17.11.2016

Politiikka, pihasuunnittelu ja mitä näitä nyt on

Anteeksi, mutta olisiko teillä hetki aikaa keskustella politiikasta, pihasuunnittelusta ja musiikista?


Niin, kelläpä ei olisi!

Ensin haluaisin sanoa politiikasta, että vasta sen jälkeen kun sain äänioikeuden 10 vuotta sitten, olen alkanut ymmärtämään paremmin sitä, miksi äänestämisen statistiikka on kiinnostavaa. Silloin kun vaalien lopputulos aiheuttaa tunnekuohun, olen yrittänyt keskittyä numeroihin ja prosentteihin ja jakaumaan. Se rauhoittaa aina jollakin tavalla, ainakin minua.

En ole siksi jaksanut hirveästi tohista siitä, mitä vaikutusalueeni ulkopuolisessa maailmanpolitiikassa tapahtuu. Olen sen sijaan kääntynyt vähän sisäänpäin ja keskittynyt niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa.

Yksi asia johon pystyn 100-prosenttisesti vaikuttamaan, on musiikki jota meillä kuunnellaan. Ja talo tuntuu vaikuttavan siihen, millaista musiikkia haluan kuunnella. Talo (haluan uskoa tämän johtuvan nimenomaisesti talosta) on saanut minut kuuntelemaan esim. Beatlesia, räppiä ja japanilaista jazzia vinyyliltä. Samalla olen miettinyt paljon sitä, millaista musiikkia talossa on joskus vuosikymmeniä sitten kuunneltu, ja että kuuntelenkohan koskaan sattumalta samaa. Beatles täällä on varmasti soinut aiemminkin!


(Aiheeseen ohittamattomasti liittyvä kuva ystävästäni Dahliasta istumassa Hendrixin päällä. Dahlia on käynyt meillä usein! On huippua, että ystävät voivat tulla meille nyt kylään koiriensa kanssa. Neljä koiraa on jo käynyt ja heistä kolme on ollut yökylässäkin!)

Tämän syksyn suosikkini on ehdottomasti Solange Knowlesin A Seat at the Table, joka vie mielen sellaiseen maisemaan, jossa tuoksuu vihreälle ja on paljon vapaasti liikkuvaa ilmaa.


Lopuksi siitä pihasuunnittelusta vielä.

Ensi keväänä koko takapihalle olisi tarkoitus vetää nurmikko. En ole vielä ihan varma, miten tämä käytännössä toteutuu (koska valmisnurmi maksaa ja siemennurmen kasvuvaihe ei koirien kanssa ehkä suju kovin hyvin), mutta nurmikko tulee kuitenkin. Nurmikkohan siellä tänäkin kesänä oli, mutta sitä ei ajettu kertaakaan ja sen keskellä on autotallin kokoinen aukko, minkä lisäksi koko nurmikon pohja on kummallisen muhkurainen, joten teemme kaiken uudestaan.


Eilen keksin, että sen sijaan että pihakasvillisuus olisi pelkkää nurmikkoa, haluaisin sinne jonkinlaisen... kasvipenkin! En kukkapenkkiä, koska en välitä hirveästi kukista jotka ovat kivannäköisiä viikon ja alastomia muutoin, eivätkä hyötykasvitkaan oikein kiinnosta, mutta jotain kasveja pihalle haluaisin.

Kasvialueen voisi rajata pieneksi karsinaksi...  jollakin matalalla aidalla? En tiedä kasveista yhtään mitään, mutta tuntuu että haluaisin kasvikarsinaan ainakin paljon saniaisia ja muita sellaisia reheviä asioita. Jos luet tätä ja mieleesi tulee heti jokin rehevä viherasia, kerro ajatuksistasi!

14 kommenttia:

 1. Jos yhtään tykkää kukista, suosittelen panostamaan amattilaiseen tässäkin tapauksessa. Oikealaisella piha/istutussuunnittelulla saadaan piha ihanasti kukkimaan heti keväästä myöhäiseen syksyyn. Mä en ymmärrä tästä hommasta mitään, mutta muutettiin vuosi sitten tädin vanhaan omakotitaloon johon hän oli puutarhurina suunnitellut perennapenkit. Itse ainakin tykkään siitä että melkein koko ajan joku kukka kukkii ja on paljon penkkejä ja pensaita ja köynöksiä rakennusten seinillä (meillä on siis TOSI iso ja vanha piha, on aittaa ja navettaan.. Ei kuitenkaan siis mitenkään tupatentäys piha, joten nurmikon leikkuuta riittää). Toki kukkapenkissä kitkeminen keväällä vie aikaa, että jos siitä ei tykkää niin sitten kannattaa harkita tarkkaan..
  Mielenkiinnolla jään odottamaan millainen pihasta tulee :)
  -T-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just toi on munkin tavoite, että piha olisi tavallaan vähän muutoksessa koko ajan. Mutta silti haluaisin, että sellaista kaljua vaihetta ei olisi ollenkaan, siksi ajattelin että kukkimattomiin asioihin keskittyminen voisi olla hyvä. Kitkeminen ei ainakaan tähän mennessä ole hirveästi kiinnostunut, mutta luulen kykeneväni kiinnostumaan siitäkin, jos tarpeeksi kivan istutusratkaisun keksin.

