30.10.2012

Haukuttomat koirat ja kynnettömät kissat

Piti kirjoittaa ihan muusta, kunnes tuttuni linkkasi Facebookiin tämän.

Kannattaa lukea teksti kokonaan, mutta tiivistän tähän pääkohdat: jutun kirjoittanut bloggaaja asuu Jenkeissä ja valaisee meitä tietämättömyydessä eläviä eurooppalaisia siitä, että rapakon toisella puolen harrastetaan koirien mykistämistä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koiran äänihuulet leikataan, jottei koira voisi haukkua tai ulvoa. Menetelmä on onnistuttu vastustuksesta huolimatta kieltämään kolmessa osavaltiossa. Kolmessa. Viidestäkymmenestä.

Siis mitä vit...?

Samassa jutussa sivutaan myös vanhoja suosikkejani - sisäkoiria, joita ei koskaan käytetä lenkeillä sekä seurakoiria, jotka otetaan laukussa mukaan esimerkiksi lääkäriin.

Lisäksi kommenteissa joku muistutti kissoista, joilta poistetaan kynnet. Wikipedian mukaan amerikkalaisista kissoista arviolta neljäsosalta on poistettu kynnet. Kirurginen kynsienpoisto on joissain yksityisomisteisissa taloyhtiöissä edellytyksenä sille, että taloon saa muuttaa kissan kanssa. Kynsienpoisto on Pohjois-Amerikan lisäksi laillista ja tavallista sen kaltaisissa sivistysvaltioissa kuten Kiina ja Korea.

Seuraa muutama kysymys, joihin kuulisin mielelläni vastausehdotelmia:

1) Miten koiran mykistäminen voi olla laillista?
2) Pitääkö jonkun asian tosiaan olla laitonta ennen kuin yksinkertaisimmatkin ymmärtävät sen olevan väärin?
3) Jos haluaa lemmikin, joka ei hauku tai käy lenkeillä, miksei voi hankkia marsua?
4) Jos haluaa lemmikin, jolla ei ole kynsiä, miksei voi hankkia kultakalaa?

Ymmärrän, että kissat ja koirat ovat kaikkien mielestä kivoja ja sellainen on kiva ostaa kotiinkin. Mutta jos ei ole kiinnostunut kissan tai koiran omistamisen seurauksista, eikö eläintaulu olohuoneen seinällä riittäisi? Tai vaikka kivojen kuvien katseleminen? Tässä olisi yksi:


Translation for the possible American readers:

Why are you guys such dimwits? 
Do you need help curing from it or is it a genetic disorder?

Sincerely,
Europe

87 kommenttia:

 1. Vanha juttuhan on myös se, että linnuilta poistetaan sulkia, jotta ne eivät voi lentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi MITÄ?!?!

   Onko nämä perseydet olleet kaikkien tiedossa ja mä olen elänyt yksin jossain informaatiotyhjiössä, vai mitä hittoa? :D Missä kaikkialla tollasta tehdään?

   Poista
  2. ..eikä pelkästään sulkia, vaan niiltä saatetaan katkaista jänteet siivistä.

   Poista
 2. Oon kuullut kans kissojen kynsien poistamisesta, mutta äänihuulten poistaminen koirilta oli uutta. Ihan käsittämätöntä touhua. En tajua miten eläinlääkärit suostuu edes siihen.

  Oon kuullut, että tuolle kissojen kynsien poistamiselle on toinenkin vaihtoehto, keksitty just vartavasten, että ihmiset eivät menisi poistattamaan kynsiä. Joissakin eläinlääkäreissä kissoille laitetaan kynsiin kumiset "suojat", joiden ei pitäisi häiritä kissaa millä tavalla. Se voi edelleen kynsiä ihan normaalisti, mutta kynnet ei aiheuta tuhoa. Kuulostaa silti tosi hölmöltä ja todellisuudesta vieraantuneelta, mutta tohon toiseen vaihtoehtoon verrattuna se on jo järjen riemuvoitto.. En tiedä miten ne hoitavat sitten kynsien uusiutumisen, kun kissojen kynnethän kelsii aina vanhan kerroksen pois. Poistaako ne välillä ne suojat ja rapsuttelee kuonat pois? Höh.

  Yksi jippo on kans ne koirien juoksumatot. Ettei tartte lähteä sen koiran kanssa lenkille, mutta koira saa juosta sisällä. Ja niitä on oikeesti ollut jo Suomessakin myynnissä. Mä ymmärrän jos kyse on koirasta, joka tarvitsee kuntoutusta, että se voi olla oiva apuväline, mutta ei sillä nyt halvattu soikoon voi korvata pihalla liikkumista. Ihan älyvapaata. Pelkästään jo toi saa mulla aikaan hirveen vitutuksen..

  Kai se on sekin, kun jenkit ei ylipäätään liiku kävelemällä. Kaveri on Losista kotoisin ja siellä ei oo missään mitään pyöräteitä tai kävelyväyliä. Pakko kulkea autolla.

  Meillä toinen kissa on pilkkonut jo yhden sohvan ja kolme nojatuolia, mut ei silti kävisi mielessäkään laitattaa sille mitään kumisuojia tai poistaa kynsiä. Joskus oon kyllä päätynyt leikkaamaan kynsiä lyhyemmäksi toiselta kissalta, kun on kurittanut koiran nenää niin rajusti, että on naarmuja täynnä. Koira ei kyllä oo vieläkään oppinut mitään. Kai se on niin kivaa ärsyttää niitä..
  Joskus nyppinyt kissaa irti koiran silmäluomesta samalla, kun koira vaan iloisesti heiluttaa häntäänsä ja nuolee närkästynyttä kissaa. Onneksi se osaa sulkea silmät nykyään heti, kun kissa alkaa yhtään näyttää siltä, et sille riitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne varmaan vie ne kissat eläinlääkärille, jossa sit otetaan ne kumitulpat pois ja hoidetaan toi kynsienrapsuttelu. Siellähän on vissiin sekin tosi paljon Suomea yleisempää, että koirien kynsiä ei to-del-la-kaan leikata kotioloissa.

   Hahah, tuosta juoksumatosta tuli mieleen, että varsinkin sillon kun meillä oli vasta yksi husky ja asuttiin kaksiossa, aika moni kysyi, että miten meidän koira saa tarpeeksi liikuntaa, kun asutaan niin pienessä asunnossa.
   Eikai YHDENKÄÄN koiran saama liikuntamäärä ole kiinni siitä, minkä kokoisessa asunnossa se asuu? Eihän? EIHÄN?
   Vastasin aina kyselijöille, että meillä on juoksumatto arkkupakastimessa. Tai että mites pikajuoksijat, pitääkö niidenkin muuttaa kartanoon, että pääsevät toteuttamaan itseään?

   Mielenkiintoista muuten noissa juoksumatoissa, että joku selvästi kuvittelee että koiran lenkittämisessä on kyse ensisijaisesti koiran liikuttamisesta. Ja että jos himasta löytyy sekä juoksumatto että hiekkalaatikko koiralle, niin kaikki tarpeet on täytetty!

   Huskyista lähtee ihan älyttömästi ääntä. Kaikenlaisia ääniä - ei välttämättä volyymiltaan kovia, mutta muuten kyllä välillä vähän... ei-toivottavia. Jos saisin valita, että lisääntyykö niiden mölinät, ulinat ja kommentoinnit 100% vai muuttuuko tollaseksi tsirp-tsirpiksi, valitsisin 100% lisää ääntä. Koska haluan, että koira kuuluu, näkyy ja on läsnä.

   Los Angeles on muuten kauhein paikka, jossa oon eläessäni koskaan käynyt.

