21.8.2010

Koiranhuoltopakkaus

Laumanjohtaja osti jokin aika sitten itselleen uudet aurinkolasit. Lasien mukana tuli huoltosetti, johon kuului minikokoisia ruuveja, ruuvimeisseleitä, vaihdettavat nenätuet, liina linssien puhdistusta varten ja - tätä laumanjohtaja haluaa ehdottomasti painottaa - törkeän siisti kotelo.

Mielestäni olisi suotavaa, että koiranpennun mukana tulisi samanlainen koiranhuoltopakkaus esimerkiksi äitiyspakkauksen toimintaperiaatteen tapaan: tuleva pennunomistaja voisi tilata pakkauksen kennelliitolta tai kasvattajalta ja maksaa viulut itse. Tai tulostaa netistä ostoslistan ja lähteä ostoksille. 

Itse suosittelisin huoltopakkauksen sisällöksi seuraavia hyväksi kokemiamme juttuja, joille löytynee tarvetta jokaisesta koirakodista harrastuksista ja roduista riippumatta. Tilankäytöllisistä syistä pikkuruiset kuvat saa klikattua isommaksi.


Koiran ensiapupakkaus 
Sisältää kaiken mahdollisen punkkipihdeistä sidetarpeisiin. Tosin parhaat punkkipihdit ovat kuulemma sellaiset, jotka kiristävät hirttosilmukan punkin ympärille. Itse käytän kotkankynsiäni. Tämä pakkaus on ostettu yksityiseltä eläinlääkäriasemalta. Sen yleisestä saatavuudesta en osaa sanoa, sillä muilla asemilla en ole nähnyt näitä myynnissä.

Mikä tahansa suun kautta nautittavaksi tarkoitettu hiilivalmiste käy ja sama purkki käy niin eläimille kuin ihmisillekin. Aktiivihiili siivoaa ruoansulatusjärjestelmää - se imee itseensä mahdolliset vatsavaivojen aiheuttajat, muttei kuitenkaan imeydy potilaan elimistöön. Potilaan pökäleet ovat käytön jälkeen reippaan mustia.


Desinfiointiaine
Tämäkin on ihmisten ja elikoiden yhteisestä lääkekaapista. Mikä tahansa antiseptinen liuos käy, mutta itse suosin suihkeita siksi, että niiden levittäminen on hankalissakin olosuhteissa helpompaa ja hygieenisempää. Suihkeiden kanssa on tärkeää, että aine ei kirvele, sillä kirvelevä, kylmä suihkaisu suoraan haavaan saattaa saada potilaan sätkimään. Ja maailmankaikkeus tietää, ettei sätkivän siperianhuskyn kanssa ole kiva työskennellä.

Tankoparsaa säilykkeenä
Ei kuulkaa, tässä ei nyt haksahdettu pastakastikereseptin puolelle. Tankoparsan teho perustuu siihen, että koiran ruoansulatus ei pysty sulattamaan sitä, joten se kuljettaa mukanaan haitalliset esineet elimistöstä ulos. Jostain luin, että se myös kietoutuisi haitallisen esineen ympärille, tiedä häntä. Tankoparsaa kannattaa antaa koiralle ensiapuna esimerkiksi silloin, kun epäilee koiran syöneen jotakin terävää (tai esim. citykanin luita...). Tankoparsa on koiralle täysin vaaratonta ja se myös näyttäisi vilkastuttavan suolen toimintaa. Meille sen käyttöä on suositellut mm. Viikin yliopistollisen eläinsairaalan lääkäri. Raaka tavara ei käy ilmeisesti siksi, että koiran elimistö ei ole kovin hyvä prosessoimaan raakoja vihanneksia.

 

Koiran turkille sopiva laadukas harja
Kuvassa Furminator, joka on ehkä neljäs tai viides meillä käytössä ollut harja. Hinta oli muistaakseni viiden- tai kuudenkympin tienoilla, mutta vehje maksaa kyllä itsensä takaisin. Sopii parhaiten koirille, joilla on pehmeä alusvilla. Terä on oikeasti terävä, joten kannattaa varoa asiakkaan ihoa.

