23.11.2012

Vapauttakaa lyhyet henkilöt!

Vihaan häkkejä ja niin pien- kuin tassullistenkin henkilöiden säilyttämistä sellaisissa. 

Kumpikaan koirista ei ole koskaan edes ollut häkissä. Paitsi eläinlääkärissä nukutuksesta herätessään. Ja silloinkin Kodasta soitettiin heti kun se oli avannut silmänsä, että "voisittekste tulla hakemaan ton jo, kun toi huutaa täällä ja kaikki hermostuu".

Mutta yksi laumanjäsenistä viettää ja on aina viettänytkin 13 tuntia vuorokaudesta häkissä.


Ennen joulua pienhenkilön huoneessa suoritetaan miniremontti. Ei siis muuta kuin seinien maalausta, vaatekaapin siirtämistä toiselle puolelle huonetta, lisäpään metsästämistä seinälle, tee-se-itse -naulakon askartelua ja yhden huonekalun kunnostamista, mutta kumminkin (muullekin olisi kyllä tarvetta, jos minulta kysytään, sillä keskellä huoneen lattiaa on harjanne).


Samassa yhteydessä pitkäaikaisvanki pääsee valvottuun koevapauteen, jonka ainoa ehto on, että hänen tulisi jatkossakin viettää yöajat hänelle osoitetulla aluella. Hän odottaa vapauttaan rauhallisena sellissään kököttäen.


P.S.
Nyt kun tähän aihealueeseen päästiin: Pikku Kakkonen - jonka sisältö hämmästyttää minua joka ilta - lähettää juuri piirrossarjaa, jonka pääosassa ovat perunat. Siis ne kasvikset. Tässä jaksossa ne pukeutuvat vaatteisiin. Ohjelman alkaessa lapsi poistui muualle leikkimään. Oliko minulla ennen merkittävästi vähemmän järkeä, vai oliko lastenohjelmissa ennen oikeasti paljon enemmän järkeä? 

Toisaalta metsässä asuvasta, hygieniastaan piittaamattomasta, lapsia säikyttelevästä hammaspuolesta miehestä kertova ohjelma olisi nykyään kyllä jonkun säädöksen mukaan laiton...

31 kommenttia:

 1. Mä näin pienenä painajaisia, että Rölli ja Pelle Hermanni kidnappasivat mut. Mutta, nykyään ihan arvostan ja diggaan Rölliä. Hermanniin on taas jonkinlainen viha/rakkaus-suhde. Kepakko oli myös huisin pelottava Pelle Hermannissa.

  Terkuin traumoistaan avautuva Krista. Sumulla ei ole muita traumoja, kuin sormensa sen peppuun laittavista eläinlääkäreistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mikään ihme, ne oli hullun pelottavia molemmat. Etenkin just sitä Kepakkoa pelkäsin, vieläkin nousee niskavillat pystyyn kun vaan mietinkin sitä naurua. Tosi moni mun kavereista ei muista koko Kepakkoa, en tajua miten voi olla mahdollista, kun mä aina katoin niitä kauhuissani peläten sitä, milloin Kepakko ilmestyy.

   Poista
 2. Mun esikoisen mielestä se peruna-asia on pelottava.

  Aattele, me asutaan ku häkkikanat, päällekkäin pienissä kopeissa ja nukutaan reilun parin metrin päässä naapurista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl mä koen ainakin olevani vapaa kana!

   Siinä perunajutussa on kyllä jotain kammottavaa. Kuten nyt vaikkapa se, että NE ON PERUNOITA, JOTKA PUKEUTUU VAATTEISIIN JA SITTEN LAULAA AIHEESTA.

   Poista
 3. Kyllä mä olen vahvasti sitä mieltä, että lastenohjelmissa oli ennen huomattavan paljon enemmän järkeä. Onneksi niitä "vanhanajan" lastenohjelmiakin vielä tulee tv:stä (Tohtori Sykerö, Pelle Hermanni ym.).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Muumit! Kaipaan myös sitä yhtä Pikku Kakkosen ohjelmaa... olikohan se Kiinalainen juttu nimeltään? Sellainen, jossa setä kertoi aina jotain Kaukoitään sijoittuvaa satua ja muotoili samalla seitsemästä palasta kuvituksen sille jutulleen. Se oli huippu.