   Poista
  2. Joo, meille kommentoitiin ihan samaa, kun malamuutti tuli meille aluksi kerrostaloon, että ettehän te nyt voi niin isoa koiraa kerrostaloon ottaa, kun eihän se saa tarpeeksi liikuntaa jne. Ihan kuin me nyt siinä asunnossa sitä lenkitettäisiin :D

   Kai ne on niitä ihmisiä, joiden mielestä riitää, että omakotitalossa avaa oven ja koira käy vähän rilluttelee pihalla ja pissalla. Meidänkin tien varressa on niitä tapauksia, että koirat saattaa päästä lenkille kerran kahdessa viikossa ja yksi koiranomistaja kattoo meitä ihan kieroon, kun me hölkätään ton kanssa monta kertaa päivässä ohi ja pihakin on aidattu vielä ihan sitä varten, että saa rauhassa kiihdytellä vapaana omalla tontilla.

   Onhan Suomessakin paljon koiranomistajia, joiden koirat ei pääse kuin tien toiselle puolelle pissalle ja sit takaisin sisään. Jotenkin tosi monilta jää sekin tajuamatta, että se haisteleminen on oikeesti tärkeää siinä liikkumisen sivussa. Pissat ja kakat on ihan sivujuttu :D

   Jenkkilässä on kyllä eläintensuojelukin kaikesta tehokuudestaan huolimatta vähän omituista, kun löytökoirathan testataan niin, että niiltä yritetään ottaa kuppi pois, kun ne ovat syömässä ja jos koira murahtaa, se lähtee piikille. Niitä ei edes yritetä kouluttaa tai tajuta sitä, että se on aika normaalia, eikä se tee koirasta luonnevikaista, jos se puollustaa omaa kuppiaan. Ja kun kuitenkin on kyse koirista, jotka ovat saattaneet nähdä nälkää kuukausia. Tai sitten ne tietää sen, että tulevat omistajat ei kuitenkaan osaa kouluttaa koiraansa, siitä tulee ongelmia ja sanomista ja lopulta se pitää kuitenkin lopettaa.

   Järkkyä.

   Poista
  3. Mä vertaan koiran lenkittämistä aina sanomalehden lukemiseen, koska se mun mielestä parhaiten vastaa kaikkea sitä, mistä koiran lenkittämisessä on kyse. Siispä mun mielestä toi pelkästään pihalla pyöriminen on vähän sama kun lukisit joka päivä saman lehden. Ja kadun toisella puolen kipaiseminen taas ois sitä, että saisit vilkaista nopeasti ekan sanan jokaisesta otsikosta.

   Tietysti siis lenkkeileminen on koiralle sen liikunnankin takia tärkeää, mutta mun mielestä ja ainakin meidän koirilla paljon, paljon olennaisempaa siinä on ne kaikki muut virikkeet joille lenkillä altistuu. Husky on (varmaan malamuutin tavoin?) sellainen rotu, että sitä on tosi vaikea viihdyttää sisätiloissa - ja olisi ihan varmasti yhtä vaikeaa pitää se tyytyväisenä jossain pihanperän aitauksessakin. Lenkittäminen on myös laumahierarkian takia tosi tärkeää, etenkin tilanteessa jossa lenkillä käydään isommalla porukalla kun 1 lenkittäjä + 1 koira. Kun mä pienikokoisena henkilönä lenkitän yksin kahta koiraa ja yksiä lastenvaunuja, se vaatii oikeasti kaikilta osapuolilta yhteen hiileen puhaltamista. Oon huomannut lenkkeilyn sen kautta vaikuttavan myös niin, että mitä enemmän koirien käyttövastuu on aina välillä miehellä (eli koirien oikealla esimiehellä) eikä mulla, sitä vähemmän koirat kunnioittaa mua kotioloissa. Ei koirat mua siis sellaisina kausina kyykytä tai mulle mitenkään erityisesti ryttyile, mutta kyllä sen eron silti huomaa.

   Yksi mun tutuntuttu (kaverinkumminkaima!) kasvattaa noutajia, ja niille oli kerran palautettu pentu pari viikkoa luovutuksen jälkeen, koska se pissaili sisälle ja pureskeli kaikkea. Se kasvattaja oli sanonut, että ottaa koiran tosi mielellään takaisin sellaisilta älykääpiöiltä. Mutta miten pahvilaatikossa siis pitää elää, jotta välttyy siltä tiedolta että koiranpennut pissaa ja pureskelee?

   Poista
  4. No juu. Riippuu tosi paljon yksilöstä. Meidän mimmi on aika epätyypillinen muutti luonteeltaan (ylirauhallinen, tykkää kaikista koirista sukupuolesta riippumatta.) Mutta yleisesti ottaen rotua kuvataan lauseella, "kyltymätön tekemisen tarve". Mutta aika paljon on varmasti sitäkin, että aktiiviharrastajilla ne koirat on tosiaan ulkotarhoissa (kun kyse on useista yksilöistä) ja niiden kanssa kyllä liikutaan ja harrastetaan, mutta aika pitkälle ne viettää muun ajan tarhassa, jos on useampi koira. Kun näitä ei välttämättä voi pitää samaan aikaan samassa tilassa, kun syntyy helposti kärhämöitä. Niin osa ei varmasti saa sitä muuta aktiviteettia tarpeeksi, vaikka ne eivät olekaan tarhaan hylättyjä ulkokoiria. Mut olen käsittänyt niin, että muutit on rauhallisempia tapauksia kuin huskyt.

   Meillä puuhaillaan sekä sisällä, että ulkona. Ulkona toki paljon enemmän liikunnan ja muun puitteissa, mutta ei meillä ole ollut ikinä ongelmaa sisätiloissa sen suhteen, että koira olisi keksinyt jotain omaa kivaa tylsyyksissään. Mutta ite oon nyt painottanut liikuntaa, kun tytöllä on tosi huonot lonkat. Pitää pitää peppulihakset piukkana. Että meillä ehkä vähän eroaa se urheilulenkitys ja sitten se muu aktiviteetti toisistaan. Ja koirastakin sen selkeesti huomaa, milloin se valjakkokoira -vaihe menee päälle ja se viipottaa tasaista tahtia ja uraa eteenpäin, silloin ei touhuta muuta :D

   Meillä yleensä mua totellaan tilanteessa kuin tilanteessa paremmin. Tosin vuosi sitten reväytin nilkkani just neidin pahimman murkkuilun aikana ja olin siis koipi pystyssä kotona parisen viikkoa, niin silloin kyllä huomasi lievää törkeilyä. Että ihan mahdollista. Narttukoirat kyllä tuntuu muutenkin olevan välillä vähän tuulella käyviä. Kun juoksut lähenee, niin voi odottaa aina jotain spesiaalia.

   En enää muista mihin mun piti vastata, eksyn aina kiertopoluille :D Ja joo, oon kans kuullut paljon vastaavista tapauksista, missä on pennusta valitettu, kun se kusee lattioille, järsii jne. Varmasti sellaisia ihmisiä, joilla ei ole ikinä ollut koiraa ja sitten on päättänyt haluta sellaisen.

   Poista
  5. Miksei malamuutteja voi siis pitää samaan aikaan samassa tilassa? Tai siis että onko tää joku ihan yleinenkin ongelma? En oo koskaan ennen kuullut, siksi kiinnostaa. Ja kun huskyjen kanssa se taitaa olla tasan päinvastoin, eli että ne pärjää isommassa porukassa paremmin kuin yksin.

   Tarkotin tolla sisällä viihdyttämisellä sitä, että jos meillä yrittäisi sellaista, että koirien ulkoilu olisi siinä että ne kävisivät keskenään asioillaan tossa meidän pihalla ja ne otettaisiin sitten sisälle, niitä olisi ihan turha yrittää jättää hyvillä mielin kahdestaan sen jälkeen. Ne viihtyvät siis kotona loistavan hyvin silloin, kun ihmiset on paikalla.

