26.6.2013

MökkikeittiöMökin sisustaminen on ollut kivoin sisustusprojekti ikinä. Se on tavallaan haastavaa (sanon "tavallaan", koska oikeasti haastavaksi voi mielestäni kutsua lähinnä sellaisia asioita kuten shakkiottelu, triathlon, synnyttäminen tai kokonaisen Ylen teemaillan katsominen tasaisella sykkeellä), sillä tilat ovat pienet ja fasiliteetit tietysti muutenkin erilaiset kuin kaupunkikodeissa. Mutta on se myös kivaa, sillä tehtyjen valintojen kanssa ei tarvitse elää joka päivä. Nuppia ei kiristä niin pahasti, jos menee pieleen.

Mökkikeittiötä suunniteltaessa hiuksia harottiin kyllä urakalla, muut (esim. Kvikin keittiösuunnittelija) olivat sitä mieltä ettei "noin pieneen väliin mahdu yhtään mitään", varsinkaan kun en halunnut yläkaappeja. Pysyin kuitenkin lujana uskossani - keittiölle jäänyt tila on kyllä vain n. 2 metriä leveä, mutta mielestäni tärkeämpää onkin syvyys. Jos syvyyttä riittää standardikokoisille laitteille, kaikki muu kyllä järjestyy. 


Mökin kaikki suuret pinnat ovat vaaleita tai valkoisia, joten keittiöönkin valittiin vaalea kivitaso ja valkoinen kiviallas. Tiedän miltä se kuulostaa - turhamaiselta ja epäkäytännölliseltä - mutta voin jo nyt suositella lämpimästi molempia. Vaalea, kiiltävä kivitaso pysyy paljon paremmin siistinä kuin kodin mattamusta vastaava (tai aiemmat tasokokemukset laminaatti ja massiivipuu), eikä valkoinen lavuaari näytä koskaan likaiselta, vaikka olemme laumanjohtajan kanssa varmasti laiskimmat tiskaajat ikinä. 

Joko mökkitontut käyvät öisin salaa pesemässä lavuaaria tai sitten Kvik on keittiöpintojen da Vinci.


Kvikin kaapinovet ovat mattavalkoiset ja helpot pitää puhtaina siitäkin huolimatta, että koirat tulevat yleensä sisään keittiön viereisestä ovesta ja Koda pudistelee kuraisen turkkinsa mieluiten jonkin mahdollisimman valkoisen pinnan läsnäollessa. KvikKvikKvik! Hyvä Kvik! 

Kun kuitenkin mietitte, niin juu; kaikki tarpeellinen tosiaan mahtuu kaapistoon. Kolmessa vetolaatikossa on astiat ja kuivamuonat, lavuaarin alla roskis ja kaasupullo. Koiranruoat on tungettu uunin alle ja pellit ovat laatikossa uunin päällä. Myönnän, että lainaamme usein myös viereisen mökin keittiötä, mutta meitä onkin kuusi. Yksiön ja yhden hengen tai vain kahdenkin hengen tarpeisiin keittiö riittäisi erinomaisesti.


Hyllyt ovat kannattimineen Ikeasta ja ihan oikeaa puuta! Palosuojan laumanjohtaja askarteli lattiasta yli jääneistä laatoista ja linjakas valkoinen muistitaulu on oikeasti sähkökaappi. Alemman hyllyn pohjaan ruuvatut kuppikoukut ovat Nordalin, saippuapullo Perobasta. Koira kuvausjärjestelijän oma. 

Sen kuonon edessä on avonainen ulko-ovi, joten tuo tuskainen ilme ei johdu ainakaan lämpötilasta. Ehkä kuvaajasta.


(Olisin halunnut samalla esitellä laumanjohtajan sirkkelillä pyöröhirrestä tekemiä sängynjalkoja, mutta kun sänky sattui olemaan myllätty ja siellä nukkui tuo pieni henkilö meritähtiasennossa, niin emmäny viittiny. Joku toinen kerta sitten!)

27 kommenttia:

 1. Voi vitsi mä oon vähän kade. Varsinkin tuosta mustasta Smegistä. Mutta se on totta, että mökin ruokahuolto mahtuu loppujen lopuksi aika pieneen tilaan. Varsinkin jos saa alusta lähtien itse päättää mitä sinne tulee ja ostaa itse astiat ym. tavarat. Itsellä on vain sukumökki ja sinne on tietysti ikiaikaiseen tapaan raahattu kaikki kaupunkikodeista hylätty tavara. Niinpä ruokaa laitetaan vanhoilla korvapuolilla kattiloilla ja rautapannuilla, syödään epäkäytännöllisen isoilta syviltä lautasilta ja juodaan korvattomista aluslautasettomista kupeista ja seitsemästä erilaisesta sarjasta koostuvista laseista. Lisäksi kaapit tursuavat vanhoja kulahtaneita muovi- ja emalikulhoja ja rupsahtaneita kattiloita. Huokaus. Kyllä siitä on tämä teidän eleganssi kaukana. Onnea uudelle keittiölle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta Smeg on kaunis kuin mikä, mutta mä en kyllä hankkisi sellasta varsinaiseen kotiin. Pinta on niin kirkas että lapsi pystyy peilailemaan siitä itseään silloin kun se ei ole sormenjälkien peitossa, joten kaupunkikodissa varmaan ärsyttäisi pyyhkiä tota ovea :D Se on myös tosi arkaa materiaalia, siihen tulee helposti pieniä pintanaarmuja.

