13.12.2015

Valkoisen sohvan myytti

Ystäväni saa keväällä vauvan, mitä odotan suurella innolla. Minulla ei ole sisaruksia, joten parhaiden ystävieni lapset ovat lähin kokemukseni sukulaislasten kaltaisista pienhenkilöistä.

Tämä nyt lisääntyvä ystäväni on kohdannut aika paljon sellaista, että muut, etenkin jo lapsia saaneet ihmiset pelottelevat siitä, miten kannattaa tehdä sitä sun tätä nyt kun vielä voi. Minusta se on pöyristyttävää ("Shock! Horror!" sanoisi lukioaikainen englanninopettajani) käytöstä aikuisilta ihmisiltä. Ensinnäkin siksi, että sellainen pelottelu ei hyödytä mitään, mutta ennen kaikkea siksi, että ne esitetyt väitteet ovat aina valheellisia. 

Tälle ystävälleni sanottiin esimerkiksi taannoin, että kannattaa nyt nauttia siitä teidän vaaleasta sohvasta kun vielä voit, koska kohta lapset sotkevat sen ruoalla

Höpönlöpön!


Kuten mahdollisesti tiedättekin, ostin meille kesällä käytetyn sohvan 150 eurolla, koska Benir söi täytteet siitä edellisestä (edellinen sohva muuten korjautettiin verhoilijalla, siihen ostettiin uudet päälliset ja nyt se jatkaa elämäänsä onnellisen benirittömänä vanhempieni mökin vierashuoneessa). 

Ja kuulkaa, tämä on väriltään sekä kivoin että käytännöllisin sohva jonka kanssa olen asunut.


Ensimmäinen syy on se, että koska siperianpeffat irrottavat itsestään lähinnä pelkästään valkoista karvaa, valkoinen sohva ei näytä jatkuvasti siltä niin kuin meillä ei imuroitaisi koskaan. 


Toinen syy on se, että valkoinen sopii yhteen ihan kaikkien värien kanssa. Jos esimerkiksi maailman pisimpään jatkuneet syksyiset kurakelit pakottavat pesemään koristetyynynpäällisiä ja torkkupeittoja jatkuvasti, kaapista löytyy tilalle aina korvaajat, koska sohvan kanssa yhteen sopii mikä tahansa. 

Muutaman olennaisen osatekijän olen kuitenkin havainnut: 

1) Valkoisessa sohvassa täytyy olla kokonaan irrotettavat päälliset sekä istuintyynyt, jotka voi kääntää ympäri. 
2) Valkoisen sohvan päällisen täytyy olla mahdollisimman keinokuituista kangasta ja konepestävä. 

Olen tietysti aina haaveillut valkoisesta pellavasohvasta, mutta siitä haaveesta on ehkä luovuttava. Tämän keinokuituisuuden juju on siinä, että koska keinokuitu kuivuu nopeasti, kaikki tahrahätätilanteet hoituvat helposti. Jos vieraita on tulossa illalla ja joku tahrii onnistuneesti vaikka ihan koko sohvan aamulla, päälliset ehtivät hyvin pesukoneeseen ja tulevat koneesta melkein kuivina ulos. 


Eivätkä lapset sottaa sohvaa ruoalla, koska eivät syö muualla kuin ruokapöydän ääressä. Mutta kun lapset ovat menneet nukkumaan, me aikuiset kyllä syöpöttelemme sohvalla salaa kuin holtittomat pienet porsaat. Sohvaa on tahrittu tähän mennessä ketsupilla, omenamehulla ja mustikkajogurtilla.

Ja kun sanon että on tahrittu, tarkoitan, että minä olen tahrinut. 


P.S.
Huomatkaa, kuinka ovelasti toinen domestikoitunut kaupunkisusi käyttää mahapuolensa väritystä hyväkseen ja maastoutuu sohvaan loikoilemalla sillä lähinnä vatsapuoli ylöspäin. 

10 kommenttia:

 1. Hei! Koirien, lasten ja valkoisen sohvan kanssa se elämä vasta alkaa!
  Terveiset Taunuksesta

  VastaaPoista
 2. En hanki enää ikinä tummaa sohvaa. En. Enää. Ikinä.

