaalia oli vielä tallessa. Ei pidä sinun hyvää puuta pois heittämän! Ikinä! (Tämän talon vanhasta keittiötasosta tehtiin muuten lapsen työpöytä.)


Käytännössä suurin ero aiempiin käyttämiini keittiöihin on se, että täällä kaikki astiat ovat yhdessä erillisessä astiakaapissa (joka löytyi Jean Vernetistä) ja yläkaapissa on pelkkää ruokaa.


Jako on toiminut mielestäni oikein hyvin – yletänkin nyt astioihin paremmin (terv. nimim. 157cm hyvin venytelleenä). Tiedän että kaikki eivät ehkä pitäisi riisipakettiensa katselemisesta, mutta itse tykkään siitä että ruoat ja astiat näkee kaappien ovia avaamatta.


Sekin on ehkä mainittava, että täällä ei ole mikroa. Päädyimme tähän ratkaisuun alunperin visuaalisista lähtökohdista, koska keittiösuunnitelmassani ei ollut mikrolle tilaa. Höyryuuni (jota suosittelen kaikille!) lämmittää ruoka-annokset kuitenkin alle kymmenessä minuutissa, joten mikroa ei ole kyllä kaivannutkaan, varsinkaan sen jälkeen kun lasten setä opetti minut tekemään popcornia kattilassa.

Vielä puuttuu: verho terassin oven ikkunasta, lattialistat kaikkialta sekä uusi tiskikone (koska nykyinen on liian pieni ja jättää tiskit likaisiksi keskimäärin joka pesukerralla).


Kuvan henkilölle erityismaininta siitä, että hän piti minulle uskollisesti seuraa silloin kun hioin ja maalasin kaappien ovet (ja porraskaiteet). Kiitos, vauva! Ja eilen hän oppi kävelemään. Yritän seuraavien 20 vuoden aikana vähitellen lopettaa hänen kutsumisensa vauvaksi.

18 kommenttia:

 1. Mulla on teille astianpesukonesuositus! Viime syksynä poikakaveri kompastui koiraan ja mätkähti auki olleen astianpesukoneen luukun päälle, ja tässä tapaturmassa rikkoontuneen koneen tilalle ostettiin tämä (tai ainakin ulkonäöltään identtinen) Askon tiskari: http://www.gigantti.fi/product/kodinkoneet/astianpesukoneet/D8437IW/asko-astianpesukone-d8437iw. Pesee astiat puhtaiksi keskimäärin joka kerta, näyttää kivalta, ei metelöi ja on kaiken kukkuraksi tosi tukevan ja laadukkaan oloinen ja korit liukuu sulavasti. Ei ole sellainen hutera ja heiluva laitos ollenkaan. Ero esim. Mielen satoja euroja kalliimpaan koneeseen oli huima kaupassa koneita käpälöidessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos vinkistä! Laitan korvan taakse. Meillä on liesituuletinta lukuunottamatta laitteet Boschilta, kuten edellisessäkin keittiössä, ja ollaan oltu Boschiin niin tyytyväisiä että Boschin tiskikoneeseen olemme varmaan päätymässä täälläkin. Mutta sulavasti liukuvat korit kyllä houkuttelee :D Haluaisin myös ehkä sellaisen systeemin, jossa aterimet ovat ihan ylimmällä tasolla.

   Lisäksi haluaisin pahoitella sitä että nauroin ääneen tolle tiskikoneonnettomuuden kuvaukselle! Anteeksi! Toivottavasti kellekään ei siinä rytäkässä sattunut mitään <3

   Poista
 2. heippa vielä tuohon edelliseen postaukseen...onko nuo aitaelementit ostettu jostain valmiina (mistä ja mihin hintaan?) vaiko ihan ite teitte pikkukätösin? hienolta näyttää :) ja kiitos kivoista postauksista
  -saris-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Aidan valmistaja on AB Polar :) Tutkittiin muutamia eri vaihtoehtoja ja AB Polar oli ensinnäkin edullisin, mutta sillä oli myös ylivoimaisesti (mielestämme) parhaimman näköinen aitamalli valikoimissaan. Potentiaalisten valmistajien joukkoa karsi myös se, että haluttiin todella simppeli malli ajoporttiinkin, ilman mitään krumeluureja, sähkökäyttöisyyttä tai muuta erikoista. Firma on virolainen, mutta kuljettivat aidan osat pihaan saakka.

   Nettisivuilla (abpolar.ee) on elementeille ja muille aitatarpeille selkeä hinnasto, kannattaa laskea hinta sieltä aitametrien ja korkeuksien mukaan (ja muistaa tolpat ja portit myös!), kun siihen vaikuttaa sivujen tarjouksetkin ja se, mitä kaikkea tarvitsee. Meillä on aitaa kahdella eri korkeudella (150cm korkeaa autotien vieressä ja 120cm korkeaa muutoin), kaksi kulkuporttia ja yksi kaksiosainen ajoportti. Firmalla on suomalainen yhteistyökumppani, jonka voi halutessaan palkata opettamaan aidan pystytyksen tai pystyttämään sen, mutta niistä hinnoista en tiedä. AB Polarin asiakaspalvelu oli tosi ystävällistä ja sujuvaa, auttavat varmasti!

   Jos aidan pystyttää itse, on hyvä huomioida se että pylväät täytyy valaa maahan ja sitä varten on kaivettava kuopat ja sitten tehtävä valut. Meille ostettiin aitaa varten betonimylly (myös koska mies on aina halunnut oman betonimyllyn :D), ja vuokrattiin yhdeksi viikonlopuksi maakaira, jolla pylväiden 70-senttiset kuopat kairattiin.

   Poista
  2. KIITOS vastauksestasi:)

   Poista
  3. No problemo, kysy ihmeessä jos tulee jotain vielä mieleen :)

   Poista
 3. Voi kun tuliki nättiä ja persoonallista! :) Kiva nähdä erilaisia keittiöratkaisuja. Itse olen ahkeroinut ja tuunannut pientä rintamamiestalon keittiötäni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi rintamamiestaloilla on erityinen paikka sieluni koloissa <3

   Poista
 4. Hyvältä näyttää! Viitaten edellisen postauksen kommenttiini: onko teillä myös (!) järvimaisema vai näyttääkö maisema terassin ovesta vain sellaiselta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, se taitaa olla peräkärryn kuomu joka tossa kuvassa välkehtii kuin järvi ikään :D Tontti laskee kyllä pieneen puroon, että just yks päivä mietittiin että voisikohan tätä myydessä tituleerata rantatontiksi!

   Poista
  2. Pieneen puroon! Lopetan ehkä kohta blogisi lukemisen, tästä tulee vain kateus ja paha mieli. ;D

   Poista
 5. Aaaaa upea lopputulos!

  VastaaPoista
 6. Höyryuuni?! Sydänsilmäemoji! Myös laatoitukselle sydän.

  VastaaPoista
 7. Hei onks tuo keittiön laatotuksen saumalaasti mustaa vai harmaata? Haaveilen tosta saman näkösestä seinästä mein kylppäriin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Kiillon ihan sysimustaa kamaa! Kannattaa varata sen pyyhkimiseen aikaa, hermoja ja monta vanhaa pyyhettä.

   Poista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.