   Ihan totta, että pienenkin tilan saa toimimaan jos on mahdollisuus suunnitella tilankäyttö alusta alkaen sentti kerrallaan itse. Meidän eleganssin kulminoituma oli tällä kertaa varmaan se, kun huusin huutonetistä epäsymmetrisistä paksuista lautasista koostuvan astiaston tonne mökille, ja se tuli perille niin että lautasista n. 3/12 oli säilynyt ehjinä...

   Kiitos! :)

   Poista
 2. Hyvin suunnitellen saa pieneenkin tilaan toimivan keittiön - minkä siis ihan näin kuvien kera todistit. Tykkään. Paljon.

  Ei kai mökille nyt mitään 24 hengen juhlaserviisiastiastoa viedä lojumaan (paitsi jos sitä tarvitsee ihan joka käyntikerta, mutta sitten lienee mökkikin huvila tms) vaan just se, mitä tarvitaan.

  Nättikin on kuin sika pienenä. Siis keittiö :D Huskya on tohtisi sikaan verrata, kun huskyt on silleen komeitjaihkui ihan omalla tavallaan.

  PS: Edellisen postauksen eka kuva, oijoijoijoijoi miten ihana, kun pieni käsivarsi sopii kuin nakutettu koiran leuan alle. Katsoin kuvaa ehkä noin miljoona kertaa, kun niin ihana (oonkohan käyttänyt sanaa ihana riittävästi) tuokio kuvassa; rentous, läheisyys ja Hänen Pieni Ihana Suloisuutensa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen muutenkin tosi huono varautumaan Sitten Jos Joskus -tyylisiin tilanteisiin just jollain täydellisillä astiastoilla yms., joten otan kyllä kaiken irti siitä että mökillä voi aina vedota vieraiden tullessa siihen, että sori kun meillä on kahvikattauksessa nyt nää eripari emalimukit, mut täällä mökillä on vähän tämmöstä :D

   Se kuva on ihana! Räpsin hulluna äkkiä miljoona kuvaa ja toivoin että edes yksi onnistuu ennen kuin jompi kumpi vaihtaa asentoa.

   Poista
 3. onpa kaunis ja näppärän näköinen keittiö! tuo jääkaappi on oikea helmi. mutta missä on kahvinkeitin???? (mielestäni tärkein tarvike joka keittiössä) vai keitättekö kaiken kahvin mutteripannulla?
  eihän mökkikeittiön tarvi olla iso - kesällä kuitenkin ollaan ulkona grillailemassa päivät pitkät.
  odottelen kuvia sängynjaloista.
  -kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kato vaikka meitä onkin kuusi, niin meistä kahvia juo vaan yksi! Ja hän on sellainen kahvi-hifistelijä, ettei juo kuin erikoiskahveja ja lähinnä espressoa, joten ne kyllä keittyvät mutteripannulla (sen vieressä hyllyllä näkyy kahvimylly ja maidonvaahdotin...). Meidän kotona vuosikaudet palvellut kahvikone alkaa vähän ikääntyä, joten ollaan kyllä ajateltu raahata se mökille sitten kun saadaan hommattua tänne uusi.

   Sängynjaloista tuli tosi hienot, lupaan kuvia!

   Poista
 4. Sun kirjotuksista tulee ihan jokainen kerta niin hyvälle mielelle. Kirjotitpa sitten koirista, lapsista, sisustamisesta tai ihan mistä vaan :)
  -Saara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä niin yhdyn tähän. Paras blogi ikinä. Mun puolesta voisit päivittää vaikka kolmesti päivässä. =)

   ja upee mökki! =)

   Poista
  2. Mulle tulee aina ihan uuno olo jos päivitän enemmän kuin kerran viikossa :D Sellanen, että täällä mää vaan avaudun intternettiin eikä kukaan edes lue!

   Kiitos <3

   Poista
 5. Oi vau, tosi hienon näköinen keittiö! Ja eihän mökillä tosiaan niin suurta tarvita, etenkin jos teillä on tosiaan mahdollisuus tarvittaessa naapurimökinkin keittiöön :)
  Voipahan olla mökillä rennosti, kun "keittiökaaos" jää pieneksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, vaikka jokainen astia lojuisi tiskaamatta altaassa, niin eipä olisi kovin suuri tiskivuori :) Kiitos!

   Poista
 6. Hieno on! Tästä inspiroituneena selasin kaikki aikaisemmatkin remonttipostaukset arvellessani teiltä löytyvän täydellinen ratkaisu kodinhoitohuoneeseenkin. Ja löytyihän vinkit lopulta, Kvikin tarjontaa selaamaan siis ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellei ajansaatossa ole joku asia jäänyt ko. rempasta hampaan koloon?

