21.8.2015

Portaat, osa 1

Nyt tulee paljon kuvia, joista jokainen on otettu puhelimella. Tekee mieli pahoitella, mutta toisaalta en kyllä valehtele väittäessäni että järjestelmäkamera ei ihan oikeasti olisi mahtunut autoon kun mökille lähdettiin.

Mutta asiaan! Ne parven portaat!

Viimeksi mökiltä lähtiessämme taakse jäi reikä välikatossa. Projektia oli tarkoitus tulla jatkamaan heti Pori Jazzien (oli muuten jännä kokemus 9. kuulla, terv. nimim. aika kovia ja kapeita ne Kirjurinluodon penkit) jälkeen, mutta sitten vauva alkoikin aloittelemaan saapumistaan.

Hän sitten lopulta esivalmisteli mainittua saapumistaan melkein kaksi viikkoa ennen sen varsinaista toteuttamista, mutta mökille ei tietenkään uskallettu lähteä. Porrasprojekti siis viivästyi vähän. Sitä päästiin jatkamaan eilen. 


Portaiden perusidis oli omani, mutta mistään muusta en voi ottaa kunniaa (vielä). Laumanjohtaja laski portaisiin sopivan nousukulman ja askelsyvyyden, pitkään pähkäiltyään ratkaisi muutaman tilankäytöllisen ongelman ja sitten piirsi portaiden rakenteen. Sen jälkeen tutun puusepän verstas teki meille portaiden osat piirrustusten mukaan. Osat odottivat meitä mökillä levyinä.

Kokoaminen oli hidasta. Enkä voinut auttaa mitenkään. Onneksi välillä pääsi(n) rannalle.


Ensin portaat kasattiin malliksi lattialle jotta kiinnitysten paikat ja lokeroiden väliseinien kohdat saatiin mallailtua. Sitten taas osiksi ja yksi osa kerrallaan kiinni.
(Housuton rajattu poikkeuksellisen korkean alastomuusasteensa takia kuvasta.)

Eilen illalla portaat jäivät tähän vaiheeseen:


Laumanjohtajalla on seuraavaksi edessään välikaton panelointi. Kun se on tehty, voimme mittailla tähän nousun kohdalle tulevan kaiteen valmiiksi. Kaiteen materiaalista kyllä kinataan vielä... Jos oleilisimme täällä vain aikuisten kesken, en haluaisi tuohon mitään kaidetta – lakihan ei velvoittaisi mitään laittamaankaan, koska matala parvi ei lukeudu asuintilaksi. Ollaan siis kerrankin tilanteessa, jossa rakennusmääräykset eivät rajoita tekemistä, joten voidaan suunnitella kaide ihan omien tarpeiden ja mieltymysten mukaiseksi. Kaiteita tarvitaan oikeastaan yhteensä kolme; toinen estämään lasten heittäytymistä parvelta alas portaikkoon ja kolmas parven ja asuintilan välillä olevan puurimoituksen tilalle, mutta tuo viimeksi mainittu saa ainakin vielä odottaa, koska nykyinen kuitenkin on käytössä ihan hyvä. 

Seuraavalla kerralla tänne tullessamme tuomme mukanamme lattialankut ja pintakäsittelyaineet (ja ehkä ainakin osan kaidemateriaaleista). Portaat ovat kyllä ihan kauniit näinkin, mutta eivät kestä minkäänlaista kosteutta ja kellastuisivat äkkiä. Aion sutia niihin tuota seinien kuultovalkeaa ja mustaa. 


Siperianhuskyn väreillä siis mennään taas.

12 kommenttia:

 1. Hei miten te lähditte autoon? Mihin autoon? Siis reissukamoineen? Ei me kohta mahduta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähditte = mahdutte autocorrect <3

   Poista
  2. Meillä on jeep! Mutta mahdutaan siihenkin mökkireissuilla ainoastaan sen takia, että mökille voi lähteä aika vähin varustein koska siellä on kauppa melko lähellä, sähkö ja vesi, ja ollaan raahattu sinne kaikki tarvittava koiranruokasäkistä hiusöljyyn ja ponnareihin ja hajuvesiin. Oon myös jättänyt sinne meidän kaikkien vanhoja vaatteita sen verran että sinne voisi periaatteessa lähteä yhdellä laukullisella. Mutta millekään erämaamökkireissulle me ei tohon autoon todellakaan mahduttaisi. Tartteis bussin!

   Poista
 2. Arkkitehtuurinen taidonnäyte: portaat ja kirjahylly samassa. :)

  VastaaPoista
 3. Anteeksi, anteeksi, anteeksi, mutta nyt on arkkitehdin pakko vähän korjata: se on välipohja, ei välikatto. Anteeksi vielä kerran. Blogisi on ihana ja olen itkenyt ja nauranut sen ääressä! Kirjoita useammin ja enemmän! Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos korjauksesta! Mikä on sitten välikatto? Kahden kokonaisen kerroksen välissä? Vai vasta se ylimmän kerroksen katto ennen ulkokattoa?