   Vanhat pihat on munkin mielestä aina parhaita, ehkä siksi että ne on suunniteltu kerroksittain ja niissä on usein just tolleen ihan kaikkea mahdollista. Sellaisen fiiliksen tämäkin talo ympärilleen mielestäni vaatii, tähän mennessä täällä ei ole selvästi kukaan miettinyt pihajuttuja ollenkaan.

   Poista
 2. Mulla oli aikoinaan mun yhdellä ja ainoalla pihallani syyshortensia, josta tykkäsin ihan älyttömästi. Koko kesän kivan vihreä ja vehreä pensas ja sit syksyllä mieletön, kauan kestävä kukkiminen. Hoidon tarve 0.

  NinaÅ

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Niin onnelliset koirat! Kiitos!
  Voisit miettiä puutarhaasi sellaisia puita ja pensaita jotka houkuttelevat lintuja. Eikä kukaan voi elää ilman juhannusruusua sireeniä pionia yrttejä herneitä marjoja linnunlaulupuuta... Anoppini sanoi aina, että mene nyt vain sinne puutarhaan kaivamaan negatiiviset energiat multaan. Toimii erinomaisesti.
  Ja aivan uskomattoman ihanaa plärätä puutarhalehtiä sateisina syysiltoina.
  Terveiset Taunuksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusruusut sopisi kyllä tänne... Pioneista tykkään tosi paljon, meillä oli niitä rivitalopihalla pari pensaikkoa, mutta harmittaa se, miten paljaita ne ovat kaiken sen runsauden jälkeen.

   Viisas anoppi sinulla <3

   Poista
 4. Poimulehti. Lyhyesti ja ytimekkäästi. :D

  VastaaPoista
 5. Kerro ihmeessä, jos keksit ratkaisun tuohon nurmikko-koira ongelmaan, meillä on sama edessä myös ensi keväänä. Mies pohti, että paras ratkaisu olisi kylvää nurmikko, lähteä muutamaksi viikoksi pois ja nakittaa naapuri kastelemaan. Parempia ehdotuksia siis kaivataan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron kyllä sit heti. Luulen että meidän ratkaisu on vaan rajoittaa koirien oleilua pihalla sen ajan, kun nurmikko juurtuu... Ei me voida ensimmäisiä tän ongelman kanssa olla, jonkun täytyy tietää jokin evakkoon lähtemistä parempi ratkaisu!

   Poista
 6. Meillä saatiin 2000 neliön nurmikko kasvamaan kolmesta koirasta, happamasta maasta ja huonoista siemenistä huolimatta. Ensimmäisen kesänä ei tapahtunut mitään, toisena kesänä oli vähän ankeaa ja kolmantena kesänä ei ehditty muuta kuin leikkaamaan riehaantunutta nurmikkoa. Muistakaa kalkitus (jos on vähänkään hapanta maata, parempi on jos on hyvä multa) ja lannoitus!

  Muista kasvipenkkien kasveissa että aika moni perenna (siis monivuotinen kukka) on myrkyllinen, samoin pensaiden kanssa pitää olla tarkkana. Ruusuja en lasten takia hankkisi, enkä sellaisia pensaita joita pitää leikata ja tuusata. Jos normaalihintaan käy ostamassa kasvit puutarhamyymälöistä, saa maksaa itsensä kipeäksi. Moni kotipuutarhuri antaa riehaantuneita perennoja ilmaiseksi kun niitä pitää harventaa ja pensaat kannattaa ostaa loppukesästä jolloin ne ovat jopa -70 % alkuperäisestä hinnasta (terveisin hullu puutarhuri joka osti kaksi isoa puuta viime kuussa vitosella kun halvalla sai, vaikkei niille paikkaa olekaan...). Alkukesästä ovat hinnat korkeimmillaan, tosin silloin on eniten tarjontaakin.

  Yksi ehdotus kasvilavalle/lavoille olisi: laita kukkia ja syötäviä sekaisin. Esimerkiksi mansikkaa ja yksivuotisia kukkia. Tai ruukkuihin kirsikkatomaatteja (taimet maksavat muutaman euron, sato on hyvä ja makea. Helppo hoitaa kun kastelee ja lykkää kanankakkaa tarpeeksi). Yksivuotiset kukat ovat myös helppoja, sen kuin heittelee siemenet maahan, vähän multaa ja vettä perää ja avot, se on siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi miten hyviä neuvoja kaikki, kiitos! Syvennyn näihin.

   Yksivuotiset kukat alkoivat vähän kiinnostaa... Saan toivottavasti jo ensi kevääksi kaksi kaivonrengasta istutuksia varten, niihin voisi sopia yksivuotisia kukkia. Heittelisi vaan joka vuosi sinne vähän mitä sattuu, ja katsoisi mitä tulee.

   Poista
  2. LAnnoitus ja kalkitus mainittu! Mutta sitä varten pitää tietää mitä mullassa on, eli pitää teettää maa-analyysi. Meillekin tehtiin sellainen kotipuutarhan maa-analyysi jossain labrassa, oisko ollut viljavuuspalvelu? nimeltään. Sieltä tulee tulokset tuosta happamuudesta ja ravinnevajauksista. Niitten avulla voi sitten miettiä helpommin sitä nurmikon perustamista

   Poista
 7. Millainen piha muuten on? Jos paahteinen, saniaisista on turha haaveilla. Mut mites olisi havut, ei juurikaan tarvitse hoitoa ja nykyään niitäkin on joka lähtöön.

  VastaaPoista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.