20.6.2017

Pihakuu

Aloitamme tänään syvällä huokauksella – sellaisella, että kohisevalla hengityksellä vedetään keuhkot täyteen ilmaa ja sitten puhalletaan ne niin tyhjiksi kuin saadaan. (Saman voi toistaa poliittisia uutisia lähiviikkoina lukiessaan, minä aion ainakin.)

Noin!


Koko toukokuu meni pihalla. Mutta nyt se on melkein valmis. Melkein, koska sivupihalta puuttuu vielä pyörävaja ja portti, jonka rakenteesta tai materiaalista emme ole vielä päässeet ihan täyteen yksimielisyyteen. Mutta takapiha on valmis.

Tiedän että nurmikkoasia kiinnostaa jotakuta teistä oikeasti, joten palaan siihen pian. Lyhyesti todettakoon, että rullanurmikko on osoittautunut erinomaiseksi ratkaisuksi ja on selviytynyt sabotaasiyrityksistäkin (molempien huskyjen mielestä asennettua nurmikkoa oli kiva rullailla auki) hyvin. Suosittelen ratkaisua lämpimästi. Kerron siitä tarkemmin kyllä! Mutta koska jostakin pitää aloittaa, katsotaan nyt vaikka tämä hiekkalaatikko ensin.

°°°

Remontoimme oikeastaan aina sillä periaatteella, mutta varsinkin pihahommissa olemme pyrkineet käyttämään mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi kaiken mahdollisen meillä jo olemassa olevan materiaalin. Täältä tontiltakin on saatu kaikenlaista uusiokäyttöön: vanhoista perennapenkkien muurikivistä tehtiin tuijien ympärille perennareunukset ja etupihalle ajoalueen reunamuurit, kaivonrenkaista saatiin lopulta kolme aika suurta kukkalaatikkoa (joissa ei ole istutuksia vieläkään, Benir on vaikuttanut asiaan) ja tontilta on löytynyt myös paljon isojakin koristeiksi sopivia kiviä, joita on hyödynnetty vaikka missä. Esimerkiksi tässä hiekkalaatikossa.

Perheen kesämökkityömaalta jäi aikoinaan jonkin verran kaikenlaista puutavaraa yli, joten käytimme hiekkalaatikon runkoon mökin puuvarastosta löytynyttä lamellihirttä. Erinäisten välivaiheiden kautta päädyimme tekemään hiekkalaatikosta kuusikulmion.
Hirret lyhennettiin lyhimmän pituisiksi, kulmaliitosten muotoilu suoritettiin moottorisahalla, käsisirkkelillä ja taltalla, osat kiinnitettiin jykevillä ruuveilla ja koko laatikko käsiteltiin terassikäsittelyaineella.


Hiekkalaatikon alle levitettiin kangas ja laitojen ympärille muotoiltiin kivituhkasta vallit, jotka pitävät kankaan ulkopuolelta paikoillaan ja estävät hiekkaa karkaamasta hirsien alta. Tuolla murskeen, kivituhkan ja hiekan alla laatikko (tai kehikko!) lepää tontilta löytyneiden kivien päällä, jotta puuosat pysyisivät jotenkuten irti maasta.


Laatikon hinnaksi tuli hiekkoineen noin 50€. Ja hiekasta puheenollen – hiekkalaatikkohiekka kannattaa ostaa rakennuksille maa-aineksia toimittavalta yritykseltä, jolta hiekkaa voi hakea ja lapioida itse kyytiin. Tässä tapauksessa kuutio hiekkaa maksoi 25€!

Lopuksi mihinkään liittymätön (tai toisaalta kaikkeen olennaisesti liittyvä, miten sen nyt ottaa) kuva, jossa on koiria mm. joogaamassa.

1 kommentti:

  1. Ahkera olet ollut!
    Hienolta näyttää ja lauma onneliselta.
    Terveiset Taunuksesta

    VastaaPoista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.