2.6.2011

Täytteitä

Kun kertoo jollekin omistavansa siperianhuskyja, on kuuntelijan ensireaktio yleensä:

"Oho! Eiks niistä lähde aika paljon karvaa?"

(Joskus tosin myös: "Oho! Eiks ne tarvii aika paljon liikuntaa?". Mutta toi "Oho!" tulee kyllä aina.)

Joo, kyllä niistä lähtee. Erityisesti näin kevätkesällä, kun niille tulee äkillisten helteiden yllättäessä kiire hankkiutua muhkeista villahousuistaan eroon. Joka kevätkesä se irtoavan villan määrä pääsee kuitenkin yllättämään.

Taltioin seuraavan näkymän minuutti sitten kylpyhuoneemme ovelta. Tosin olohuone, jossa ei ole edes harjattu ketään ja joka on imuroitu eilen, olisi näyttänyt suunnilleen samalta.Seuraa kuvaan liittyvä visailukysymys:

Milloin arvelette minun harjanneen koirat viimeksi siten, että puuha kesti vajaan tunnin ja tuloksena oli suunnilleen 1,5 samojedin kokoinen irtokarvavuori?

Vaihtoehdot:

a) v. 2009
b) emmämuista
c) toissapäivänä

Molemmat koiramme painavat alle 25 kiloa ja olen aina miettinyt, miten se voi olla mahdollista. Uusin (siis n. 10 sekuntia sitten muodostunut) teoriani on, että tyypit sisältävät pelkkää karvaa vähän niin kuin pehmoeläimet, ja antavat täytteen sitten aika ajoin vuotaa pihalle.


P.S.
Mikäli joku haluaa lukea lisää avautumista samasta aiheesta (en kyllä ymmärrä miksi kukaan haluaisi, mutta meitähän on moneen junaan), voi sivun oikeasta laidasta klikata kohtaa "kauneudenhoito".


P.P.S.
Kielitoimiston agenteille tiedoksi, että aion kirjoittaa "toissapäivänä" yhteen niin kauan, kunnes ymmärrätte olevanne termin kirjoitusasun kanssa väärässä. Ja kun nyt keskusteluyhteys kerta avattiin, toivoisin samalla myös yksityiskohtaista selvitystä siitä, miksi "ruoka" taipuu nykyään "ruuan". Kiitos.

13 kommenttia:

 1. Hih! Oikea vastaus visaiseen kysymykseen on tietysti toissapäivänä. Onko kylppärissä yhden vai kahden huskyn vuotaneet karvat?

  VastaaPoista
 2. meillä lähtee corgista (!!) saman verran karvaa. ja mitä vanhemmaksi tulee (nyt 13-vee), sitä enemmän sitä lähtee, ja pitkin vuotta. enää ei ole kesä- ja talvikarvan lähtö, vaan tammi-helmi-maalis-huhti-jne-kuiden lähtökarva. sietämätöntä, mut pakko sietää, vaikka välillä vähän vituttaakin :D

  VastaaPoista
 3. Oonkohan mä outo, kun mun tekisi mieli päästä furminoimaan noita sun koiria! Sehän olis suorastaan kiitollista hommaa, kun näkisi saavutukset siinä lattialla noin runsaana myttynä! Kauniita koiria kyllä, vaikka karvaavatkin runsaasti. Meillä yhdestä aussiesta lähtee jo asunnon neliömääriin nähden kiitettävästi karvaa. Pieniä VILLAKOIRIA asuu siellä sun täällä. :3

  VastaaPoista
 4. Lotta ja Tuisku, jee, ekalla oikein! :D Kylppäriin vuodettiin kaksi huskyllista karvaa, mutta osa karvakasoista ei näy kuvassa.