   Mustakin tuntuu välillä siltä, että mua totellaan paremmin, mutta luulen sen johtuvan siitä että mä osaan laskelmoida miestä paremmin sen, miten koirat saa milloinkin toimimaan halutulla tavalla. Miestä ne tottelee sillain ehdottomasti ja erilaisesta kunnioituksesta. Se on ihan selkeästi niiden laumanjohtaja, eikä mulla ole mahdollisuutta edes pyrkiä sille paikalle. Jako tuli jo silloin kun Nido oli pentu ja meillä oli johtajuuden kanssa ihan helvetisti ongelmia. Silloin taisi ratkaista ihan vaan se, että mies sattuu olemaan kaksi kertaa mun kokoinen, matalaäänisempi ja vahvempi.

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Karseeta. Vaikkei nämä meidänkään koirat nyt ihan suoraan susien jälkeläisiä ole, niin rajansa kaikella muokkauksella.
  Tuota jaksan itsekin aina ihmetellä, kuinka koirankoulutusohjelmissa tarjotaan ratkaisuksi ensimmäisenä koiran lenkittämistä. Ettei sitä älytä sanomatta lenkittää. Huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jalostuksessa sentään tavoitellaan jotain kauneusihannetta, mitä voi varmaan jollain tavalla pitää ihan ylevänä tavoitteena. Mutta että poistetaan eläimestä joku osa, koska omistajalla menee hermot siihen osaan? :D

   Mä olin ennen ton blogikirjoituksen lukemista muuten rehellisesti kuvitellut, että ne koirankoulutusohjelmien koiranomistajat on ääri-idiootteja marginaalitapauksia, ja että ei kukaan nyt OIKEASTI ole niin tyhmä. Mutta ilmeisesti ne ohjelmat on ihan oikeasti tarkoitettu ohjenuoraksi kaikille koiranomistajille.

   Poista
 4. Mitä.. siis.. MITÄ MÄ JUST LUIN?! Mikä helvetti ihmisiä vaivaa, saanen tiedustella? Poistaa kissalta kynnet? Leikata koiralta äänihuulet? Saako jo lahdata? Siis ne henkilöt jotka sallii tämmöstä. Pliis, edes vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tossa, että mun mielestä niiltä koirilta äänihuulet silpovilta lääkäreiltä ja omistajilta olisi ihan perusteltua poistaa äänihuulet itseltään. Koska kellään niistä ei ihan oikeasti voi olla yhtään mihinkään asiaan mitään tähdellistä, huomioitavaa tai ymmärrettävää sanottavaa.

   Poista
 5. Muistin taas, miksi vihaan ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja olit unohtanut sen, koska...?

   Poista
  2. Kaupassa myytiin Pikkumyy-joulukalentereita.

   Poista
  3. Ymmärrän. Mä käyn niin harvoin kaupoissa, että mä harvemmin vajoan tollaseen muistamattomuuteen.

   Poista
 6. jotkut suomalaiset kuulemma käyttävät kovahaukkuisia koiria tuolla itänaapurissa äänijänteiden katkaisuhoidossa. kuulin ton meidän räksyn kasvattajalta.

  oon mäkin joskus sanonut meidän koiralle (ihan ku se ymmärtäis :D), kun se on mielipuolisella räkynnällään herättänyt vauvan, että lähetkö käymään venäjällä... mut eihän kukaan järkevä ihminen sellaista tekis! kuten typistämistäkään (tääl meidän huudeilla on muuten kaks typistettyä dobermannia, ei taida olla ihan suomessa tehty).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole nähnyt yhtään typistettyä dobberia täällä! Ja kyylään niitä aina, kun oon salaa vähän rakastunut rotuun. Tässä meidän vieressä asuvalla on mun mielestä komea piiskahäntä... Täytyy katsoa tarkemmin.

   Siis jos koira on kovahaukkuinen, sillä on jotain asiaa, sille haukkumiselle on aina joku syy, ja mun mielestä kovan haukunnan PITÄÄKIN ärsyttää omistajaa, koska on tosi tärkeää että omistajalle menee viesti perille. Vähän kuin teippaisi vauvalta suun ja ajattelisi, että varsinainen ongelma on itku, eikä se, mikä itkun aiheuttaa.

   Mä uhkailen meidän koiria aina sillä, että teen niistä lapaset tai seinävaatteen. Mun mielestä ne kyllä tajuaa aina sanoman, koska sanon niin vaan tosi vihaisena ja ihan selvästi ne huomaa äänensävystä, että nyt ei vissiin tuu hyvää palautetta :D

   Poista
  2. siltä kaksikolta on typistetty korvatkin, joten erottuu kyl heti. typistettyjähän ei hyväksytä ainakaan suomessa näyttelyihin mut mun partacollie-kasvattajakaveri sanoi että ne kisaa just esim. venäjällä. ja näyttelyissä täällä on törmännyt noihin äänijänneleikattuihin venäläis- tms. itäeurooppalaiskoiriin, jotka siis tääl diskataan näyttelystä.

   Poista
  3. Mitenköhän ne omistajat selittää itselleen sen, et Suomessa noi jutut on kiellettyjä, ja et niiden sen takia täytyy kisata muualla?

   Että Suomessa ei vaan tajuta...?

   Poista
  4. jotkuthan ihan tosissaan aattelee, että se typistetty versio on paljon oikeampi kuin luonnollinen. että kun dobbiksissa on esim. leffoissa totuttu siihen paholaiskoiralookiin, ne luppakorvat saa sen koiran näyttämään liian nössöltä.

   Poista
  5. Mää aattelen, että oikein versio on se, joka tulee emosta ulos :D On se jännä... Tosin mulla ei myöskään ole tarvetta korostaa koirieni paholaispotentiaalia mitenkään.
   Oon oikeestaan miettinyt, että Kodalle pitäis varmaan hommata joku kiva kukkapanta, kun se on kaikkien mielestä niin pelottavan näkönen. Haluaisin, että siitä tajuais jo kaukaa että NÖSSÖ TULLOO!

   Poista
 7. NO HUHHUH!
  Tekstin perusteella tekis ite mieli lähtee jenkkeihin oman koiran kaa näyttämään miten liikutaan...
  Onkos mykistysleikkaukset suomessa laittomia, vai? Lyön nimittäin pääni vetoa että meiän huskyn ja samojedin sekotuksen kasvattajan koirat pitivät samaa "tsirp tsirp" ääntä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat laittomia joo, ainakin koko Euroopassa ja Australiassa, lueskelin Wikipediasta. Mutta kuten tosta Wandaben ylemmästä kommentista juuri opin, hätä keinot keksii...

   Kyllä mä omalla huskykokemuksellani arviosin, että jos mikä tahansa huskya sisältävä koira pitää ääntä, joka ei kuulosta parhaimmillaan Chewbaccalta, koirassa on jotain vikaa. Sirkuttavatko niistä kasvattajan koirista siis kaikki, ei vaan sellaiset jotka on toisilleen sukua?
   Ärsyttää muuten, että se että mykistäminen on Suomessa laitonta, taitaa tarkottaa vaan sitä että se on laitonta lääkäreille, ei sitä että se olisi laitonta omistajille. Eli jos jää kiinni mykistetyn koiran kanssa, ei siitä seuraa rikosoikeudellisesti yhtään mitään.

   Poista
  2. En usko, että Suomessa on ainuttakaan eläinlääkäriä, joka SUOSTUU tekemään mykistysleikkauksia. Sitä en tiedä, onko se osattu huomioida lainsäädännössä, onko sitä tajuttu ottaa huomioon, kun se kuulostaa niin älyvapaalta ja julmalta.

