14.3.2018

Lähes päättymätön ja vähän romanttinen kertomus makuuhuoneesta

Takallinen makuuhuone -tavoite syntyi ehkä kymmenen vuotta sitten, mutta silloin asuimme kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa. Ja sen jälkeen rivitalossa. Sitten etsimme sopivaa omakotitaloa useamman vuoden ja kun päädyimme katsomaan tätä, olimme näytössä toisistamme tietämättä tarkistaneet, että makuuhuoneessa on hormin seinäpintaa eli takkamahdollisuus. Mielestäni tosi romanttista!

Tässä huone muuttopäivänä.


Jokaisella seinällä on ovi tai ikkuna. Lisäksi on pintavedettyä paksua patteriputkea ehkä 11 metriä ja kaksi muhkuraiseksi tapetoitua seinää. Ja huoneeseen oli pakko asentaa iso vaatekaappi. 

Takan suunniteltu paikka on tuossa yläkuvassa kengistä oikealle. Ensimmäisen asuinvuoden mietimme sitä, kannattaako takka todella tehdä huoneeseen joka on jo lähtökohtaisesti liian ahdas. Ensimmäisenä talvena valkeni, että ainakin lämmityksellisistä syistä se kannattaa.

Viime kesänä paikalle kutsuttiin vanhoihin taloihin erikoistunut nuohooja selvittämään hormin käyttömahdollisuuksia tarkemmin. Hormi piti ensin piikata auki ylhäältä – ja sitten päästiinkin heti yllätysmomenttien äärelle! Hormi ei koostunutkaan oletetusta hormiparista, vaan oli sisältä kuuden pienemmän mutta onneksi kuitenkin tarpeeksi suuren hormin kenno.


Toisekseen, hormi ei kulkenutkaan makuuhuoneen kohdalla siinä kohdassa, missä sen ensin luultiin kulkevan. Seinään tehtiin siis yksi hutiosuma ennen kuin oikea kohta löytyi, minkä jälkeen hormista lapioitiin kahdeksan säkillistä jonkinlaista eristepapanaa.

Sitten käytettiin muutama kuukausi tulisijan valintaan ja sopivan kohdan määrittelemiseen – ja näistä jälkimmäinen oli todella vaikeaa. Valitsemani pönttöuuni ei tarvitse alleen kuin itsensä levyisen valun, joten oikea kohta piti määritellä puolen sentin tarkkuudella jo ennen kuin lattiaa avattiin. Lopulta pääsimme avaamishommiin vasta viime marraskuussa.


Tässä yllä näkyisi lattiaan piirretty rinkula, jollei edessä olisi samojedinhäntää.


Mutta tässä rinkula näkyy vielä huonommin...


Lattia avattiin, valun perusta tuettiin kellarin seinien päälle, se raudoitettiin ja sitten takalle valettiin pohja. Talteen saatiin aika paljon purua ja ihan vähän lattialankkuakin!


Pönttöuunin muuraaminen kesti yhdeltä muurarilta ja yhdeltä erinomaiselta apumieheltä vajaat kaksi päivää. 


Pönttöuuni on Tiilerin Aino. Hormiliitos on tehty tulisijan takapuolelta erillisellä komponentilla, jonka yhteydessä on savupelti. Pari osaa vielä puuttuu: tarvitaan metallisuoja hormiliitosta ympäröivän villavaipan päälle ja suojapelti takan eteen, ne teetetään erikseen peltitöinä.


Makuuhuoneen saaga ei toki pääty tähän, sillä seuraavaksi pitäisi ratkaista tämä oviaukko. 


Aukko jatkuu pönttöuunin takana seinään saakka, mutta nyt takan tultua sitä täytyisi leventää mielellään sekä sivulle (tuosta missä valonkatkaisija on) että ylöspäin (seinäkellon kohdalta). Ei ole aavistustakaan siitä, onko se edes teknisesti mahdollista. Kukaan ei ole vielä uskaltanut kurkkia seinän sisään. Aukon suurentamisen jälkeen se pitäisi sulkea jonkinlaisella ovisysteemillä, jonka toteutustapaa vielä mietitään. 


(Tämän postauksen kirjoittaminen kesti melkein kaksi viikkoa, koska kuvia piti kaivaa ties mistä, ja jostain käsittämättömästä syystä suurimmassa osassa takan vaiheista löytämistäni kuvista oli tällä tavalla vähän liian paljon koiraa.)

10 kommenttia:

 1. Ihana pönttöuuni, eivätkä haukut haittaa yhtään kuvissa, vaikka ehkä varsinaisen kohteen välillä peittävätkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse tykkään kieltämättä sisustuslehtienkin kuvissa siitä, että lemmikit on paikalla koheltamassa normaalisti :)

   Poista
 2. "Vähän liian paljon koiraa" ei kuulu sanavarastooni, enkä täten ymmärrä kyseistä lausetta ollenkaan. Lisää koiria kansalle!
  Teidän koti on myös ihan super ihana, äidin kanssa aina päivitellään että miten sä oikein osaatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, te kaksi <3 Onnistumisissani keskeisintä on kyllä erinomainen (joskin usein housuton) työpari!

   Poista
 3. Pönttöuuni on aika ihana makkarissa pakkaskeleillä - kokemusta on. Toinen kissoistamme huomasi tämän myös, ja se löytyikin monesti jalkopäästä sängystä. Lämpimiä unia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aivan ihana! Arvasin, että se olisi hyvä, mutten sitä että se on *näin* hyvä. Mielestäni täydellinen lämmityslaite.

   Ollaan mietitty, että jos tässä talossa joskus asuu kissa, sille on tehtävä askelmat pönttöuunin päälle!

   Poista
 4. Ja minä kun aina luulin että vain kissat ovat linssiluteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nämä nyt ovat vähän tämmöisiä kissakoiria muutenkin. Itse luulin kans esim. että pörröiset koirat eivät pidä lämpimästä. Ajattelin että makuuhuoneessa ei nuku enää yksikään koira sen jälkeen kun takka tulee, mutta kävikin päinvastoin.

   Poista
 5. Voi että mikä ihana idea!
  Miten sinulla riittää aikaa energiaa ja ideoita tähän kaikkeen!
  Ruuhkavuodet ne vuosista parhaat.
  Terveiset Taunuksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, taas <3 Aika moni täällä toteuttamani idea on sellainen, että olen hautonut sitä vuosia mutta päässyt toteuttamaan vasta täällä. On aika energisoivaa saada vihdoin toteuttaa niitä!

   Poista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.