  Minttu, CORGISTA? :D Onko kyseinen corgi erikoistunut tähän täytteidenvuotamiseen, vai lähteekö kaikista corgeista paljon karvaa? Joo, ei sitä itsekään enää oikein jaksa tästä karvanlähdöstä hermostua, kun ei sille oikein mitään voi. Paitsi harjata. Ja imuroida. Ihan helkkaristi.

  sarianne, et oo yhtään outo! On se mustakin niin kivaa, että olen ikuisuusvarannut harjaamisvastuun itselleni. Homman kiitollisuudessa on vaan se mutta, että vaikka saavutukset kyllä näkeekin lattialla, ei niitä näe koirassa, sillä noista irtoaa ihan oikeasti niin paljon karvaa kun vaan jaksaa harjata. Ja parin päivän päästä saman duunin voi taas toistaa :D

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Niin ihanaa villaa! Kymmenet vuodet samojedeja kammanneena tiedän mitä teet.Varasin aina riittävästi aikaa ja tein siitä suorastaan meditaatiomaisen ydessäolon.
  Kerääpäs se villa ja annan kehrätä se langaksi lampaanvillan kanssa niin saat uskomattoman lämpimiä sukkia ja lapasia. Itselläni on monta
  villatakkia, ne ovat minun turkkejani. Nyt olen
  kyttäämässä tiibetin doggin lankaa...
  Ja ellei lankaa niin suvun vanhuksille reumatyynyjä...
  Terveiset Taunuksesta

  VastaaPoista
 6. kyllä, CORGISTA! :D pienestä nakista lähtee YLLÄTTÄVÄN paljon karvaa. pitkälliset tutkimukset viittaa siihen että se on vaan tämä erityinen yksilö josta sitä karvaa riittää näinkin paljon, mutta lähtee sitä kyllä muistakin corgeista, ei nyt ihan näin paljon kuitenkaan. ja jep, imurointi on niin tuttua puuhaa... joillain se on kerta viikossa, joillain joka toinen päivä o/ !

  VastaaPoista
 7. Anonyymi, meidän harjaamisten meditatiivisuus häviää siinä, että Koda huutaa yleensä koko toimituksen ajan. Siis myös silloin kun Nidoa harjataan.

  Meillä olikin joskus tarkoitus kerätä villaa ja viedä se kehrättäväksi, saatiin kerättyä iso muovikassillinen, mutta heitettiin se sitten kuitenkin roskiin. Anopilla oli joskus muinoin huskynvillasta tehty pipo, jota (silloin vasta pentu) Nido tykkäsi maistella. Mutta oli kuulemma lämmin!

  Minttu, ja joillain imuroidaan joka päivä... Tosin näiden intensiivisimpien karvanlähtöaikojen ulkopuolella saattaa joskus vierähtää kolmekin päivää ihan imuroimatta! Aattele!

  Ei ole toi corgien turkin rakenne ihan ominta alaa, joten seuraa vielä lisäkysymys: lähteekö siitä teidän mahtavasta vanhuksesta siis jotain pehmeää pohjavillaa, vai sellaista pientä, lyhyttä piikkiä? Oon vuosien saatossa miettinyt, kumpaakohan on veemäisempää irrotella kodintekstiileistä ja vaatteista. Nämä meidän koirista lähtevät, pitkät ja pehmeät karvat saa sentään vaikka nypittyä kuteista pois, ja ne tarttuvat hätätapauksessa teippirullaankin kiinni. Siihen pieneen piikkikarvaan ei kuulemma tehoa mikään mahti maailmassa.

  VastaaPoista
 8. :D Aattelen! Ai kauhee kyllä sitä imuroinnin määrää.
  Siis mä en oikein edes tiedä mitä kaikkea siitä lähtee - tuntuu et enimmissä määrin se on kyllä sitä vaaleeta pohjavillaa, mut kyllä sitä päällimmäistä värillistä, vähän kovempaa karvaa kanssa. Se on onneks kuitenkin corgilla sen verran pitkää et irtoo nyppimällä ja teippirullallakin vaatteesta. Mut piikkikarva - pain in the ass!

  VastaaPoista
 9. Helou!

  Mä oon yrittäny ja yrittäny kommentoida jo useampaakin ihanaa postausta ("onko teillä kissoja?" "missä sen villasukat on?"-hihhihhihhi!!!), mutta blogger on päättänyt, että mä en voi kommentoida mitään, hitsi..no silti taas yritän!