   Sammarit kyllä ainakin saattaa pitää mitä oudoimpia ääniä, oma ainakin osasi pitää omituista kujerruksen, puhinan ja narinan sekoitusta ja sillä oli kaikki osat palleja myöten paikallaan :D

   Poista
  3. Pihatien varrella sijaitseessa aitaukseussa olleet kaksi huskya olivat mykistettyjä, meiän herran emä piti ääntä (jos muistan...?), muita kyseisen henkilön koiria ei nähtykkään.

   Poista
  4. Rva Vattu, mä luulen että mykistämistä erikseen ei ole mainittu lainsäädännössä, mutta että sieltä löytyy joku sanamuoto siihen, että koiran kirurginen muokkaaminen muista kuin terveydellisistä tms. syistä on kiellettyä.
   Huskyista kuuluu kanssa ihan kaikkia mahdollisia luontoääniä mitä kuvitella saattaa, mutta jos äänenvoimakkuus jää kaikenkaikkiaan aika pieneksi tai äännekavalkadi suppeaksi, pitäis mun mielestä kuulijan hälytyskellojen soida.

   Zoo Keeper (loistava nimimerkki muuten :D), toi kuulostaa mun mielestä tosi epäilyttävältä.

   Poista
 8. Siis ei helvetti.. Mä muutenkin karsastan sitä että syytetään sitä koiraa huonosta käytöksestä (jos kyse ei ole esim. sairaudesta tms.) ja sanotaan että se "se nyt vaan on tollanen, on aina ollut" eikä peiliin päin osata katsoakaan. Lapsiperheenä (toinen lapsi tulossa) en tingi koiran ulkoilusta ja olen itse tiukkis siinä mielessä että meillä koiran on saatava elää sitä koiran elämää. Virikkeitä, aktiviteettia, ulkoilua sopivassa mittakaavassa. Pian 7-vuotias noutaja alkaa tosin selkeästi nauttia enemmän ja enemmän siitä että saa ojentautua makkarin pehmeälle matolle, mutta kyllä siitä potkua löytyy. Perheenjäsen, ei yhtään vähempää. Pistää aina vihaksi koiriin kohdistuva esineellistäminen tai laiminlyönti. Meillä on naapuristossa pari lapinkoiraa jotka haukkuvat päiväkaudet, selkeästi tylsyyttään. Niitä käytetään tien toisella puolella pissalla, that's it. Tuollainen aktiviteetteja rakastava rotu. Sydäntä kylmää joka kerta ja tekisi mieli mennä tarjoutumaan lenkittäjäksi, kuhan tästä mahasta on päästy eroon.

  Ja koirien juoksumatto?!

  Siis perkele. (en voi kiroilla ääneen kotona tytön takia, joten päästelen sit täällä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkin oikeasti uskon että n. 99% koiran ei-toivotuista käyttäytymismalleista voidaan koulutuksella muuttaa. Mä esimerkiksi tiedän ihan hyvin, että meidän molemmat koirat olisi aivan varmasti mahdollista opettaa pysymään hallinnassa ilman remmiä, Nido on ennen ollutkin. Meistä vaan tuli jossain vaiheessa arkajalkoja ja sit myöhemmin saamattomia sen suhteen.

   Sekin on sitä paitsi mun mielestä hyvä merkki, jos koira ojentautuu makkarin matolle :) Monihan valittaa, että koira on kotioloissa aina hirveän levoton, eikä rauhoitu paikoilleen muuten kun nukkuessaan. Jaa... mistäköhän sellanen mahtaisi johtua?

   Perheenjäsen siis nimenomaan, en mäkään ole halunnut koiria koristeiksi, vaan nimenomaan haluan elää niiden kanssa, ja että ne elää täällä meidän seassa ja rinnalla. En ymmärrä, miten koiraa voisi, viitsisi tai jaksaisikaan pitää millään muulla tavalla. Luen muuten just yhtä älyttömän mielenkiintoista kirjaa, jossa tätäkin aihetta käsitellään. Mut sellasella ei-kiihkokoiraharrastelijallekin (kuten mulle) sopivalla tavalla. Kirjotan siitä postauksen sit kun takakansi tulee vastaan.

   Poista
 9. Kiitos, kun otit asian esille täälläkin. Haluan kuitenkin vielä muistuttaa kaikkia, etteivät toki kaikki koirat ole tässä maassa yhtä onnettomassa tilanteessa. Häkellyttävää kuitenkin on, että niitä sisäkoiria ja äänihuulensa menettäneitä karvakuonoja on ihan tavallisissa perheissä, tavallisilla ihmisillä. Tekee pahaa, kun jostain joka on niin väärin, tulee jokapäiväistä, normaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä usko että kukaan tätä niin ottikaan, että sieltä ei löytyisi yhtään onnellista koiraa :) Mutta toi onnettomien määrä ja ennen kaikkea laatu on mykistyttävää! Siis että Suomessa kaltoinkohdelluiksi luokitellut, oikeasti huonosti voivat koirat on joillain mielenterveyspotilailla, paskoilla kasvattajilla jne. Mut että siellä tollanen touhu on - niin kun sanoit - ihan normaalien ihmisten syytä... En oikein tiedä mitä siihen sanoisi, tai mitä sille edes voisi tehdä? Miten tollaisen tilanteen voi muuttaa, kun ongelmat on niin syväänjuurtuneita?

   Luin jostain tätä postausta kirjoittaessani, että jossain osavaltiossa jossa tota mykistämistä oli yritetty kieltää ja jossa hanke oli kaatunut vastustukseen, vastustajien perustelu oli ollut se että "jos mykistäminen kielletään, kielletään kohta korvienkin typisteminen ja kaikki muukin!". Siis... MITÄ? :D

   Poista
 10. Inhottavaa touhua.

  Tuli mieleen tämä: amerikassahan on myös tosi yleistä se, että koirat häkitetään työpäivän ajaksi/muuten vaan. Siis laitetaan _näyttelyhäkkeihin_ ("crate"), joissa mahtuu vain olemaan paikallaan, ehkä vähän kääntyilemäänkin.

  Syynä on se, että siten muka varjellaan koiraa ja kotia mahd. eroahdistuksen aiheuttamilta tuhotoimilta. Ne siis mieluummin tunkevat koirat pieniin häkkeihin vaikkapa kahdeksaksi tunniksi, kuin opettaisivat koirat olemaan nätisti talossa/huoneistossa ....

  Suomessakin tätä tehdään, mutta täällä se ei sentään ole ihan niin normaali ja hyväksytty juttu kuin tuolla ameriikoissa... Siitä kertoo esim. tämä sivu: http://www.sey.fi/alahakita

  Jos menee jonnekin amerikkalaiskoirafoorumille kyseenalaistamaan tämän häkityssysteemin, niin voi varautua siihen, että kaikki hyökkäävät kimppuun räksyttämään ja puolustelemaan ihania häkkejään. Näiltä foorumeilta löytyy siis ohjeistusta häkitykseen, vertaillaan eri häkkimalleja.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi häkittäminen on kyllä epäloogisuudessaan kaiken koirankasvatukseen liittyvän idiotismin riemuvoitto - jos koira on jo valmiiksi eroahdistunut, mitenköhän siihen auttaa se, että koira lukitaan yksin vielä pienempään tilaan?

   Tiedän muutamia kotimaisia tapauksia omasta tuttavapiiristäni, joissa koiraa on ainakin ennen häkitetty. En tiedä, mikä musta ja muista ympäröivistä ihmisistä tekee niin munattomia, ettei häkittäjille ole sanottu asiasta kunnolla. Tai ehkä onkin, eivät vaan välitä. Mielenkiintoista on kyllä se, että näissä kaikissa häkitystapauksissa, joista oon kuullut, on kyse parin saman rodun edustajista, jotka on molemmat suosittuja Yhdysvalloissa... Ei varmaan ole sattumaa. Helppohan se on perustella yksinkertainen ratkaisu monimutkaiseen ongelmaan, jos sen tueksi löytyy asiaa puolustavia keskustelufoorumeitakin.