   Poista
  2. IHANAA, että kysyit hampaankoloista!

   Kvikin kaapistoja ja tasoja en oikeasti voi kuin suositella. Ei mitään pahaa sanottavaa niistä. Meillä on kotona tosiaan Kvikia niin alakerran pikkuvessassa kuin sitten yläkerran kylppärissäkin, ja mökillä sitä on meidän keittiön ja kylppärin lisäksi kolmessa muussakin pesutilassa. Kvik on superhyvä myös siksi, että tarjoavat ilmaisen suunnittelupalvelun, jossa piirtävät myös selkeät 3d-kuvat suunnitellusta loppuratkaisusta.

   Kaksi juttua kyllä rempasta jäi hampaankoloon: toinen on Kvikin betoniallas. Halusin kokeilla betonia, koska oon haaveillut betonisista työtasoista keittiöön, ja nyt voin hyvillä mielin sanoa että betonia meillä ei tule märkiin tai puolimärkiin tiloihin enää jatkossa. Onneksi yhden lavuaarin pyyhkiminen ei ole iso vaiva. Mutta se tosiaan imee kaikki tahrat itseensä just niin kuin betonin voi kuvitellakin tekevän ja just niin kuin mulle Kvikiltä luvattiin, ettei se tee :D En sitten tiedä, olisko sitä pitänyt osata hoitaa jollain omilla betoninhoitoaineillaan tms., mutta mun viitseliäisyyden raja menee kyllä siinä että kylppärissä kaikki pinnat täytyy voida pyyhkiä samalla pesuaineella ilman että mikään pinta kärsii.

   Toinen hampaankoloon jäänyt juttu on keittiökaappien ovien maalaus. Valitsimme itseään innokkaasti mainostavan yrityksen Helsingin Tattarisuolta. Kysyin sähköpostissa kahteen kertaan etukäteen, että onhan maalattu pinta nyt sitten varmasti keittiökäyttöön parhaiten sopiva, helposti puhdistettava ja vaikeasti likaantuva. Juujuu, sanottiin. Valkoiset yläkaapinovet ovatkin ihan ok, mutta nuo mustat alakaapinovet ovat ihan berberistä. Mahdoton saada puhtaan näköisiksi, kaikki tahrat loistavat kauas, hermot menee. Suunnittelin just yks päivä, että voitaisiin vaikka kaappi kerrallaan vaihtaa keittiönkaapit runkojaan myöten Kvikin tuotteiksi. Reklamoida en ole koskaan jaksanut, mutta tuleepahan nyt ainakin kiukuteltua internetissä aiheesta :D

   Poista
  3. Olipa hyvä, että palasin etsimään vastausta! Varsinaiseksi remonttihöpötykseksi menee (vaikka käsiteltiinhän tässä hammashygieeniaakin, ehheh), mutta onko "kodinhoitotilassanne" ollut käytännön kokemuksella kaikki tarvittavat toiminnot?

   Poista
  4. On. Koneet alkavat olla vanhoja ja rasittavia, mutta eihän se ainakaan Kvikin vika ole :D Kaivattaisiin kyllä sekä kahta suihkua että kahta lavuaaria, mutta se taas ei liity kodinhoitopuoleen... Matalassa lavuaarissa on saanut tarvittavat käsipyykitkin pestyä ihan hyvin. Se ehkä vähän välillä nyppii, että kuivausrumpua sietämättömät pyykit on pakko kuivata saunassa, sillä tila on niin pieni ettei sinne mitenkään mahdu pyykinkuivaustelinettä. Myös tasotilaa on ollut riittävästi siitäkin huolimatta, että leijonanosan tasosta vie vaipanvaihtopiste.

   Poista
 7. Höh! Meillä on kotona tuollainen valkoinen kiviallas ja se kyllä imee tahrat itseensä. :/ Onkohan teillä erimerkkinen, vai joku eri käsittely pinnassa... Kivan näköinen keittiö ja mökki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   No tuo meidän on siis Kvikin. Muistatko, minkä merkkinen teidän on? Jotta tietäisin välttää, aion nimittäin ihan varmasti valita jonkun valkoisen kivialtaan meidän seuraavaan keittiöön. Pintakäsittelystä en tiedä muuta kuin sen, että pinta on ainakin tositosi paljon liukkaampi kuin meidän kodin Franken mustan kivialtaan pinta, joka on tosi huokoinen ja karhea ja siksi aika haastava hinkattava.

   Poista
  2. Tarkistin - se on intra.

   Poista
  3. Hyvä, kiitos! Kehitän jonkun muistisäännön ja yritän pitää mielessä :)

   Poista
 8. No on fiini "mökki"! :D tuolla voisi melkein asua 364 päivää/vuosi.
  -Ada

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voisi! Vähän toi muu elämä kyllä rajoittaa... :D Mutta viime vuonna oltiin siellä joulunakin!

   Poista
 9. Oi vau, miten kaunista! Ps. Meritähdestä kans kuvia kehiin! :)

  VastaaPoista
 10. Ihana mökki. :) Millä tuotteella/sävyllä seinät on tehty? Niin sopivan vaaleat.

  VastaaPoista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.