   Poista
  2. Olin unohtanut koko kiinalaisen käsinuken!

   Poista
  3. Näköjään mäkin, en muistanut että siinä oli se nukkekin :D Mutta tosiaan! Ja se sanoi aina "Ni hao"!

   Poista
 4. Mä kuuntelin justi Tohelon ja Torvelon tunnarin, EIKÄ SE KYLLÄ SILLON TOMMOSELTA KUULOSTANU! Ohhoi, kylläpä tuntee ittensä vanhaks vaikka vasta vuodella oon ylittäny kahdenkympin ikärajan.

  Mutta! Morso oli paha trauma. Ja tää pikkukakkosten varokaa heikkoja jäitä. Hyi olkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on käynyt ihan sama Tohelon ja Torvelon kanssa :D Muistin sen biisin ihan erilaiseksi. Muutenkin on ollut järkytys huomata, että esimerkiksi Alfred J. Kwak joka oli mun sukupolvelle Tosi Iso Juttu aikoinaan, ei itse asiassa olekaan hirveen hyvin dubattu...

   Se jäävarotus on kyllä traumatisoinut kaikki sen joskus nähneet. Mua siinä hirvitti eniten se hymistelyosio siinä ihan lopussa: "Varokaa heikkoa jäätä! Hymmm-ymmmm!"

   Poista
 5. Eiks se oo hyvä vaan, että varokaa heikkoja jäitä- esityksestä on jäänyt trauma? Ei tuu mentyä heikoille jäille :D Ja se on muuten ihan hirveä trauma! En voi vieläkään mennä syysjäiden lähellekään kuulematta sitä synkeän kohtalokasta ääntä ja kamalaa kamalaa hyminää. Hyrrr.

  Ja noin aiheeseen liittyen. Mistä moinen ronsunpää on kotoisin? Olis norsuja keräilevälle isälle ihan mahtava joululahja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei todellakaan ole näine traumoineni mitään asiaa heikoille jäille :D Se on se hyminä... Pitäis varmaan opetella hymistelemään silleen, saisi kaikki lapselle ladeltavat ohjeistukset ihan uudenlaista uskottavuutta!

   Norsu on Ombrellinosta, joka on fyysisesti Pohjois-Espalla, mutta henkisesti niillä on näköjään nykyään myös nettikauppa. Pää on paljon isompi kuin miltä se kuvissa näyttää, mutta ei paina pal mittään. Jos pääset ja/tai oot tarkka tämmösistä, kannattaa käydä paikan päällä valitsemassa. Mä mietin pitkään kahden norsun välillä, mun mielestä niillä oli ihan erilaiset ilmeet :D Valitsin tuimemman!

   Poista
 6. Eikös ne lapsistä unta näkevä Nalle Luppakorva ja kulkuvälineellä kuin välineellä lasten luo pyrkivä Nukkumattikin ole hieman häiritseviä...

  Mulle lapsuuden rakkain animaatio oli Hopeanuoli (aikuisille suunnattu siis), jonka onneksi saa nykyisin leikkaamattomana ja dubbaamattomana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kun sanoit, niin on ne kyllä! Asetellaanko aikuistumisen myötä jotkut kukkahatut päähän, vai miksi niin moni lastenohjelma vaikuttaa aikuisesta näkökulmasta tarkasteltuna vähintään arveluttavilta?

   Mä olen muuten ainoa tuntemani ihminen joka ei ole koskaan katsonut Hopeanuolta. Kuulin siitä ekan kerran kun Nido oli pentu ja ihmiset tuli joka paikassa sanomaan siitä, että "Ihana! Ihan kun siinä Hopeanuolessa!" :D

   Poista
 7. Aikoja sitten, kun nyt 11- vuotias kuopuksemme siirtyi pikkulasten sänkyyn pinnasängystä, iloitsivat isoimmat sisarukset "nyt se pääsee pois vauvanvankilasta" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaita lapsia. Hyvä, että joku muukin on kiinnittänyt huomiota tähän vauvojen epäoikeudenmukaiseen vangitsemiskulttuuriin!