   Tosi hyvä linkki, en ollut tollaseen ennen törmännytkään!

   Poista
 11. Jenkeissä asuvana eläinrakkaana voin taata sulle ettei -kaikki- täällä tue tollasta puuhaa. Kukaan mun ystävistä ja tutuista (ja niitä on paljon) ei tue minkäänlaista eläinten ominaispiirteiden muuttamista ihmisen iloa varten. Tää on iso maa jossa on valitettavasti myös ihmisiä jotka eivät ajattele samalla tasolla kun muut. Kyllä Suomessakin maalla edelleen hukutetaan kissanpentuja eikä eläimillä ole paljon muuta kuin käyttöarvoa. Eläimiä kohdellaan huonosti ympäri maailmaa, tuntuu vaan että P.-Amerikka saa eniten paskaa niskaan kun ovat muutenkin kokoajan uutisissa asian jos toisen takia. Eipä muuta, ihana blogi sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja huippua, että kommentoit!

   En tietenkään ajattelekaan, että kaikkia koiria kohdeltaisiin noin, mutta onhan jotain oikeasti pielessä, jos oman luonnehdintansa mukaan maailman mahtavimmassa valtiossa eläinten oikeudet ovat yhtään missään asiassa samalla viivalla kuin KIINASSA tai KOREASSA :D

   Haukun mielelläni kaikissa mahdollisissa tilanteissa jenkkejä ja vertailen niitä harmaana massana muihin kansoihin (vaikka multakin siis asuu sillä puolen vettä niin ystäviä kuin sukulaisiakin), joten myönnän kyllä avoimesti olevani tänkin jutun suhteen jo valmiiksi tietyllä tavalla asennoitunut :D
   Kuitenkaan se, että suomalaiset maatalonisännät hukuttavat vahinkopentueita ei ole mun mielestä oikein verrattavissa siihen, että koulutetut amerikkalaiset lähiöperheet muokkauttavat lemmikeistään lääkäriasemilla äänettömiä ja kynnettömiä. Molemmat tavat ovat tietysti väärin, mutta maalaisten kissanhukuttajien vuosikymmenien tottumukseen perustuva idiotismi on helpompi antaa anteeksi kuin se, että koiran hankinta, kasvatus ja ylläpito perustuvat ja lähtevät täysin ihmisen turhamaisista ja hedonistisista lähtökohdista, joissa koiraa ei ajatella hetkeäkään.

   Koska meillä koirat eivät vastaa mihinkään käytännön konkreettiseen tarpeeseen, lähden siitä, etten koskaan voisi pitää koiraa jonka en uskoisi voivan meillä hyvin, ja haluaisin olettaa että kaikki muutkin samoista lähtökohdista lemmikkejä hankkivat ajattelisivat samoin. Eikä kukaan ihan oikeasti voi olla niin tyhmä, että ajattelisi kissan olevan onnellisempi ilman kynsiään tai koiran ilman ääntään.

   Poista
  2. No vahinko ja vahinko, eiköhän ne maailaiset jossain vaiheessa oppisi että kun kissaa ei leikkauteta, se saa pennut joka kesä. Kissaemollekin raskasta hommaa olla kokoajan tiineenä. Ei toki niin julmaa puuhaa kuin äänihuulten leikkely, mutta yhtälailla kyseessä on eläimen terveydestä välinpitämättömyys.

   Poista
  3. Totta. Eikös nykyään ole jonkunlainen suosituskin, että vapaana kulkevat kissat leikkautettaisiin automaattisesti?

   Poista
 12. On totta että marsut ei hauku, niistä lähtee vielä kamalampi ääni. Ne kuikuttaa.
  Itse pidä räksyttävistä koirista (tai no kukapa tykkäis), mutta kyllä se siihen lajiin kuuluu ei sitä pidä siitä poistaman muuta kuin kouluttamisella (jos onnistuu)... Sitä paitsi jos koira ei hauku niin mistä sitten tietää että pureeko se? *hekotusta* (anteeksi olen hieman univajeinen)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoinkin että tähän tulis joku marsunomistaja kertomaan tarkemmin marsujen äänimaailmasta :D

   Mä en oikein kanssa tiedä, osaisinko edes olla sellaisen koiran kanssa, josta ei kuulu ääntä. Tosin mä olenkin ehkä ääritapaus, koska meidän koirat ääntelee niin paljon ja niin monipuolisesti, että ne on opettaneet mulle aika monipuolisen kielen.

   Poista
 13. Me ollaan kaks piäntä koirapoikaa, ja ei kyllä kanssa jaeta pisteitä tommoselle touhulle.

  Äipän miälestä englannius oli parhautta.

  Terveisin Tuuliset Pojat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englannius on aina parhautta! Mä peesaan teidän mutsia!

   Poista
 14. Mun usko ihmiskuntaan meni taas viivana alaspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullahan se ei varsinaisesti koskaan ole ollut hirveän korkealla, mutta täytyy kyllä sanoa, että jos siitä NYT pitäisi piirtää joku diagrammi...

   Poista
 15. Anna mun kaikki kestää... kuka ihminen voi tehdä noin?! Tai vissiin aika moni. Voi nyt jdsifhoajpkls.

  Meillä on pystykorva. Tai no se on puoliksi laika, vahinkopentu. Mutta silti. Ja se haukkuu, aika paljon. Se asuu pääsääntöisesti ulkona tarhassa, mutta sitä lenkitetään ihan viimeisimmässä hätätapauksessakin joka toinen päivä, pääsääntöisesti kyllä joka päivä vähintään tunnin verran, ja irti se pääsee juoksemaan aina kun mahdollista. Täällä näkee paljon koiria, jotka asuu ulkona tarhassa ja joita lenkitetään ehkä kerran viikkoon tai jopa harvemminkin. Mä en myöskään kauheasti tunne täältä ihmisiä, joilla koirat olis seurana, kyllä ne on työkavereita (metsästys). Paino sanalla kaveri, ei -kalu. Meidän koira on ensin päivän mettässä, haukkuu pari lintua ja tulee sitten kotiin ja suihkun kautta sohvalle/sänkyyn/matolle/yksivuotiaan seuraksi lattialle. Tuotakin jaksetaan taivastella, että miten me uskalletaan antaa taaperon leikkiä koiran kanssa kun se on eläin ja voi tehdä ihan mitä tahansa... no hohhoijjaa vaan. Kyllä minä koirani tunnen. Jos sillä alkaa ottaa päähän niin se lähtee karkuun ja se siitä.

  Tuohon haukkumiseen piti vielä palata. Vaikka tuo meidän otus haukkuu tosi paljon, niin se ei hauku turhaan. Jos tiellä ei liiku ketään (sillä on tietty suora näköyhteys pihalle ja tielle, jos ei olis niin se varmaan sekoais), niin sitten mettässä liikkuu ja/tai haisee. Jos ei sielläkään niin sitten on jotain muuta asiaa. Ei se huvikseen räkytä, vaan sillä on AINA joku syy. Joskus vähän pienempi (kuten hämähäkki..........), mutta syy kuitenkin. Se on sen tapa kommunikoida.

  Ja kissalle voi opettaa, että kynsiä ei käytetä. En tiedä miten, mulla ei oo kissaa. Mutta kaverin kissa ei koskaan ole hajottanut mitään eikä koskaan käytä kynsiä yhtään mihinkään muuhun kuin omaan raapimispuuhun (ihana riimi), ja se on siihen pentuna koulutettu. Luonnotonta ehkä omalla tavallaan sekin, mutta jotenkin huomattavasti paljon luonnollisempaa kuitenkin kuin kokonaan irti leikkaaminen.