  Ostin nykyisen mustan sohvani sillä ajatuksella, että siinä ei nimenomaan lika tai koirien karvat näy. Ajatus kaunis ja käytännöllinen, mutta koirista lähtee lähinnä harmaan eri sävyistä pohjavillaa, joten se näyttää jatkuvasti kärsivän karvanlähdöstä. Ja koska meillä koirat saa olla missä vaan (paitsi pöytätasoilla ja keittiö tuoleilla), niin nuorempi linnottautuu usein syömään pururullia sohvan päälle ja siitä puolestaan jää sitä valkoista töhnää sohvaan kiinni. Huoh.

  Kiitos vaaleiden sohvien puolustuspuheesta, olen käännytetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummissa tekstiilisohvissa on sekin, että ne saa kulahtamaan tarpeeksi pesemällä, kun väri haalistuu, ja esim. pinnan nyppyyntymisenkin erottaa helpommin kuin valkoisesta sohvasta. Tämä meidän nykyinen sohva on syvyyssuunnassa niin kapea, että koirat eivät syö luitaan tässä, mutta sillä entisellä sohvalla kyllä söivät ja sitä valkoista töhnää sai sitten rapsutella irti... Koda on kyllä muutenkin vähän hylännyt sohvalla loikoilemisen sohvan vaihduttua, se ei jotenkin saa massaansa aseteltua tälle nykyiselle!

   Tosi mielelläni levitän tätä valkoisten sohvien evankeliumia kaikelle kansalle!

   Poista
 3. Omasta koirastani lähtee sekä tummaa että vaaleata karvaa, joten on aivan sama, minkä värinen sohva taloudessa on. :D Koiran makuupaikkakin on sijoitettu sohvalle viltin päälle, kun koirien pedit on niin ankeita. Toki se joutuu siitä silloin siirtymään, jos joku ihmishenkilö haluaa sohvalle istuutua, mutta se on harvoin se. Vaalea sohva irrotettavilla päällisillä olis aivan varteenotettava vaihtoehto, kun enimmäkseen sitä sohvaa sotkee kuitenkin ne ihmishenkilöt. Sohvasta on tähän mennessä puhdistettu ainakin teetä, avokadoa, rahkaa, suklaata jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nidosta lähti kanssa jonkun verran mustavalkoRAIDALLISTA karvaa :D Näkyi ihan kaikissa vaatteissa. Valkoisessa sohvassa on sekin hyvä puoli, että omaa sohvallaporsastelua haluaa vähän rajoittaa ja syödä sivistyneesti pöydän ääressä edes silloin, kun syö jotain tosi sotkuista.

   Poista
 4. Ja sitten vielä neljäs koira meille. Mutta ei valkoista sohvaa. Hinkkaan sen itse aina täyteen kaikkia muita värejä. Valkoiset vaihtopäälliset meillä on, mutta ollaan päädytty käyttämään siinä harmaita. Näkyy suklaat yms. vähän huonommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kylläpäs teidän tilanne eskaloitui tehokkaasti! Oikein!!

   Poista
 5. Jep! Meillä vaaleanbeige sohva irrotettavilla päällisillä enkä todellakaan vaihtais. Paljon siistimpi kuin edellinen tumma. Toki meillä on kaksi musta-valkoista ja yksi vaaleanruskea koira, joten karvamäärä on vakio kaikilla kodin pinnoilla, mutta noin muuten. (Musta koira on muuten kätevä pari myös beigen sitterin kanssa, jääpä kiinni kun käy vähän loikoilemassa siinä ja kun ite tulee huoneeseen niin tyyppi on viattomana silmät pyöreinä sitterin vieressä...........). Ja ei, lapset ei tosiaan sotke sohvaa ruoalla vaan minä ja mies :D Viimeksi viime viikolla piti pyöräyttää päälliset koneessa suklaa- ja dippitahrojen takia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mä en tajua sitä että miksi kaikista vaihtoehdoista just MINÄ sotken meidän sohvaa eniten, koska oon noin muuten porukan siistein henkilö :D Joku universumin tasapainojuttu varmaan. Mutta jep, kyllä tyynyjen- tai sohvanpäällisiä pyörii koneessa ainakin joka toinen viikko.

   Poista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.