   Kiitos <3 Tavoitteena olisikin vähän tiivistää postaustahtia :)

   Poista
 4. Tulipa tässä mieleen että sulla saattais olla jotain kivoja kynttiläehdotuksia! Eli osaisitko suositella kynttilöitä, etenkin tuoksulliset kiinnostaa. Joikilla on iha kivoja, Partylitella osa on ihan ok, niissä on vaa joku semmonen sivuhaju (?) josta en saa kiinni mutta haistan sen sieltä ja se on ärsyttävä. Tarkkaa puuhaa tämä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis yhtä tarkkaa puuhaa ei olekaan kuin tuoksukynttilöiden valitseminen! Olen villi tuoksukynttiläkokeilija ja ostan niitä aina testiin silloin kun vastaan tulee jokin laadukkaalta tuntuva.

   Mun ykkössuositus on Desico, jolla on tehdas Fiskarsissa ja nettikauppa. Moko on ennen myynyt Desicon tuotteita, mutta ei jostain syystä myy enää, ja koska en ole uskaltanut tilata nettikaupasta vielä mitään (kynttilöiden postikestävyys, junou...), ostan niitä aina kun jossain vastaan tulee tai isomman satsin Fiskarsissa käydessänk. Desicon kaikki kynttilät on todella hyviä, mun mielestä Suomen parhaita (hinta-laatusuhde on ihan loistava!), mutta etenkin tuoksukynttilät erottuvat edukseen. Desico myy myös ihan pikkuruisia lasipikari-tuoksukynttilöitä, jotka on tosi hyviä silloin kun ei halua sitoutua isompaan tolppamalliin ja tuntien paloaikaan.

   Koska Desico on lähivuosina ollut niin huonosti edustettuna pk-seudun sisustusliikkeissä, olen ostanut tuoksukynttilöitä kaivatessani Stockmannin myymiä WoodWickin kynttilöitä. Hyvää on tuoksuvalikoima ja tuoksujen sävy sekä se, että purkkien päälle saa kannen tiiviisti kiinni silloin kun haluaa laittaa kynttilän takaisin kaappiin. Huonoa WW:n kynttilöissä on (tosi kirpeän hinnan lisäksi) se että ne savuttavat ihan helkkaristi eikä sydäntä saa oikein leikattua syvältä kupista. Durancen (googlettamalla löytyy aika monta sitä myyvää nettikauppaa ja putiikkia) tuoksukynttilät on myös sekä kalliita että hyviä. Tuoksut ovat tehokkaita mutta eivät päätäsärkevän voimakkaita, joten kynttilät kestävät käytössä kauan. Ja näyttävät fiineissä lasipurkeissaan kivoilta :D

   Mäkään en tykkää siitä partylitekynttilöiden pohjatuoksusta! Et ole yksin!

   Poista
  2. Mää arvasin että suhun voi luottaa! :D On todellakin tarkkaa, ihanaa että jonkun muunkin tarkka nenä huomannut tämän sivupohjatuoksun partyliteissa. Suurkiitokset näistä vinkeistä. Etenkin nuo Desicot kiinnostaa ny. Pittääpä pitää silmät auki. :) Woodwickin kynttilät on kyl muistaakseni hyvän tuoksusia, mutta joo, itteä ärsyttää savuttavat kynttilät, oon heti iha hermona ja oottelen räjähdystä. Tulipa tässä mieleen että ootko nuuhkinu Habitat liikkeen kynttilöitä? Ne oli ainaki pikanuuhkaisulla miellyttäviä. :)

   Poista
  3. En ole nuuhkaissut! Oon vieraillut Habitatilla vaan kerran ihan turistina mulkoilemassa kaikkea, en tajunnut ottaa kynttilöihin lähikontaktia silloin. Mutta tässä samalla tuli mieleen, että Granitin tuoksukynttilät on myös laadullisesti hyviä! Mutta niillä ei ainakaan nyt kesällä ole ollut tuoksultaan kivoja :D Ennen niillä oli sellainen musta lakunhajuinen jota poltin meidän kylppärissä ja varsinkin kaikki meidän naispuoliset vieraat intoili siitä tuoksusta hulluina.

   Poista
  4. Aaa, ne Granitin on jääny vähä vähälle huomiolle, se kauppa on vähä vaikee mulle ku ei tiiä minne kattois ku on kaikkee paljon ja pitää vähä testailla kyniä..piirrellä ehkä pupu.
   Lakritsia..jännittävää. Ois mielenkiintoista haistaa! Jänniä nämä jutut. Niiku että ostin tossa kotiseutumatkalla vihreän teen ja sitruunan hajusia kynttilöitä nyt sitte vaikka piti jotain talvisen mystistä, lämmintä ja ehkä tummaa.

   Poista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.