  Ugh. Tuli niin paha mieli. Miksi ihmiset on niin julmia? Ja miksi ne kuvittelee olevansa niin ylivertaisia?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi koirien käyttötarkoitus (tai siis se, onko sellaista ollenkaan vai ei :D) kyllä selvästi vaikuttaa siihen, miten koiria yleisesti kohdellaan ja se on tavallaan ihan ymmärrettävääkin. Mutta silti on jotenkin outoa, miten välinpitämättömästi ihminen voi pahimmillaan suhtautua eläimeen, jonka kanssa se on elänyt rinnan satojatuhansia vuosia, ja josta se saa kiittää joidenkin tutkijoiden mukaan metsästystaitonsa lisäksi myös ajantajuaan.
   Sekin on kyllä ihan ymmärrettävää, että ulkokoirien omistajat pitää koiria arvaamattomina lapsensyöjäelukoina. Eihän ne voi tietää :)

   Ei se ole mun mielestä yhtää luonnotonta, että kissan opettaa kynsimään vaan jotain tiettyä kynsimiseen sopivaa raapimapuuta. Ja kyllähän kissa käyttää kynsiään leikkiessäänkin (ainakin mun käsiin aina kun kohtaan kissan :D). Jos kissa ei saisi raapia yhtään mitään, se varmaan vaikuttaisi jo sen psyykeeseen jotenkin.

   Mä olen yrittänyt koko ikäni ymmärtää sitä, mihin toi ylivertaisuuskäsitys perustuu. En ole keksinyt vielä.

   Poista
  2. Toimii toisten kissojen kanssa. Meillä ei toinen kynsi kuin kiipeilypuuta, mutta sitten on tää toinen, joka repii ihan mitä tahansa muuta, paitsi sitä puuta ;) On se luonteestakin kiinni. Tekee meinaa ihan puhtaasti vittuillakseen sen, ja se joka sanoo, että kissa ei ymmärrä sellaista asiaa kuin vittuilu, tulkoon asumaan viikoksi meille tuon tapauksen kanssa.

   Poista
 16. Tietyntyyppiset ihmiset on hyviä perustelemaan itselleen ja muille kaikenlaisia päättömyyksiä. Pelkkä perstuntuma, mutta mulla on sellainen fiilis että jenkkien kulttuuri ruokkii tätä kyseistä käyttäytymismallia. Asia kun asia on aina perusteltavissa parhain päin. (Mieli tekisi vetää tähän mukaan tapaus Mitt vs. Romney, mutta olkoon.) Tapahtuu siellä melkein mitä tahansa, yleensä ainakin toinen kulmakarva kohoaa täällä päässä. Mut asennevikahan se on, niinkuin esillä jo oli, perustavanlaatuinen. Toivotaan että jonain päivänä järki voittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tossa alkuperäisen blogikirjoituksen yhteydessä oli muuten just tähän liittyen hyvä kommentti, jossa joku tilitti oikein huolella siitä, minkälainen kalifornialaisten tapa elää on :D Kaiken muun edelle arvostetaan asioiden vaivattomuutta, sitä että on helppoa eikä tarvitse ajatella itse. Ihan mielenkiintoinen kysymys onkin se, että mistä sellainen ajattelu on alkanut...

   Mä olisin ainakin tosi mielelläni kuullut Romney -näkökulman tähän, kun olen ihan hiilenä noista niiden vaaleista :D

   Poista
 17. Hyvä! On oikein kauhistella, mutta sitten tekoihin!
  Kaikki mukaan eläintensuojeluyhdistyksiin!
  Terveiset Taunuksesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä jutuissa jotka eivät koske Suomea, kauhistelulla taitaa olla suurempi voima kuin yhdistystoiminnalla. Mutta samaa mieltä!

   Poista
 18. Ei voi jälleen käsittää kuinka idiootteja ihmisiä maailmalla on!!! Olen yrittänyt olla reagoimati kaikkiin ihmisten vittumaisuuksiin, mutta tässä tuli taas jälleen sellainen pohjanoteeraus vastaan, joka ylittää todenteolla itsehillintäni!!! Huoh... Jospa tämän kiukunpuuskan saattelemana saisin asunnon tänään vieläkin tehokkaammin siivottua!!!!=D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistoidis kanavoida raivoa imurin varressa! Meilläkin olisi nyt putipuhdasta, jos olisin eilen pistänyt täällä tuulemaan Bloggerin avaamisen sijaan :D

   Mutta aika keskiaikaista menoa kyllä. Ei ole ensimmäinen asia, jonka yhteydessä mietin, että onko evoluutio jättänyt amerikkalaisilta jonkun muulle maailmalle suodun aivojen osan kokonaan pois. Että ne on ajattelultaan omanlaisiaan Galapagossaarten kilpikonnia! Sellaisia jäänteitä jurakaudelta.

   Poista
 19. Mä luin tosta mykistämisestä ja sisäkoirista joskus aikoja sitten jostain (en nyt saa päähäni että mistä), ja se on jotain niin järkyttävää. Kyllähän tätä tehdään varmasti ympäri maailmaa, mutta minusta tuntuu, että Amerikassa kaikki vedetään överiksi. Ja julkkisten koirakuvat ym -jutut antavat minunkin mielestäni sellaista kuvaa, että koirat ovat nykyään _esineitä_. Ja se on väärin. Toivottavasti tilanne muuttuu paremmaksi tulevaisuudessa. En myöskään ymmärrä koirien värjäämistä. Kaverini kävi juuri New Yorkissa, ja siellä näkyy kuulemma esimerkiksi pinkkejä koiria sipsuttelemassa hienosto-omistajansa kanssa pitkin kauppoja. Eihän tähän voi muuta sanoa, kuin "MIKSI??"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun lueskelin tosta mykistämisestä Wikipediasta, ilmeni, että se on laitonta mm. Australiassa ja Israelissa. Ja siis koko Euroopassa. Luulen että suurimmat mykistäjämaat on Yhdysvaltojen lisäksi just Kiina ja Venäjä, eli mistään ihan maailmanlaajuisesta ongelmasta ei ole kyse, vaan pikemminkin ilmiöstä, jonka mahdollistaa eläinten oikeuksien ja ihmisten elintason vääristynyt suhde. Musta on uskomatonta, että on ei-kehitysmaiksi luokiteltavia maita, joissa eläinten oikeudet on näin naurettavalla tolalla.

   Toi koirien esineellistäminen on jännä juttu, koska kuten tossa jossain ylempänä puhuttiinkin, on koiria esineellistetty ennenkin - mutta lähinnä työkaluina. Nyt ne on jotain statussymboleita ja koristeita, ja mun mielestä nykytilanne on paljon kamalampaa kuin se, että metsästys- ja paimenkoiria ei ehkä aina ole kohdeltu hyvin. En tiedä onko kukaan oikea henkilö määrittelemään sitä, minkälainen on koiralle luontaista elämää, mutta siitä varmaan ollaan kaikki samaa mieltä, että niiden koristekoirien elämä ei sitä ainakaan ole :(

   Ei saakeli, en edes alota tosta koirien värjäämisestä. Hitto!!!

   Poista
  2. EIKUN! Siis kynsien poistaminen on laitonta Australiassa ja Israelissa ja laillista siis Kiinassa. Uskon kyllä että kaikissa edellisissä myös mykistäminen noudattelee samaa linjaa, koska tuskin sitä kynsien poistamistakaan on nimenomaan erikseen kielletty laissa, vaan ko. maissa noudatetaan jotain yleisen tason eläinsuojelulakia, joka kieltää tommoset paskanaamaisuudet.

