8.1.2012

Emännän palikkatesti


Tänä vuonna toivoin lumen jäävän kokonaan välistä kolmesta eri syystä:

1) lastenvaunut ja aloitteleva äiti - ei varmaan tarvitse perustella.
2) muuttaminen - sohvan ja jenkkisängyn patjojen kantaminen antarktisissa olosuhteissa vaikuttaa ainakin ajatustasolla aika riskialttiilta.
3) nämä:Vuosi sitten koirille ostettiin kuvassa näkyvät vedonestovaljaat, jotta koirien lenkittäminen lumessa ei olisi niin hermojaraastavaa. Siperianhuskyn onnistunut asentaminen ko. valjaiden sisään vaatii kuitenkin teknillisen alan korkeakoulututkinnon, aikaa ja hermot, jotka minulta puuttuvat. En saanut viime talvena valjaita kertaakaan (!) puettua kummallekaan koiralle ilman toisen ihmisen apua. Ja "avulla" tarkoitan nyt sitä, että joku toinen puki ne koirille puolestani.

Tartuin kuitenkin härkää urheasti uudestaan sarvista heti, kun pysyvät hanget tällä viikolla ilmestyivät. Vartin äheltämisen, koirien maanittelemisen, mustan magian käyttämisen ja talvitakissa hikoilemisen seurauksena sain kuin sainkin koirat jotenkin ujutettua valjaisiin.

Lopputuloksena oli kaksi keskenään täysin erilaista sidontaviritelmää, jotka liukuivat koirien päältä kesken lenkin.

En vain mitenkään tajua, miten tästä:


Pitäisi saada aikaan jotakin tämän näköistä:


Ärsyttävintä tässä on se, että valjaat ovat superhyvät! Koirat kävelevät ne päällään kuin pyhäkoulun parijonossa ikään ja ne tuovat remmiin puolisen metriä lisää pituuttakin. Eivätkä ne perustu (käsittääkseni) mihinkään jatkuvaan kiduttamiseen vaan siihen, että vain silloin kun koira yrittää vetää, valjaat kiristyvät epämukavasti kainaloiden alta. 

Onhan tämä nyt aivan naurettavaa. Mutta en aio luovuttaa!

14 kommenttia:

 1. Näyttävätpä hyvältä! Itse olen aikaisemmin nähnyt vain niitä hiertäviä kangasversioita noista. :) Vaan se on ihan sama mitä meillä koiralle pukee, vetää se silti. Siksi lenkkeilläänkin ilman hihnaa. Maalla asumisen etuja!

  VastaaPoista
 2. Meillä oli saksanpaimenkoirilla tuollaiset :) Koulutusvaiheessa ja oppivathan kävelemään ;) Vaikeat on alkuun laittaa, mutta kun pääsee jyvälle niin menevät vaikka silmät kiinni :)

  VastaaPoista
 3. Onko nuo valjaat mistä hankittu? Itse olen etsinyt sopivia ja toimivia, jotka eivät satuta, ja nuo näyttävät suht miellyttäviltä :)

  VastaaPoista
 4. Isabella, eijei, noilla en usko oikeasti kenenkään vetävän. Oon kuullut uskomattomia selviytymistarinoita siitä, kuinka vaikeatkin vetäjätapaukset ovat heti eläinliikkeen parkkipaikalla oppineet noiden valjaiden kanssa ihmisiksi.

  Hitto että olen kateellinen tuosta vapaanapitomahdollisuudesta. Kyllä täälläkin lääniä siihen löytyisi, mutta rotu on siihen puuhaan vähän väärä :D

  Ansu, en ole tullut ajatelleeksikaan tota, että nämä varmaan ovatkin pennun koulutusvaiheessa loistavat. Huskykin on sen verta nopeasti venähtävä rotu, että ne ovat ainakin meillä ehtineet aika suurikokoisiksi ennen kuin ovat tajunneet lenkkeilemisen säännöt. Täytyykin seuraavan kakaran kanssa muistaa ;)

  Odotan innolla sitä vaihetta, että voin pukea noi vaikka silmät kiinni! En tajua, miten tällaiselle perusjärkevälle aikuiselle ihmiselle voi olla yhdet saamarin valjaat näin ylivoimaisen vaikeat.

  Muhmu, Mustista ja Mirristä :)! Ainakin silloin vuosi sitten kun ostettiin nämä, näistä liikkui legendaarisia juttuja, joten myyjät tietävät ihan taatusti mitä tarkoitat, jos käyt kyselemässä nahkaisia vedonestovaljaita. Muistelisin myös, että näitä ei ainakaan Faunatar myykään. Hinta oli muistaakseni odotettavan suolainen, jotain haarukan 45-60€ yläpäästä. Mutta näin jälkeenpäin nämä on todettu niin korvaamattomiksi, että olisi näistä voinut maksaa enemmänkin :D

  VastaaPoista
 5. Täällä ilmoittautuu myös yksi, jolle ihan tavallistenkin valjaiden laitto on jo vaikeaa :) Jos sitä avaruudellista hahmotuskykyä ei oo, niin sitten sitä vaan ei oo...