   Poista
 8. mistä hommasitkaan ne koirien valkoiset design kupit? terv. ainaiseen kolinaan ja kilinään kyllästynyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nerokolta! :) Sain itse tarpeeksi sinnikkäällä sähköpostittamisella ostettua osan prototyypeistä, mutta sarjatuotannossa kupit telineineen eivät vieläkään ole. Meillä on nämä, näköjään lupailevat saatavuutta uudemman vuoden puolelle.

   Poista
 9. Tää ei ny liity asiaan, mutta voisitko kertoa miten hoidat sun uggeja? Mä just ostin omani, ja mietin että mitähän niille sitte pitää tehä :)

  Ja liittyen taas tähän postaukseen, nauroin tuolle PS.-tekstille. Huippu hyvää tekstiä jälleen!!

  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina saa poiketa asialla tai asian vierellä! Annas kun Suuri Selittäjä kertoo:

   Ensinnäkin - kannattaa suihkuttaa niihin joku niiden pinnalle sopiva hoitoaine nyt vielä kun ne on kohtalaisen puhtaat.

   Mulla on uggeja varten niiden oma huoltokitti, joka näkyy ainakin täällä, ja jota voi tilata netistä vähän sieltä sun täältä. Hinta on varmaan jotain 50€:n kieppeillä? Siinä tulee mukana pari erilaista pintakäsittelyharjaa, hoitoaine ja pesuaine, mutta jotain vastaavaa hoitoainetta ja samantapaisia harjoja löytyy ihan varmasti kenkäkaupoista, jotka myy uggeja tai muita samanlaisia lampaannahkatöppösiä. Mutta sekä hoitoaineen että harjan kanssa on tarkkaa se, että ne sopii just tollaselle pehmeälle nahkapinnalle. Ton pesuaineen taas oon itse usein korvannut sellaisella Marseilles'n perus kuutiosaippualla, jolla voi pestä silkkiäkin.

   Harjaan uggit kuivina, jos oon spontaanisti rämpinyt niillä jossain ojanpohjalla, mutta noin muuten lähinnä pesen ja harjaan kaikki parit silloin kun laitan ne kesäsäilöön. Ensin siis kengän pinnan kevyt kastelu kylmällä vedellä, sitten hankaus esim. kuutiosaippualla, huuhtelu kylmällä ja sit saappaat pinkeiksi täyteen sanomalehtipaperia ja riviin kuivumaan. Kun saappaat on kuivuneet, harjaan ne läpi, suihkuttelen niihin hoitoaineen ja annan taas kuivua. Ja sit vaan pahvilaatikkoon kesälomalle.

   Jos laiskottaa, niin mun mielestä välttämättömin on toi kuivana harjaaminen (silloin kun kengät on likaset ja kauden pääteeksi) oikeanlaisella harjalla ja se, että niitä säilyttää kesäisin muodossaan. Jos säilytit ne saappaiden mukana tulleet kovapahviset kärkituet, ne on ihan loistavia siihen. Sit vaan loput täyteen paperia. Sellaiset saappaiden varsiin tarkoitetut kaupoissa myytävät tuet ei mun mielestä ole hyviä noihin. Sanomalehtipaperi wins! Käytän kenkien omia pahvilaatikoita ja tota sanomalehtipaperia senkin takia mielelläni niiden säilömiseen, että mun mielestä niin ne pysyy paremmin ilmastoituina. Kun kuitenkin on eläinperäisestä materiaalista kyse ja silleen.

   Pitäis varmaan kirjottaa kirja aiheesta. Jos vaikka aamulla soittelis kustantajille... Kirjasarjan osat 1-3 joulumyyntiin 2013!

