5.7.2013

Välineurheilua

Miten sä käytät kaksi koiraa ja kaksi lasta lenkillä silloin, kun oot yksin kotona?

Vastaan aina, että laitan lapset rattaisiin, koirille pannat kauloihin ja astun ovesta ulos. Kuulija alkaa yleensä nauramaan. Mutta juuri niin yksinkertaista se ihan oikeasti on. Olisin huono emäntä ilman hyviä varusteita.


Lastenrattaiden ostaminen noviisina on älyttömän vaikeaa. Vähän kuin ostaisi autoa ilman, että on koskaan autossa istunutkaan. Kun ennen vanhemman tytön syntymää vyöryin vatsa pystyssä vaunuostoksille, sattui myyjäksi nainen, jolla oli itsellään kaksi lasta ja kaksi suurikokoista koiraa. Ilman häntä olisimme olleet pulassa. Hänen viisaiden neuvojensa ja omien käytännön kokemusteni pohjalta julistan täten seuraavaa:

1) Jos koirat ovat suuria ja lapsia on yksi, 
valitse tukevat, nelipyöräiset rattaat, joissa ei ole kääntyviä etupyöriä.

2) Jos koirat ovat suuria ja lapsia on kaksi, 
valitse tukevat, nelipyöräiset tuplarattaat, joissa on kääntyvät etupyörät (jotka saa tarvittaessa lukittua), ja joissa lapset istuvat vierekkäin.

Älkööt hermostuko! Perustelut luvassa!

Ensimmäisiksi vaunuiksi ostimme Emmaljungan Edge Duo Combit. Vaunut painavat kuin synti, vaativat noin farmarivolvon verran kääntymistilaa ja mahtuvat paikallisbusseihin vain tuurilla. Ja laumanjohtajan mielestä näytän niitä työntäessäni pikkulapselta aikuisten rattaiden kanssa. Mutta ne ovat mahtavat! Ne ovat vakaat ja tukevat, kyntävät nuoskalumessa kuin siperianhusky umpihangessa, niissä on lapselle hyvin tilaa ja ne ovat kestäneet kovaa käyttöä.

Kääntymättömät etupyörät ovat olennaiset juuri huonossa kelissä ja siksi, että yhden lapsen vaunut ovat kahden 27-kiloisen koiran kanssa niin kevyet, että koirapuistoissa tai äkillisissä pupu tiellä -tilanteissa kääntyvät etupyörät saisivat vaunut liikkumaan liian herkästi ei-toivotussa sivuttaissuunnassa. Olen lenkkeillyt näiden vaunujen, koirien ja alle kaksivuotiaan kanssa satoja kilometrejä, eikä niissä ole ikinä ärsyttänyt mikään.

Mutta toista lasta niihin ei mahdu.


Kun toinen tyttö ilmoitti saapumisestaan, valehtelematta ensimmäinen ajatukseni oli, että ei saakeli, en löydä sopivia tuplarattaita IKINÄ. Kävin huolestuneena pyörimässä läheisessä lastentarvikeliikkeessä. Googlettelin öisin. Näin painajaisia joista säikähdin hereille. Soittelin laumanjohtajalle töihin (myös öisin).

Halusin tuplarattaat, joissa lapset istuvat vierekkäin, mutta keskenään eri suuntiin, sillä haluan katsoa vauvaa mutta kaksivuotias ei tietenkään halua enää katsella minua. Myöhemmin vierekkäiset istuimet ovat osoittautuneet oikeaksi valinnaksi senkin takia, että niissä rattaiden ja lasten paino jakautuu leveämmälle alalle ja niiden painopiste on alempana kuin sellaisissa rattaissa, joissa lapset istuvat päällekkäin.


Eri vaunuja liikkeissä testaillessani tulin myös siihen tulokseen, että niistä yhden lapsen rattaista kahden lapsen rattaiksi muuntuvista vaunuista ei ole ainakaan meidän käytössämme yhtään mihinkään. Kun vaunujen runko ei ole yhtenäinen, ovat vaunut heiluvaiset ja jotenkin epävarman tuntuiset, ja itse valitsen mieluummin painavat (ja siis luotettavat) vaunut kuin liian kevyet. Ketteryydellä ei lenkkeillessä tee yhtään mitään.