  Rillan (westie, uusi sukupolvi, 8 kk) trimmaaja suositteli hankkimaan Furminaattorin :o ja minähän kiltisti hankin ;). Furminoin kokeeksi Rosa-mummun ja vempainhan on loistava! Rosasta lähti hervottomat kasat karvaa ja yleisilme siistiytyi hurjasti, wau! Että kannattaa kyllä kokeilla kaikkien, jotka tuumii välineen sopivan omalle koiralleen. Huskyjen karvan määrä on kyllä omaa luokkaansa, hih!

  Niin ja sinne kielitoimistoon multa myös noi samat terveiset sekä lisäksi, että MÄ aion kirjottaa 'tottakai' yhteen niin kauan, kunnes joku osaa uskottavasti selittää, että miksi se pitäisi kirjottaa erikseen, niih! ;D

  tämä siis by annamari (blogger on myös päättänyt, että mä oon nyymi..huoh!)

  VastaaPoista
 10. Lapinkoirasta lähti myös hirveesti karvaa. Yhtä takajalkaakin ois voinut harjata tunnin. Ja aina oltiin molemmat ihan läkähdyksissä homman jälkeen. Kesäisin harjasin aina parvekkeella . . .

  VastaaPoista
 11. Minttu, mulle tuli ihan uutena tietona että corgeilla edes on mitään pohjavillaa, tyhmä minä. Mutta jos sellainen onnistuu irrottamaan paljon karvaa, vaikkei näytä suurta karvamäärää edes omistavan, voit vaan kuvitella miten paljon näistä lähtee :D
  (Tää menee nyt selkeästi sellaseksi "mun koirasta lähtee enemmän karvaa kun sun koirasta"-väittelyksi. Ah näitä intterwebin mahdollisuuksia.)

  annamari, HUH, aattelin jo, että pitääkö alkaa sun perään kyselemään kun ei mitään kuulu :) Joo ehdottomasti suosittelen mäkin edelleen kaikille Furminatoria, olisi näidenkin karvanlähtöjen kanssa naurussa pidättelemistä ilman sitä.

  "Tottakai" kirjoitetaan luonnollisesti juu yhteen. "Sitäpaitsi" on ihan hiinä ja hiinä, sen kohdalla olen jo alkanut (ympäristön painostuksesta) taipumaan erikseen kirjoittamisen kannalle.

  Anonyymi, voin kuvitella, joo! Meillä takajalat on kanssa pahimpia alueita, näillä ihan kirjaimellisesti on villahousut jaloissa talvisin. Eikä saa nyt nauraa, mutta mulle ei ole koskaan tullut mieleenkään, että koirat voisi tosiaan harjata myös partsilla. Jumaliste, bikinit vaan päälle niin sitähän ruskettuukin samalla! Täytyykin muistaa ensi kerralla. Joka toivottavasti tulee vasta joskus syyskuussa.

  VastaaPoista
 12. Joo, kato mä en tajuu tätä bloggeria, mutta nyymeilen nyt sit suosiolla..

  Ootko muuten törmännyt sellaiseen blogiin kun "Ihmisiä mäyräkoiran nurkissa"? Saatoin äsken käydä suosittelemassa kirjoittajalle sun blogia ja suosittelen samoin hänen blogiaan sulle: erittäin hyvin kirjoitettua ja mukaansatempaavaa tekstiä!

  Ps. Mäkin tunnustan leikkeleväni ja harjaavani koiria enimmäkseen olkkarin sohvalla ja lattialla. Kaikki paikat on sitten täynnä karvaa, eikä mun vaatteet vähiten..Niin että miksi en sitten tee ko. hommia pihalla? Se on erittäin hyvä kysymys!;DD

  joo siis annamari täällä o/ moi!

  VastaaPoista
 13. Hihi. Niiin tutulta näyttää tuo karvakasa. :)
  Mulla on aivan pakkomielle tuon meidän husky-mixin villahousuihin. Se on aloittanut karvanlähdön tammikuussa ja nyt vielä tiputtelee viimeisiä karvoja. Aina kun menen sen ohi, on pakko nyppiä tupsu tai pari sen villahousuista! Se on jotenkin niin palkitsevaa, kun saa oikein ison tupon, kun se karvamäärä on sitten luonnollisesti pois lattialta imuroitavista karvoista..

  VastaaPoista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.