Hyvät kynsisakset
Olen kuullut satumaisia tarinoita aamunkoitossa välkehtivistä kynsisaksista, jotka eivät tylsy koskaan, mutta ainakin meillä kynsisaksien tilalle on pakko ostaa välillä uudet. Kynsisaksien terävyys palkitaan työskentelymukavuutena etenkin silloin, jos kauneussalongin asiakas on hieman vastahakoinen manikyyrissäkävijä. 


Shampoo
Shampoon valintaan kannattaa kiinnittää erityishuomiota silloin, jos koiran iho on herkkä, etenkin jos koiran turkki on helposti likaantuvaa sorttia. Herkkäihoisen (ja mullassa mielellään kylpevän) Ronjan kylpyhuoneen kaapista löytyy Helläpesua, kun taas meillä pestään vähän millä sattuu. En vaadi shampoolta oikeastaan muuta kuin sen, että se ei kirvele silmissä, tuoksu voimakkaasti eikä vaadi minuuttien vaikutusaikaa. 

Ja jos saisin itse suunnitella pennunomistajapakkauksen sisällön, lisäisin sinne myös emäntää varten (rauhoittavien lääkkeiden, korvatulppien ja varahermojen lisäksi) näitä:


Biohajoavia, mahdollisimman myrkyttömiä pesuaineita
Biohajoavia ja mahdollisimman myrkyttömiä siksi, että ainakin eräällä tuntemallani koiranpennulla on tapana maistella kaikkia kodin pintoja varsinkin silloin, kun ne on juuri pesty. Eivät nämäkään ehkä ihan virvokkeiksi käy, mutta tekevät huomattavasti Fairya ja Ajaxia vähemmän hallaa elimistölle. Ja sopivat herkkähipiäiselle emännällekin paremmin.

Onko Suden hetken lukijoilla jotain lisättävää listaan?

5 kommenttia:

 1. Loistava lista! Kyypakkaus tulee mieleen lisättäväksi siihen ja kipulääke (saattavat sisältyäkin tuohon ensiapupakkaukseen). Kipulääkkeestä sain viimeksi lääkäriltä uudet ohjeet. Olin luullut että ns. ihmisten särkylääkkeistä koiralle sopii parhaiten parasetamooli, mutta nykyään suositellaankin kuulema ketoprofeenia (esim. ketorin, ketomex) 1 mg/kg.

  Erilaisista punkkipihdeistä sain vähän liikaakin kokemusta vuosia sitten tehdyllä Ahvenanmaan reissulla. 'Noukin' kahdesta westiestämme viikon aikana n. 10 punkkia päivässä ja kotiin tultua vielä useita. Isännän melko karvaisesta takapuolesta poistin lisäksi yhden yökötyksen. Koiriin verrattuna se oli kylläkin lasten leikkiä. Voin tuon epämiellyttävän kokemuksen perusteella todeta, että poistovälineellä ei sinänsä ole suurta merkitystä, rutiini on se, joka ratkaisee!

  Koirien pesuun olen jo vuosia käyttänyt marseille saippuaa. Vinkin sain alunperin Ineksen kasvattajalta. Myöhemmin, kun tutustuin nestemäiseen marseilleen, en ole muuta 'shampoota' koirille tarvinnutkaan. Aito marseille saippuahan on suurimmaksi osaksi kasviöljyä ja sen takia se ei poista ihon tai turkin omaa rasvaa, eikä siis kuivata. Nestemäistä marseille saippuaa saa nykyään Suomestakin myös tuoksuvana ainakin Stockalta ja monista sisustusliikkeistä. Suosittelen kaikkia kokeilemaan.