   Poista
  3. Näin juuri. Meni vähän mönkään tuo "ympäri maailmaa", koska ei sitä nyt sentään ihan kaikkialla tehdä :D Paitsi kenties "mustassa pörssissä", samalla lailla kuin esimerkiksi silikoni-implanttien laittoa lapsille ym. Mä olen kyllä usein myös miettinyt, että miksi niinkin suuri maa kuin Amerikka vuotaa tällaisia järkyttäviä juttuja yleensä ensimmäisenä.. Eikö siellä ole mitään todellisuudentajua vai eikö siellä vaan ymmärretä eläimien olevan eläviä olentoja, joilla on myös oikeuksia?

   Poista
  4. Mä olen ajatellut sen johtuvan siitä, että ne ei oikein vastaa tekemisistään kellekään, koska ne ei ole tasavertaisessa eikä varsinkaan alisteisessa asemassa esimerkiksi mihinkään saman mantereen muihin valtioihin nähden, ja eurooppalaisten (tai esim. YK:n...) kannanotot ne vaikuttais kokevan valtameren toiselta puolen huutelemisena :D Kait se sama asema maailmanpolitiikassa sit heijastelee kaikkiin pienempiinkin asioihin. En siis tiedä yhtään, mutta näin oon itse sen järkeillyt.

   Poista
  5. Jotain tuollaista sen täytyy olla. He ovat suuri ja mahtava Amerikka, ja saavat tehdä, mitä itse tahtovat ;D Anna mun kaikki kestää. :)

   Poista
 20. Hienoa, että tästä aiheesta keskustellaan julkisesti!
  Valitettavasti olen joutunut koirapiireissa (toisen rotuni osalta) törmäämään kerran jos toisenkin ihmisiin, jotka ovat kysyneet neuvoa kuinka koira opetetaan hiekkalaatikkolle. "Öö...no mitäpäs jos et?"

  Vaikka omista miniatyyreistäni kaksi ei nauti talvisin ulkoilusta, harrastetaan meillä tuota ylempänä jo mainittua "sanomalehtien lukua". Kun kiertää omat hoodit kilometri tunnissa -vauhtia, niin siinä on jo muutama uutinen selailtu. Tai oikeastaanhan se on vähän niinkun naamakirjan seinän skrollausta - pysytään kärryillä siitä mitä tutuille kuuluu.

  Mutta löytyy näistä pienistäkin sellasia tyyppejä, joilla kaatuu seinät päälle jossei pääse tuulettumaan tarpeeksi usein. (Esim. meidän agilitychihu) Auta armias, kun sellanen koira sattuu hiekkalaatikko-omistajalle... :|

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraavan kerran kun joku pyytää sulta neuvoa hiekkalaatikolle opettamisessa, kehota kysyjää käyttämään opetusmetodina esimerkin voimaa.

   Toi naamakirjan seinän skrollaus on hyvä vertaus! :) Vaikka tää meidän rotu on tosi liikunnallinen, oon huomannut, että molemmat koirat saa paljon enemmän irti esim. 1,5 tunnin ja muutaman kilometrin rauhallisesta kävelylenkistä kuin 10km hölkkälenkistä. Ja hölkkälenkeillä vastaan tulee usein just noita miniatyyrejä, joiden omistajat näyttää siltä etteivät jaksaisi enää yhtään metriä, kun mini vetää kieli pitkänä edeltä :D

   Poista
 21. Voi hyvä helvetti. En oikein keksi, mitä sanoa. Pistää vaan niin mielettömästi vihaksi. Kuten jossain kommenteissa oli jo todettu, mäkin luulin, että tv:n koiraohjelmien tyypit ois niitä ääri-idiootteja, joille tulee ihan uutena juttuna, että koiraa ois hyvä ulkoiluttaa päivittäin. Mut ei ne sit mitään marginaalityyppejä taida ollakaan. Huoh :/ Mut toi äänihuulien leikkaus ja kynsien poisto on kyllä kaiken järkyttävyyden huippu.

  Sääliksi käy myös naapurirapun kaksi isoa koiraa, jotka pääsevät päivittäin (useamman kerran sentään mut kuitenkin) tien toiselle puolelle ruohikolle tarpeilleen. Omistajien mielestä pitkä lenkki on sellainen, joka on meidän pienen koiran kanssa ihan tavallinen lenkki. Kaikkien ihmisten ei vaan todellakaan pitäisi ottaa koiraa ensinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahinta niissä koirankoulutusohjelmissa on se, miten ne omistajat aina suhtautuu siihen kun cesarmillanit tai victoriastilwellit kehottaa aloittamaan koirien lenkittämisen. Ne on aina tosi vastentahtoisia ja harmissaan! Ihan kuin koiran lenkittäminen olisi inhottavinta mitä ihmistä voi missään tilanteessa pyytää tekemään.
   Samoin niissä ohjelmissa on aivan hämmästyttävää se, miten surkeita remmikäyttäytyjiä valtavan suuretkin koirat on. Oon vähintään kymmenen kertaa nähnyt niissä semmosta, että omistajan mielestä lenkittämisessä on "vähän ongelmia", ja todellisuus on sitten se, että omistaja raahautuu selällään koiran remmissä roikkuen.

   Luulisi muuten, että niillä teidän naapurirappulaisilla olisi jo jotain ongelmiakin niiden koirien kanssa, jos koirien liikuttaminen ja virikkeellistäminen on tolla tasolla.

   Tai ehkä ne käy öisin salaa hikilenkeillä? :D Meidän vanhan kämpän yläkertaan muutti uudet asukkaat viime syksynä. Asuttuaan siinä muutamia kuukausia, just ennen kun me muutettiin siitä pois, yläkerran uusi rouva oli tiedustellut huolissaan mieheltä, että ollaanko me jouduttu luopumaan koirista. Olivat kuulleet kämppää ostaessaan, että alakerrassa asuu isoja koiria, mutteivät olleet nähneet meitä koirien kanssa kertaakaan. Kertaakaan! Miehen vuorotyön takia (ja koska mä olen aina himassa skidin kanssa) varmaan lenkitetään koiria jotenkin kummallisiin aikoihin.

   Poista
  2. Valitettavasti en jaksa uskoa naapureiden öisiin hikilenkkeihin, kun sellainen mun näkökulmasta lyhyehkö lenkki tuntui heistä ihan suursaavutukselta :/ Ja luulisi tosiaan, että niillä alkais olla ongelmia, kun tuskinpa koirien aktivointikaan on ihan täysin tuttua, sen verran, mitä tuossa ollaan juteltu. Että terkkuja vaan naapuriin, jos sattuvat lukemaan :p

   Poista
  3. Aaaaaa kato, en tajunnut että oot ihan ollut puheyhteydessä niihin. Jos vaivihkaa linkkaisit tän keskustelun niille? Tai tilaisit jonkun Koirankasvatusta Dorkille -oppaan niiden osoitteeseen?

   Poista
  4. Joku koiranhoito for dummies vois kyllä olla niille paikallaan. Pitääpä harkita vaikka joululahjaksi ;)

   Poista
 22. voi jeesus. onneksi oli valmiiksi paska päivä ku tuon luki. mulla on kaks perhoskoiraa jotka räkyttää jatkuvasti kaikelle ja kaikille. aina tietää kun joku tulee tai vaikka joku tulee pimeällä tiellä vastaan. vaikka kuinkna tulee huudettua sitä "teen susta karvalakin" -lausetta nii ei ikinä ikinä koskaan vois aatella jotaki tommosta! eihän nuo reppanat sais sitte kerrottua päivän uutisia ja vonguttua leikkikaveriksi. mutta saiskohan tuon leikkauksen hankittua niille tyypeille jotka on koiransa leikkuuttanu, siinä olis jo mustakin ideaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja olettaako joku koiraa ostaessaan, että se ei hauku? Mun mielestä kaikkien kannattaisi aina varautua siihen, että koira tuhoaa koko kämpän ja romuttaa kaikkien perheenjäsenten mielenterveyden haukunnallaan tai muin miellyttävin toimin. Jos sitten sen tiedostaen haluaa kaikesta huolimatta kuitenkin koiran, on oikealla asialla.