Kun tytön laskettuun aikaan oli pari kuukautta, Emmaljunga lisäsi valikoimiinsa Double Monkeyt ja päädyimme niihin. En jostain syystä löytänyt niitä Emmaljungan sivuilta, mutta Double Vikingit näyttävät samalta. Monkeyn pointti on se, että istuinosia voi käyttää myös yhden lapsen vaunujen Monkey-rungossa, mikä ei tosin ole meille olennainen ominaisuus.


Kääntyvät etupyörät ovat mielestäni tuplarattaissa ehdottoman tärkeät siksi, että jos kaksi koiraa kulkee vierekkäin remmeissä vaunujen toisella puolella, on leveitä tuplarattaita pakko pystyä työntämään yhdellä kädellä, jotta koirat yltävät remmeissään lenkkipolun ulkopuolelle nuuhkimaan. Ymmärsikö kukaan lukemaansa? Ei se mitään, meille voi halutessaan tulla kokeilemaan ihan käytännössä! Monkeyt ovat joka tapauksessa hämmästyttävän kevyet työntää ja kääntyvät verrattain pienessä tilassa. Ja mahtuvat etuovesta sisään (mutta terassin ovesta eivät)! Olen ollut vaunuihin valtavan tyytyväinen, enkä oikeasti voi väittää, että rattaiden ja siperialaisten kanssa lenkkeileminen olisi vaikeaa. Ei se ole. Mutta kyllä siinä hengästyy.


Monkey-rattaiden ainoa huono puoli on sama, jota voi varmasti odottaa kaikilta tuplarattailta - niissä on lapsille aika vähän tilaa. Kuvan viehättävä ponnaripää on ikäisekseenkin pienikokoinen, mutta silti vähän jännittää, mahtuuko hän talvihaalarissaan istuimeensa. Vauva sen sijaan on saanut kokogeeninsä isältään, ja hän on jo nyt kolmekuisena sen mittainen, ettei enää kovin kauaa mahdu mukavasti koppaansa. En tiedä miten nämä ongelmat ratkaistaan (ehkä ostamalla seisomalauta Edge Duo Combeihin). Ratkaisuun tarvitaan varmaan taas öistä googlettelemista, ympäriinsä soittelemista ja lastentarvikeliikkeissä pyörimistä.

Mutta toivon, että joku tämän paasauksen avulla säästyisi ainakin yhdeltä valvotulta yöltä!

Mitä tulee koirien ja rattaiden rinnakkaiseloon, on se meillä sujunut erinomaisesti, koska molemmat koirat oli opetettu juoksemaan pyörän vierellä kauan ennen kuin lastenrattaista oli tietoakaan. Jos siis epäilette ettei koiranne totu rattaisiin ihan hetkessä, ehdotan totuttelemaan ensin pyörän kanssa. Ja niin joo - jos tätä lukee joku, joka etsii hyviä juoksurattaita, en osaa auttaa, mutta kehotan soittelemaan Lauttasaaren Vaunu-Aittaan, josta olen löytänyt esimerkiksi erinomaiset matkarattaat ja josta löytyy myös vähemmän tunnettuja, laadukkaita vaunumerkkejä. Ja josta saa aina mainittavan erinomaista palvelua.

Pahoittelen kännykkäkuvia, kameralla otetuille tapahtui jotakin mystistä ja nyt on jo kiire. Olen täällä pakkaillut tavaroita ja huomasin juuri, että laukkuuni on ujutettu hedelmiä ja macaron-leivoksia.


Tuo patsas on sentään minun pakkaamani.