   Poista
 10. Kiiitooooss!!! Oikein hyvät ohjeet, ja suosittelen ehdottomasti kirjan kirjoittamista :) Voiko samaan opukseen sisällyttää nahkatakkien ja muunlaisten nahkakenkien huolto? Mä oon niiin superhuono kaikessa tuollasessa, lankata osaan, mutta siihen se sitten jääkin :o

  Oon vaan pari kertaa kuivalla säällä pitäny uusia ihanuuksia ihan just sen takia kun en oo saanu selvitettyä että mitä niille kannattaa nyt tehdä. Ja laatikko täytteineen on tallessa, hyvä idea käyttää säilytyksessä niitä alkuperäisiä pahvitäytteitä. Ja nyt äkkiä metsästämään oikeat hoitoaineet ennen ku lumi on maassa :)

  Kiitos vielä kerran!

  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä, ei kestä! :) Mä olen nahkatakkien ja muiden nahkakenkien kanssa kyllä ihan avuton, mutta siihen kirjaan voisi sisältyä esimerkiksi osio, jossa käsitellään sitä miten hiusten harjaamista voi vältellä viikkoja jäämättä sivullisille kiinni. Täytyy hioa vähän vielä sisältöä...

   Tosi hyvä että sulla on se alkuperäinen laatikkokin vielä, meinasin kysyä siitä mutta ajattelin jättää väliin ettet lannistu jos ootkin just vienyt sen roskiin :D Se on niin optimaalisen kokoinen niille saappaille. Ja ne laatikot on sitä paitsi ihan kivan näköisiäkin, meilläkin on ollut sellainen laatikkotorni joskus aika pitkään makuuhuoneessa. Miehen mielestä ei lukeudu sisustuselementiksi. Tosi ahdasmielinen tyyppi.

   Poista
 11. Jotain mä sentäs osaan itekki, eli hiusten harjauksen välttelyn!! :)

  Miehet on välillä tosi outoja, joidenkin mielestä sitten esim. rumat kaiuttimet on sisustuselementti, niin miksei kenkälaatikkokin voi olla?! Musta olis ihana jos vois säilyttää kaikkia kenkiä laatikoissa ja ne olis kauniita ja niissä olis laput että mitkä kengät asustaa missäkin. Harmi vaan että aina ei saa laatikoita, eikä niille oo tilaa :(

  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillähän on makuuhuoneessa sängyn vieressä sisustuselementtinä sellainen about mun kokoinen 2. maailmansodan aikainen kauko-ohjattava vesitaso... Ja kranaatti...

   Mulla nyt ei oikeastaan ole muita kenkiä kun noi uggit, juoksulenkkarit ja parit converset, mutta ostan aina kengät laatikossa, koska EI SITÄ TIIJJÄ vaikka joskus pinoaisin sellaisen kauniin kenkälaatikkoseinämän (siis näistä mun yhteensä n. 7 kenkäparista) johonkin. Sit ne laatikot tukkii aikansa meidän eteiskaapin, kunnes mut taivutellaan luopumaan niistä. Mut joskus vielä!

   Poista
 12. Minä näin tässä välissä törkeästi vinkaan että jos ei halua ostaa kaiken maailman kalliita aineita, niin nahkakengät kannattaa putsata satulasaippualla ja sen jälkeen laittaa niihin valjasrasvaa joka saa aikaan vettä ja likaa hylkivän pinnan. Halpaa, helppoa ja toimivaa ja molempia saa ainakin suurempien ruokakauppojen lemmikkiosastolta. Nahkatakkeihin suositellaan ph-neutraaleja aineita mitä satulasaippua ei ole, joten niihin tämä kikka ei sovellu.