  VastaaPoista
 6. Hhmm, muuttuisikohan pukeminen helpommaksi jos pitäisitte kaulapannan soljen kiinni. Siis riisuessa löysäisi pannan vaikka löysimpään reikään ja pujottaisi pään ylitse. Jos kuvista ymmärrän valjaiden rakenteen oikein, niin panta suljettuna ne pystyisi pukemaan samaan tyyliin kuin vetovaljaat (eikös teillä ollut juoksulenkkejä varten huskyvaljaat, vai muistelenko jotain ihan omiani?). Valjaat siis käteen niin, että nuo kainaloiden alle menevät hihnat ovat toinen toisessa peukalonhangassa ja toinen toisessa. Muut sormet sitten niputtaisivat nämä hihnat kaulapannan kanssa yhteen ja koko paketti sujautettaisiin koiran pään yli. Sitten vain etujalat nostellaan vuorotellen omista lenkeistään. Vaikea selittää ajatusta, enkä ole ko. valjaiden kanssa ollut missään tekemisissä, joten voin olla aivan hakoteillä. Mutta toivottavasti keksit jonkin hyvän tavan noiden pukemiseksi, ettei tarvi menettää hermoja jo ennen ulospääsyä.

  VastaaPoista
 7. Suski, pahinta tässä on se, että en mielelläni missään ääritilanteessakaan myönnä olevani aivan käsi avaruudellisten juttujen kanssa :D Etenkin kun oon naimisissa tyypin kanssa, jolta riittäisi avaruudellista hahmottamista varmaan astronauteillekin jaettavaksi.

  Lotta ja Tuisku, toi on oikeasti tosi hyvä idea! Ilmeisesti joo ymmärsit kuvista ihan oikein ton valjaiden rakenteen, vaikka mä en tajua sitä edes livenä :D (Ja joo, on meillä vetovaljaat - ah, nuo maailman helpoimmat puettavat, jotka vaan lasketaan koiran selkään!)

  Ähelsin tänään taas sen vakiovartin valjaiden kanssa (luonnollisesti niin, että Koda kiljuu vieressä, vauva kiljuu puettuna vaunuissa ja lenkkiseuraksi pakotettu ystävä huokailee syvään), mutta sain ne ilmeisesti ensimmäistä kertaa ikinä puettua ainakin periaatteessa oikein - tosin toki sen verta väärin, että Nido otti lenkin puolessavälissä huutoraivarit ja yritti rimpuilla valjaista irti. Mutta ensi kerralla oon varustautunut sun ohjeistuksin, joten menestys on ihan taattu!

  VastaaPoista
 8. Mikä ihana blogi!
  Laitanpa osoitteen talteen ja tulen uudestaankin kylään :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos! Ja lämpimästi tervetuloa uudestaan ;)

  VastaaPoista
 10. Meillä oli muuten ihan samanlaiset valjaat Wodylla, mut autto vaan ekan kuukauden ajan ja sen jälkeen se ei ees välittäny niist, puski eteenpäin vaa :/ Nyt on kuono panta, se autto :)

  On muuten hyvaät valjaat, vaikka siinä meneekin hetki opetella laittamaan ne :D:D:DD

  VastaaPoista
 11. Onko tollasia! Ehkä pakko saada! (Oikeesti voiko eilinen sää ja liukkaus olla tottakaan?)

  VastaaPoista
 12. Elli, meillä näille ei tosiaan ole tarvetta kuin talvisin mutta toimivat älyttömän hyvin! Etenkin nyt kun osaan pukea ne päälle...

  Satsu, OSTA OSTA! Ei haitannut eilinenkään keli yhtään. Etenkin kun tajusin kerrankin laittaa kumpparit jalkaan sadelenkille.

  VastaaPoista
 13. Mustin ja Mirrin sivuilta en löytänyt nuita valjaita? Minkä merkkiset ovat? Meillekkin kaivattais tuollaisia :-) On muuten ihastuttava blogi siulla, mukava lueskella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, en osaa kyllä yhtään auttaa tuon merkin suhteen... Jos koittaisit soittaa suoraan liikkeeseen ja kysyä? Aivan taatusti tietävät, mistä on kyse, jos noita vielä on valikoimissa. Ja luulisi olevan, täällä päin ne olivat yhdessä vaiheessa jatkuvasti liikkeistä loppuunmyytyjä suuren suosion takia, joten tuskin ovat hittituotetta hylänneetkään :)

   Ja kiitos!

   Poista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.