16 kommenttia:

 1. Juu, noita ihmettelijöitä kyllä muistaakseni riitti meilläkin :-) Tympeimpiä olivat ne, jotka totesivat, että: "Nythän te voitte sit laittaa koirat pois kun tuli toi vauva! Et sä pysty kuitenkaan niitä ulkoiluttamaan vauvan kanssa... eihän KUKAAN lähde pienen kanssa ulos enää pimeellä!"

  Ihan hienosti sujuivat nekin viikot kun olin yksinhuoltajana. Tosin en muista nähneeni kenenkään muun ajelevan lastenvaunuilla koirien kanssa pakkasessa pimeellä iltaisin. Mutta niin vaan jäätiin henkiin, ja pojastakin on kasvanut ihan normaali ;-)

  Kiitokset ihanasta blogista! Tutkin taas innoissani mökin keittiöpostausta. Oma mökkimme kaipaisi uutta olomuotoa, ja huomasin, että pidin kovasti mökkisi ilmeestä ja väreistä. Lisää kuvia mökistä!!!!

  t. emäntä ja sheltit... ja poika myös

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua ärsyttää tietää ettei mulle ton täysin (!) saman kommentin heittänyt ihminen ole sama, joka möläytti sen sulle. Ehkä tollaset ihmiset ajattelee, että koira on aina lapsen sijainen? Tai jonkinlainen... harjoituslapsi?

   Hahah joo, ei oo ihan pari kertaa kun skidi on lähtenyt iltalenkille mukaan yöpuvussa :D Ja just jotenkin niin, että juhannusyönä tai vappuaattoiltana lenkkeilen keskenäni vaunujen ja koirien kanssa. Aika vähän samanlaisia vastaantulijoita! Helpottavaa tietää, etten kuitenkaan ole vaarantanut lasten mahdollisuutta normaaliuteen. Kaksivuotiaan normaaliustasoa on välillä vähän vaikea arvioida.

   Poista
  2. Mä olen muuten myös ehtinyt jo huomata, ettei vaunuja liiku enää klo 21 jälkeen. Häh? Koirien iltalenkkihän on mitä parhain nukutuskeino?

   Poista
  3. ...Ja ennen kaikkea ihan parasta nuppihoitoa sen jälkeen kun on ollut koko päivän keski-iältään 1-vuotiaassa seurassa :D

   Poista
 2. Mä bongasin teidät lenkillä! Hyvä ettei mies ajanu ojaan ku riemastuin osottelemaan! Mun mielikuvituksessa te asutte Turussa (faktat hallussa)! Anyway, vaikka blogi on ehdoton lempparini, niin bongasin teidät nimenomaan ihastellessani äidin sekä kahden koiran ja kahden lapsen -kombin sujuvaa lenkkiä! Meillä on näiden suositusten perusteella näemmä osunut vaunujen hankinta kohdilleen, mutta vielä ei olla uskaltauduttu äidin + kahden vielä isomman koiran ja yhden lapsen joukkueella lenkille. 1+1 sujuu, samoin isä+rintareppu&matkustaja+2. Ja kahden vanhemman saattelemana päästään koko konkkaronkka liikkeelle. Kiinnosti varmaan kiviäkin, mutta toivottavasti siis pian koittaisi päivä, kun innokkaat nelijalkaiset blondimme kävelisivät luotettavasti vaunujen vierellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Ihan huippua! Milloin tämä bongaus tapahtui? Jos näytin nuhjuiselta, niin se oli sitten joku poikkeustapaus, normaalisti mä olen kaunis kuin varsa kesäaamuna.

   Tosi ymmärrettävä harha toi Turkukin, mulle on tarttunut sen alueen murretta sen verran, että multa on joskus kysytty kasvokkainkin, asunko siellä :D

   Multa meni monta kuukautta ennen kun uskaltauduin vaunujen ja koirien kanssa yksinäni lenkille, siihen saakka lenkkeilin niin että toi miniesikoinen oli kantoliinassa. Ja sittenkin multa kesti lähemmäs vuosi tajuta, että koirat kannattaa pitää samalla puolella vaunuja. Hidas prosessi...