  Furminaattorista olen kuullut paljon hyvää. Osaatko sanoa sen sopivuudesta westieille (lue: oletteko käyttäneet/koikeilleet Ronjalla)? Ü

  VastaaPoista
 2. Ai niin, kyypakkaus! Onhan meillä sellanenkin :D Ensiapupakkaus ei tosiaan sisällä mitään lääkkeitä ja kyypakkaus on tietty aika ehdoton. Meillä ei kipulääkkeitä löydy kaapista ollenkaan taas sen takia, että koirilla ei ole mitään kroonisia kiputiloja ja jos ne loukkaavat itsensä, haluan nähdä miten kipu kehittyy, jotta tiedän, tarvitsevatko ne lääkäriä.

  Haha, Ahvenanmaan karaisemana poistat varmaan nykyään punkit vaikka pelkällä tahdonvoimalla :D Olen itse joutunut poistamaan YHTEENSÄ Ronja mukaanluettuna koirista alle viisi punkkia. Tosin nythän Koda sai ne kaksi silmäkulmaansa juuri silloin, kun en ollut kotona...

  Käytätkö siis sitä Marseillen nestemäistä suihkusaippuaa? Hitsi, kiitos vinkistä, siirryn ihan ehdottomasti siihen! Jotenkin ärsyttänyt käyttää näitä koirashampoita, kun niistä ei koskaan oikein tiedä, etiketit ovat aika monitulkintaisia ja valmistajat emännälle täysin tuntemattomia. Marseillea meillä käytetään vaikka mihin muutenkin, ja tuon entisen työpaikan takia on todella tuttu tuotesarja ;)

  Olen kokeillut joo Furminaattoria Ronjallekin - liian tehokas, nyrhii koiran ihan nakuksi :D Tosin tässä kohtaa huomauttaisin, että mulla ei oikeastaan ole mitään käsitystä siitä, minkälainen turkki westieillä on oikeasti, sillä Ronjalla on (tästä on varmaan puhuttu aiemminkin?) kokonaan pehmeä turkki, vähän kuin pennulla.

  Ronjan ongelmana on varmaan teillekin tutut tassunkokoiset takut jaloissa ja mahanpohjassa, ja niitä olen itse availlut eniten lähinnä käsin, apuna korkeintaan sellainen harvapiikkinen koirakampa. Lähteekö teidän länsimaalaisista karvaa?

  VastaaPoista
 3. Joo, marseillea vaan kehiin! Kannattaa ehdottomasti kokeilla myös Ronjalle westejen ihoa ajatellen. Eikä tarvii erikseen mitään hoitoaineita. Turkista tulee ihanan helposti kammattava. Käytän tosiaan kaikkia versioita saippuasta. Nehän on ko. sarjassa kaikki käytännössä samaa tavaraa. Mulla on kylppärissä yleensä joku sarjan pumppupullo jolla pesen itseni ja koirat (oma atooppinen ihoni tykkää kovasti). Marseillehan on erinomaista nahalle, oli se sitten esim. kengissä tai vielä kiinni kropassa. Ü Niin ja kun sun Uggi shampoo loppuu, niin marseille käy loistavasti myös mokkanahalle. Tulipas aikamoinen mainospätkä...

  Kyllä meillä koirista jonkunverran lähtee karvaa. Lähinnä just niitä takkutuppoja pyörii jaloissa. Rosa-rouvahan ei koskaan kasvattanut pohjavillaa ja omaakin aika erilaisen turkin kuin Ines. Meillä molemmat koirat on jo vuosia ajeltu koneella nyppimisen sijasta. Molemmilla on sen verran ongelmalliset ihot, ettei ole ollut mitään järkeä aiheuttaa lisä ärsytystä nypinnällä. Takutkin leikkaan siis saksilla aika suvereenisti. Ü

  VastaaPoista
 4. Pitää myös muistaa että hiiltä ei saa antaa happo/emäs myrkytyksiin ja kun hiiltä annetaan niin määrä on about 2-10tbl per kilo, joten yksi 50kpl purkki ei riitä edes vähimmäismäärässä 30kg painavalle koiralle. T:samu

  VastaaPoista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.