21.4.2010

Suden hetki osallistuu

Sain muutama kuukausi sitten sähköpostia Mustilta ja Mirriltä, joka on todettu laumassamme Suomen parhaaksi eläinliikeketjuksi. Tai oikeastaan parhaaksi eläinliikkeeksi ylipäätään. Kanta-asiakkaille lähetetyssä joukkokirjeessä pyydettiin vapaaehtoisia osallistujia geenitutkimukseen, jota urakoivat Helsingin yliopisto ja Folkhälsan professori Hannes Lohen johdolla.

Kuten joku on ehkä aiemmin aistinutkin, pidän koirien perinnöllisten sairauksien tutkimusta, kartoitusta ja tiedostamista äärettömän tärkeänä, ja vaikken tiennytkään tarkkaan, mitä nimenomaista asiaa tutkimuksessa tutkitaan, ja koska minä en itse joutuisi verikokeeseen (joissa ilahdutan testaajaa yleensä mm. pyörtymällä, kiljumalla ja kiroilemalla kuin rekkamies), ilmoitin molemmat koirat vapaaehtoisiksi.

Ajattelin koirista olevan hyötyä senkin takia, että siinä missä Nidon sukupuusta voi löytyä mitä tahansa yllätyksiä kissoista ristisiitokseen, ovat Kodan vanhemmat espanjalaisia näyttelykoiria. Oletukseni siis on, että koirat ovat keskenään geneettisesti hyvin erilaisia.


Kuvassa tyypit tassunvarret verisinä toimenpiteen jälkeen.

Koda aloitti huutamisen heti Mustin ja Mirrin ovilla ja lopetti sen vasta verikokeen jälkeen. Ilmiselvästi joku oli siis mennyt kertomaan sille, mitä tuleman pitää. Koska oma kiljumisensietokykyni oli tänään huono, laumanjohtaja toimi Kodan assistenttina ja minulle jäi Nidon "hoitaminen". Lainausmerkeillä siksi, että Nido suhtautuu pelottavan rauhallisesti kaikkiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin (joista sen ehdoton suosikki on kuumeen mittaaminen sieltä), ja verinäytteen oton ajan lähinnä jännitin sitä, nukahtaako se neula ihossaan syliini vai ei.

Paikan päällä selvisi, että projektissa tutkitaan kullekin rodulle ominaisten sairauksien esiintyvyyttä, eikä meille lähetetä tuloksia, ellei löydöstä tehdä. Siperianhuskyjen tapauksessa etsitään lähinnä harmaakaihia, jota emme tiedä kummallakaan koiralla olevan, mutta eipä ole kummankaan koiran silmiä tarkastettukaan. Muistaakseni.

Kuvasta muuten näkyy myös, että Kodan nenä on raidoittunut! Jo ennen kun saimme Kodan, toivoimme sillekin luminenää, eli mustaa, keskeltä vaaleanpunaisella raidalla varustettua kirsua, kuten Nidolla. Siis ihan vaan siksi, että mikään ei ehkä ole niin huvittavaa kuin raidallinen nenä.

3 kommenttia:

 1. Hyvin tehty! (Vaikka en tiedä kuinka reilua on ilmottaa muita, kun itseään, vapaaehtoisiksi!)Ü


  Meillä Rosa on sellanen, että häntä saa tutkia ja tökkiä ihan miten päin vaan, mutta Ines yrittää heti paeta paikalta, jos aistii hoitotoimenpiteiden alkamisen. Ja rimpuilee sekä läähättää jokseenkin tolkuttomasti, jos kuitenkin joutuu hoidettavaksi.

  Ps. Esittelin blogistasi FLY valaisimen eräälle ystävälleni. Hän ihastui siihen aivan täysin ja pyysi kiittämään vinkistä, joten kiitos! Ü

  VastaaPoista
 2. FLY:tä ihailleelle ystävälle terveisiä, että itse ostin omani täältä: http://www.designshopoutlet.com/ , sain loistopalvelua, toimitusaika oli inhimillinen ja hintakin melkein sata euroa vähemmän kuin pääkaupunkiseutulaisessa, valaisinta myöskin myyvässä liikkeessä (jossa sitäpaitsi on palvelukin aina suoraan sieltä ja syvältä). En nähnyt valaisinta siis itse kertaakaan livenä ennen kuin nostin sen laatikosta, mutta olin tosi positiivisesti yllättynyt valaisimen materiaalista: se ihan oikeasti näyttää paperilta. Pinta on täysin himmeä, ei pätkääkään kiiltävä, vaikka se onkin kovaa muovia.

  Ronja on säälipisteidenkerääjä: jos hoitotoimenpiteen suorittaja on tuttu, se kiljuu, yrittää purra, rimpuilee ja panikoi ja teeskentelee kituvaa. Kuulemma silloin, kun perheenjäseniä ei ole paikalla, Ronja muun muassa ojentaa sivistyneesti tassunsa kynnenleikkuuta varten, kun kotioloissa Ronjan kynsien lyhentämiseen tarvitaan vähintään kaksi aikuista ihmistä. Mikä on jotenkin naurettavaa kun kyseessä niin pieni koira, meidän neljä kertaa suuremmat rakit parhaimmillaan torkahtelee kynsienleikkuun aikana :D

  VastaaPoista
 3. Hih, Ronja dramaqueen! Kiitos valaisin linkistä. Välitän terveiset eteenpäin. Ü

  VastaaPoista

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.