   Poista
 3. Oisko ollu tiistai-ilta kun kiidettiin hopeanharmaalla perhefarkulla tuolla ostosparatiisissa. Sulla oli seuralainen(siis joku tavis ja vielä tosi vaatimattomasti työnsi ihan vaan tavallisia vaunuja). Mä vauhkosin siihen malliin, että meni ihan ohi kuinka kauniiiksi olit laittautunut. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin että oli se kerta! Se tavis on nimittäin kanssa kahden huskyn huoltaja :) Ei olla vielä kokeiltu lenkkeilemistä kolmen lapsen ja neljän huskyn kanssa....

   Poista
  2. Ollaan kyllä testattu neljän aikuisen ja neljän huskyn kanssa, ja sitä ei ainakaan tarvitse testata uudestaan :D

   Poista
 4. Ai että, tästähän mies riemastuu! Olen aiheuttanut lastentarvikeliikkeessä noloja hetkiä paasaamalla, myyjän ja asiakkaiden kuullen, kuinka meille ei mitään nykyajan kääntyväpyöräisiä hömpötyksiä kyllä hankita! Ja että koiralenkeillä semmosilla nyt ei ainakaan tee mitään! :D
  Mutta nyt joudun ilmeisesti (taas) perumaan puhtaaseen mutuun perustuvan mielipiteeni ja kipittämään nöyränä takaisin vaunuostoksille. Minua noissa kääntyväpyöräisissä epäilyttää ne etupyörät, jotka ovat todella ankean kokoiset useissa malleissa. Noissa sekin näyttäisi olevan vähän paremmalla tolalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin kääntyväpyöräisistä ennen ihan samaa mieltä! Näiden tuplien etupyörät saa kanssa lukittua, ja oon kokeillut niitä pariin kertaan niin... Ja sitten poistanut lukituksen ekassa risteyksessä todettuani, etten muuten saa mun käsivoimilla rattaita kääntymään :D

   Poista
 5. Hei, aina pyydät postausideoita ja nyt keksin sellaisen: miten opetitte huskyt juoksemaan pyörän vierellä? Tuisku osaa kyllä vetää pyörää ja tykkää siitä ihan hirmuisesti, mutta sattuneesta syystä ko. lajia ei harrasteta kodin lähiympäristön kävelyteillä, joilla liikkuu muitakin ihmisiä ja koiria. Mitä välineitä käytätte pyöräillessä? Olisin ikikiitollinen, jos kertoisit tästä aiheesta yhtä tarkasti, kuin vaunujen valinnasta. Tämän vaunupostauksenkin luin tarkasti alusta loppuun, vaikkei aihe todellakaan koskettanut minua millään tavalla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toteutetaan! Täytyy haastatella miestä siihen, se hoiti vuosikaudet kaiken pyöräilyn koirien kanssa ja opetti molemmat siihen. Näin lyhyesti vastaan, että pyörälenkit tehdään yleensä juoksuvaljaissa ja tavallisella remmillä, ei siis sen kummempia varusteita. Meillä on polkupyöriäkin enää vaan mun jopo, että pyörältäkään se ei vaadi ihmeempiä :D Luulisin oikeastaan että jopolla on erityisen helppo lenkittää vetohaluista koiraa, koska siinä istutaan niin matalalla... Mutta palaan tähän aiheeseen vielä tarkemmin!

   Poista
 6. Meillä sukulaiset kauhistelevat kun työnnän kolmiviikkoistamme vaunuissa kera kahden bokserin. Itselle ei mikään ongelma, muut näkevät kauhukuvia kuinka koirat vetävät minut ja vaunut vauvoineen johonkin ryteikköön..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aivan kuin sitä äitinä nyt harrastaisi mitään vauvaa vaarantavaa... En mäkään tukevia vaunuja siksi kannata, että koirien meno olisi jotain hillitöntä riehumista :D Mutta kun on liikkuvia osia paljon, on parempi että edes lastenkuljetusväline liikkuu mahdollisimman vähän.

   Poista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.