   Poista
  2. valitettavan moni luulee että koirat ei hauku ja että ne näyttää hyvältä soffalla koko ajan. arvaa oonko kuullu tuosta haukunnasta, ex-naapuri tuli kännissä räksyttää että teidän koiranne haukkuvat niin ettei lapseni saa nukkua rämmittyään rappukäytävässä puoli neljältä aamuyöllä... tuon mun nuoremman yksilön emo oli pelastettu aikanaan jostain vanhusten yhteisasumisesta. ne oli nimittäin luullu että kun se on niin pieni, sen ei tarvii käydä ulkona, vaan nyt seuraa se "paras osuus": sitä oli käytetty parvekkeella! perhoskoiriahan ei tunnetusti tarvii käyttää ulkona ja ne oleskelevat mielellään käsilaukussa.. melkein joo :D joka päivä käydään tunnin lenkki pyyhkäsemässä, usein myös enempi ja silti riittäis virtaa vouhkata :D nämä on niitä ulkoa sulosia ja sisältä täysiä susia :D

   Poista
  3. Hahah, meiltä muuten kyseltiin ennen tosta parvekkeesta! Aina kun joku oli kauhuissaan siitä että asutaan siperianhuskyjen kanssa kerrostalossa, sama ihminen yleensä kysyi, että pidetäänkö niitä kuitenkin sit parvekkeella. ÖÖÖÖÖ? :D

   Oisit sanonut sille ex-naapurille, että sunkin nukkumista vähän häiritsee kun se käy kännissä räksyttämässä teidän ovella.

   Luin jostain, että kun mykistysleikkauksen tekevät lääkärit ovat kyselleet omistajilta syytä leikkaukseen hakeutumiselle, eivät ne niihin tuodut koirat ole yleensä edes olleet mitään häiritseviä haukkujia, vaan äänenkäytöltään ihan normaaleita. Eli että noissa mykistysleikkauksissa ei aina siis ole kyse ongelmakoiran hiljentämisestä, vaan tavallisen koiran tavallisen käyttäytymisen vaimentamisesta. Jännä ajatella, että jotakuta voi ärsyttää koiran haukunta niin paljon, kun mua ei ärsytä mikään koiralähtöinen ääni koskaan :D
   Paitsi okei, välillä olisi ihan kiva nukkua yksikin yö niin, etten heräis aamuyöstä siihen että joku ulisee alakerrassa unissaan.

   Poista
 23. Toit tärkeän asian esille! Kissojen kynsien poistamisesta olenkin kuullut, kauhistelen jopa sitä että ylipäätään niitä kissan kynsiä leikataan lyhyemmäksi. Koirien mykistäminen tuli ihan puun takaa! Ihan hirveetä! :'( ymmärrän jos joku/jokin on mykkä syntyessään, mutta että MYKISTÄMINEN.....idiootteja mahtuu maailmaan ja joka valtioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin ajattelin, että en kyllä ala avautumaan tästä tänne, mutta sitten tajusin että mulla on ehkä jonkinlainen vastuu. Mäkin olisin halunnut, että mulle olisi kertonut joku tästä aiemmin.

   Mun serkun labradorinnoutajalta putosi mystisesti kaikki kynnet ilman mitään syytä. Lääkäri ei löytänyt koirasta mitään vikaa eikä koiralla ollut mitään muita oireita, vitamiininpuutoksia tai muuta, kynnet vaan lähti. Olin siitä sairaan kateellinen, koska meidän koirien kynsienleikkuu on aina aika inhottavaa tappelemista. Mutta leikkauttaisinko koirilta siitäkään huolimatta kynsiä pois? Vaikka koirat ei edes tarvitse kynsiä samanlailla kuin esim. kissat? En todellakaan!

   Poista
 24. Aivan älytöntä toimintaa nämä mykistys- ja kynsien leikkaus-jutut, joita ei todellakaan voi puolustella (eikä pidäkään), mutta on myös älytöntä leimata koko kansa idiooteiksi sen perusteella. Tai minkään muunkaan yksittäisen asian perusteella, oli se asia kuinka älytön tahansa :P

  Just saying... tykkään sun blogista kuitenkin hirmusesti! :)

  P.S. Ihan mielenkiinnosta kysyn, että missäpäin Los Angelesia oot käynyt? Mun mielestä se meinaan on yks kauneimpia paikkoja missä oon käynyt :D Mutta tämä käsittää siis koko Los Angeles countyn, ei pelkkää city of Los Angelesia, joka nyt ei erikoinen ookaan 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä yksittäisen asian perusteella koko kansaa leimaakaan. Vaan useamman asian perusteella! :D Oon myös pyrkinyt perustelemaan tän ilmeisen pinttyneen jenkkivihani maassa asuvilta tai asuneilta haalitulla sisäpiiritiedolla, enkä pelkästään sillä kuvalla, jonka Yhdysvallat valtiona antaa itsestään tietoisesti tai vahingossa ulospäin. Ymmärrän hyvin, että kaikki ei välttämättä ole mun kanssa tässä samaa mieltä :)

   Oon käynyt nimenomaan vaan City of LA:ssa (meidän hotelli oli LAX:in vieressä), ja sinne en kyllä mene ikinä, ikinä, ikinä enää, aivan ylivoimaisesti rumin ja vastenmielisin ja luotaantyöntävin kaupunki jossa oon käynyt. Mua ahdisti se viihdeteollisuuden käsinkosketeltava läsnäolo aivan erityisesti :D Meidän Losissa asuva opas joka esitteli meille paikkoja ja tuntee mut hyvin, sanoi (kun olin valmis sen LA-kokemuksen pohjalta tuomitsemaan koko mantereen infrastruktuurin), että New York saattaisi olla mulle paremmin sopiva paikka. Mua on aina kiinnostanut käydä myös Seattlessa.

   Poista
  2. Jaa Frasierin takia? :D

   Poista
  3. Haha, noh, kaikilla on onneksi oikeus mielipiteisiinsä :) Mutta joo, se LAX:n ja Downtownin alue nyt on mitä on... niistä mäkään en vielä kutsuis sitä kauniiksi paikaksi sentään :D New York on kyllä myös omalla tavallaan kiva, mutta itse tykkään Californian letkeästä tunnelmasta :)

   Poista
 25. Oi miksi oi miksi, en koskaan oo aiemmin tähän blogiin törmännyt? Aivan pakko sanoa, etten koskana ole yhtä suurella innolla lukenut koiramaista blogia. :) Mutta tämä postaus..haukkumattomat koirat. On aivan pakko (taas...) kirjoittaa aiheesta omassa blogissa. Aiheutti kylmiä väreitä tuommosesta toiminnasta lukeminen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei tien löytäminen tänne ole suinkaan myöhäistä, kun tarkoitus olisi jatkaa entiseen malliin :) Kiitos! Ja huippua huomata että tämänkin aiheen pariin vielä löydetään. Käyn lukemassa sen sunkin jutun!

   Poista
  2. No niin, hieno homma! :) Joo kyllä tämä koira-aiheisia artikkeleita ja "outoja" aiheita rakastava henkilö löysin helposti tämän postauksen! En muuten vielä ole postannut aiheesta, virallinen blogipäiväni on torstai ja silloin otan esille itseäni eniten kiinnostavat ja kohahduttavat aiheet. Ylihuomenna siis tulee aiheesta raivoisaa postausta. :D

   Poista
 26. miksi poistaa koirasta juuri ne piirteet,jotka tekevät siitä koiran? jos haluaa haukuttoman koiran,joka on luonnostaan haukutos,hankkikoon basenjin.

  VastaaPoista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.