7.11.2012

Uusi susiluola remontissa: hikimaja

Mainiota huomenta! O-ba-ma! 

Siinä väistämätön tuuletusosuus, mutta sitten asiaan.

Näin syssymmällä on vihdoin ajankohtaista perehtyä remonttipostaussarjan ihan oikeasti viimeiseen osaan, siihen kaikkein pyhimpään, josta muutama lukija ehti juttua toivoakin; saunaan.

Ennen-kuvia ei ole, sillä saunan kohtalo oli pitkään aika avoin ja sauna saatiin lopulta valmiiksi vasta kesäkuussa. Kuvitelkaa kuitenkin mielessänne sellainen aivan perinteinen, postimerkin kokoinen sauna, jossa on kaksi kapeaa laudetta ja pikkuruinen kiuas, mutta kiva ikkuna. Se oli lähtökohta.

Minä saunon meillä eniten ja mieluiten selälläni, joten Harvian saunasuunnittelijalle marssittiin oma visioni mielessä. Halusin korvata kaksi kapeaa laudetta yhdellä koko saunan kokoisella. Ja halusin lauteista ehdottomasti pikimustat. Saunasuunnittelija suhtautui ehdotukseen yhdestä lauteesta ensin skeptisesti, mutta myönsi piirroksen valmiiksi saatuaan, että lopputuloksesta saattaakin tulla aika hyvä.

Mielestäni siitä tuli loistava. Mutta hankala kuvattava!


Saunasuunnittelijaan turvautuminen oli hyvä päätös, sillä saunan piirtäminen oli millintarkkaa hommaa ja neliöt piti käyttää tehokkaasti. Suunnittelijan idea oli, että portaat lauteelle nousevat kohtisuoraan heti lasioven takaa.


Harvian korkean Taru Sormusten Herrasta -kiukaan (okei okei, oikeasti kiukaan nimi on Kivi, mutta sen pitäisi olla Mordor) toimme vanhasta asunnosta. Olemme saaneet sen lahjaksi ja aion raahata sitä muutosta toiseen mukanani todennäköisesti hamaan loppuun saakka.


Suunnittelija ehdotti myös led-nauhaa kiukaan turvakehikon alle, jotta lauteen päällä näkeekin jotain. Sitäkään emme olisi tajuneet itse.

Seinäpaneelin värin ja materiaalin valinnassa olin tapani mukaan tarkka kuin pieni orava, sillä en halunnut mitään luonnostaan punertavaa tai kellertävää enkä värjättyä puuta. Valitsin lopulta mystisellä tavalla epätasaisen uraiseksi käsitellyn paneelin, jota vedettiin saunan seinien lisäksi myös kylpyhuoneen kattoon.

Paneelin pintakuvion kuvaaminen osoittautui mahdottomaksi, mutta saanette tästä jonkinlaisen käsityksen.


Valinta oli loistava, sillä paneelin epätasainen pinta ei kuumene, joten saunan seiniin voi nojata suoraan ilman erillisiä selkänojapuita. Hyvä ominaisuus saunassa, jossa kokoluokkansa takia senteilläkin on väliä.

Suomalaisperinteistä löylykisasaunomista varten saunan lauteiden alla on mustat laudemateriaalista valmistetut jakkarat, jotka minä ideoin ja saunasuunnittelija piirsi. Jakkaroita on kaksi ja ne voi nostaa "ylälauteeksi" silloin, kun saunassa halutaan saunoa tosissaan. Elokuisissa tupareissa miesporukka testasi jakkarat käytännöllisiksi, mutta saunan silti neljälle miehelle ehkä vähän pieneksi.


Ei se mitään. Loikoilenkin tässä mieluiten yksikseni.

(Paneelit, lauteet ja kiuas Harvia, löylykiulu & kauha -setti Rento, saunatyynyt ehkä Prisma (?), työt laumanjohtaja perheenjäsenineen)

24 kommenttia:

 1. Aaaah. Sauna on yksi mukavimmista paikoista sisustaa! Rakastan. Voisin haalia kaikki mahdolliset sauna jutut, vaikka meillä ei ole edes saunaa. Hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas en ole yhtään saunatuotehifistelijä, vaikka tykkään saunomisesta tosi paljon. Mulla on myös aika usein saunan sisustamisen suhteen sellaisia vaatimuksia, joita ei voi oikein täyttää. Isompia tyynyjä kaipaisin. Ja sit jotain pehmeetä, jonka päälle vois nostaa jalat. Ja jotain patentoitua systeemiä, jonka avulla vois lukea mitä tahansa sisustuslehteä tai kirjaa saunassa ilman, että lehti tai kirja kastuu :D

   Poista
 2. eiköhän me nyt sovita, että sitten kun te muutatte ulukomaille joskus hamassa tulevaisuudessa, ostan ton teidän asunnon halvalla? sääli nyt kolmen lapsen äitiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Mies varmaan riemastuu kun kerron, että mulla on ostaja jo nyt tiedossa!

   Poista
 3. Vautsi! Onpa magee sauna!
  Meidän tarttis kans jossain vaiheessa kylppäri & sauna rempata. Kahtoo, kun jaksaa, saatiin vasta keittiöremppa valmiiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)!
   Aattelinkin että ihan varmasti tän lukee joku saunaremppaa suunnitteleva :) Et jos vaikka ois jotain hyötyä tai inspistä tästä! Keittiörempasta hatunnosto, se oli meidän rempan inhottavin vaihe, vaikka kylppärissä oli paljon enemmän hommaa.