  Minä olen tässä viikon-parin aikana lueskellut näitä sinun kirjoituksiasi, ja täytyy sanoa että tämä on ehdottomasti yksi suosikkiblogeistani. Sinun postauksistasi tulee aina hyvälle mielelle! Iso plussa ovat tietysti siperialaiset, ko. rotu kun on omalla "sitten joskus"-listallani ensimmäisenä. Minulla on myös parhaillaan muutto menossa, joten sinun sisustuskirjoituksistasi on tullut ammennettua inspiraatiota :)

  Nyt minäkin kysäisen hieman asian vierestä, mutta ovatko nämä teillä asuvat siperianhenkilöt kuinka itsenäisiä? Olen saanut sellaisen kuvan, että siperianhyskyt noin yleensä ovat kyllä kiinnostuneita muiden laumanjäsenten tekemisistä, mutta eivät sentään kulje kuono ihmisen polvitaipeessa heti kun vähänkin sohvalta liikahtaa :) .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavia heppatyttövinkkejä ja palautetta, kiitos! :)

   Tosi hyvä kysymys. Tai siis sellainen johon on mielenkiintoista vastata :D
   Meidän siperialaiset on sikäli itsenäisiä, että pärjäävät mainiosti kahdestaan kotona ja ovat kotioloissakin yleensä itsekseen (harvoin keskenään yhdessä, toim. huom.). Ihmisten lähelle keräännytään lähinnä, jos joku tekee ruokaa, loikoilee jossain tai tekee jotain erikoista. Mutta eivät todellakaan ole sellaisia jatkuvasti jaloissa pyöriviä.
   Pentuina molemmat oli tyypillisiä vauvoja, että vessaan esimerkiksi ei ollut mitään asiaa yksin ja vaatteita vaihtaessa joku oli aina kiinnostuneena nuuhkimassa pyllyä. Mun mielestä siperianhuskyt on pentuina vielä älyttömän paljon kiinnostuneempia kaikista maailman asioista kuin koiranpennut keskimäärin, joten annettiin molempien pentuina tunkea ihan joka paikkaan ja tutustua kaikkiin mahdollisiin juttuihin.

   Siperianhusky on helposti kyllästyvä rotu, mikä varmaa aiheuttaa sen, että ihan jokainen ihmisen liike ei enää pentuaikojen jälkeen kiinnosta. Huskyt ovat kuitenkin myös tosi laumakeskeisiä, mikä meillä tarkoittaa sitä, että koirat reagoivat herkästi ja voimakkaasti väliaikaiseenkin laiminlyöntiin tai siihen, jos niitä ei huomioi ollenkaan. Koirien lenkkikäyttäytyminen esimerkiksi on ihan sietämätöntä, jos lenkittäjä on stressaantunut ja omissa ajatuksissaan. Nido esimerkiksi inhoaa sitä, jos pölisen lenkillä puhelimeen.

   Olisi varmaan aika samanlaista elää kahden kämppiksen kanssa! Siis että eihän kämppiksenkään kanssa kaikkea yhdessä tehdä, mutta kämppis arvostaa jos sille välillä juttelee jotain ja todennäköisesti mököttää, jos sitä ei ole huomaavinaan. Saako tästä nyt mitään tolkkua? Esitä jotain tarkentavia kysymyksiä, jos ei saa!

   Poista
  2. Kyllä siitä selvän sai, kiitos vaan vastauksesta :)

   Poista
 13. Voi pieni pieni häkkilintu!
  Toivottavasti olet jo remonttisi tehnyt.
  Kun on tälläinen vapautta rakastava veri suonissa,
  on aika vaikea katsoa mitään elollista häkissä.

  Muuten ostin kirpparilta kivan nahkatakin. Laiton
  pesukoneeseen ja luomusamppoota. Käsittelin sitten
  kuivana nahkanhoitoaineella. Hieno tuli!
  Terveiset Taunuksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei olla remonttia edes aloitettu vielä, sielä se raukka edelleen kyhjöttää häkissään yöt läpeensä.

   Luomusamppoo-vinkki pistetty korvan taakse!

   Poista
 14. Onko sillä pienihmisellä elinkautinen?
  Vapautta!
  Hauskaa adventtia!
  Terveiset Taunuksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ei, kyllä hän ehdolliseen pääsee tässä ihan päivänä minä hyvänsä! Mitä nyt yksi hiomaprojekti pitäisi sitä ennen suorittaa...

   Poista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.