   Poista
 4. Tuo kiuas on hyvä, meillä on sama! Meidän pitää tehdä jossain vaiheessa suojakaide sen ympärille ja teillä se on kivasti toteutettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiuas on superhyvä! Just sen takia sitä mukana raahaankin, kun olis tuntunut tyhmältä jättää vanhaan asuntoon ja sit kuitenkin ostaa uuteen samanlainen :D Moni puukiuasvannoutunutkin on myöntänyt, että tolla kiukaalla saa tosi hyvät löylyt.

   Suojakaide on ihan Harvian peruskaide, muita vaihtoehtoja tolle kiukaalle ei tainnut ollakaan. Sieltä varmaan saa tilaamalla, soita ja kysy! :) Vanhan kämpän saunassa meillä ei ollut kaidetta tämän kiukaan ympärillä ollenkaan, mutta kun kiuas nyt menee tosta lauteen läpi, on se kyllä aika välttämätön. Ja varmaan lain mukaan pakollinenkin.

   Poista
 5. Tämäkö ei ole enää se sama asunto jossa kärrynpyörä roikkuu katosta ja keittiön tasoa madallettiin? Eikös sitäkin rempattu? Olen sekaisin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ole juu :) Muutettiin jo maaliskuussa. Edellistäkin kämppää kyllä ehostettiin joo vastaamaan paremmin meidän silloisia tarpeita, mutta se jäi sitten tytön myötä pieneksi.

   Poista
 6. Meillä tuppaa kiuas lauteen läpi, ei siinä ole pakko olla kaudetta, ainakaan meille ei ole sanottu :o

  Toki teillä voi olla tarpeellisempi kuin meillä, kun teillä ipana on niin pieni. Meidän ipana 17v oppi just olemaan räpeltämättä kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ei! Jotenkin luulis että tarvii. Me kyllä tarvittais kaide ilman pientä ipanaakin, mä en ole vielä ylittänyt tota olennaista rajapyykkiä jonka teidän viisas 17-vuotias on :D

   Poista
 7. Älyn komia tuo paneeli!! :)) Onko minkä levystä? Näyttää vähän tavallista leviämmältä...tai oon vaan sokia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ja mittanauha ei nyt kohdattukaan tän illan aikana toisiamme, mutta tossa paneeleita tytön iltapottahetken aikana tuijottaessani tulin siihen tulokseen, että kyl ne ihan normilevyiset on, mut kun ne on ton pinnanmuodon ansiosta niin pehmeelinjaset, niin näyttävät varmaan leveemmiltä. Ja voi siihen illuusioon vaikuttaa sekin, että toi sauna on oikeasti todella pieni :D

   Poista
 8. ootte varmaan miljonäärejä kun teillä on noin ihanasti rempattu ja sisustettu koti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meidän piti tän rempan jälkeen laskea, miten paljon ollaan näiden vuosien aikana säästetty siinä, että mies tekee kaiken ite. Unohdettiin... Mut joskus pakko kyllä laskea!

   Poista
 9. Olisin niin kovasti halunnu nähdä myös ne lisäjakkarat! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksanu laiskana kaivaa niitä tuolta lauteen alta, kun ajattelin ettei ne ketään kiinnosta :D Ne on samannäköiset kuin tuo alempi porras, mutta pienemmät, ja mahtuvat lauteille vierekkäin tai vastakkain.

   Poista
 10. Samojedini isä istui ryhdikkäästi saunassa ja aina ensimmäisenä.
  Kissani teki myös aina hitaan ja nautiskelevan kierroksen lauteilla.
  Kyllä noin hienoon saunaan voisi kaksi siperialaistakin haluta.
  Terveiset Taunuksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vähän toivoinkin, että Nido olisi alottanut saunomisen uudestaan nyt kun lauteille mahtuu leveämmin. Se ei ole astunut jalallaankaan saunaan sen jälkeen, kun Koda tuli. Eikä ollut tästäkään saunasta kiinnostunut muuten kun siinä vaiheessa, kun se oli vielä palasina työhuoneen lattialla.

   Poista
 11. No ni, nyt oon kahlannu koko blogin läpi alusta tähän päivään, ja on pakko sanoa että on varmaan paras blogi ikinä :)
  Tykkään tosi paljon sun kirjoitustyylistä ja kuvista. Teidän koirat (vaikken ole mikään koiraihminen..) on maailman söpöimpiä ja tyttö myös. Ja erittäin kaunis koti! Kaikin puolin ihana blogi ja sait kyllä musta heti vakkarilukijan. Harmi että nyt joudun odottamaan postauksia kun viimeisen viikon on joka päivä saanu lukea vanhoja postauksia vaikka kuinka monta päivässä. Ja nauraa, sun blogi saa nauramaan ihanilla sanavalinnoilla ja koirien ja tytön hauskoilla puuhilla.
  Tarkoituksena oli siis kiittää mahtavasta blogista joten KIITOS!
  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi EI, miten ihana kommentti! Ihana! Ihana! Liikutus! Mä olen niin otettu, että häkellyn! KIITOS :)

   Poista
 12. Onnea saunasta - vaikka kommentti vähän myöhässä tuleekin! Yhden lauteen sauna on parasta ikinä, meillä on sellaisesta jo vuosien kokemusta. Jos haluaa istua ylemäpänä, aina voi ottaa sen jakkaran :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No parasta tosiaankin! Nyt tuntuu hassulta, että jossain saunoissa on useampiakin lauteita. Meillä tulee tästä eteenpäinkin ihan takuulla olemaan vain yksi. Plus ne jakkarat. Hurraan myös selkänojattomuudelle!

   Poista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.