11.8.2009

Tuhat ja yksi virhettä

Suden hetki ei ole tähän saakka ollut niitä asiapitoisimpia blogeja, mutta aamun uutiset luettuani tulin siihen tulokseen, että nyt on hyvä hetki muuttaa linjausta väliaikaisesti.

Iltalehdessä povataan koirabuumia otsikolla Tuhat ja yksi lamakoiraa. "Koirabuumi" tarkoittaa suomeksi sitä, että koiria otetaan heppoisemmin perustein ja lopulta myös hylätään yhtä helposti.

Koira ei korvaa ihmistä. Uskon koirien kaltoinkohtelun ja käytöshäiriöiden johtuvan useimmiten siitä, että moni kuvittelee asian olevan päinvastoin. Jos kaipaat ihmisen seuraa, koira ei sitä tarjoa. Jos haluat lapsen, koira ei sellainen voi olla. Vaikka olisit valmis rakastamaan koiraa kuin toista ihmistä, se ei riitä koiralle. Koira ei tee rakkaudellasi mitään, ellet anna sen olla koira. Jos terve koira saa valita, tuleeko se syliin katsomaan Salkkareita vai lähteekö kirmaamaan metsään, se lähtee aina kirmaamaan metsään.

Koiran hankkimista suunnitellessaan tulee miettiä sitä, mistä kaikesta on valmis luopumaan samalla. Koiraan kuluu vähintään rahaa, aikaa ja irtaimistoa. Jos on tarve lähteä joka viikko muutamana iltana ravinteliin/keikalle/sekoilemaan kaupungille ja pari kertaa vuodessa viikoksi etelään, kannattaa koiran hankintaa harkita uudestaan. Koiraa ei kannata ottaa, jos keräilee antiikkivaaseja, joita säilyttää lattialla. Koiraa ei kannata ottaa, jos ei halua kotiinsa kuraa, karvoja, ylimääräisiä ääniä ja uteliaita silmäpareja.

Eikä koiraa missään tapauksessa kannata ottaa, ellei tajua, että pentu ja aikuinen koira ovat kaksi eri asiaa. Kuulin taannoin tapauksesta, jossa pentu oli palautettu kasvattajalleen, koska se pissasi lattialle ja puri käsiä. Kukaan ei voi mennä koiranpennun käyttäytymisestä takuuseen etukäteen. Siksi kannattaa varautua siihen, että hampaanjälkiä, pissaa ja muita vaihtelevia eritteitä löytyy kaikkialta. Jos omistaa esineitä, jotka niiltä haluaa suojata, täytyy ne säilyttää pennun ulottumattomissa, tai sitten varautua niiden täydelliseen tuhoutumiseen.

Mitä tulee tuohon söpöyteen: jos haluat jotain söpöä silkan söpöyden takia, osta pehmolelu. Kaikki koirat ovat omalla tavallaan söpöjä koko ikänsä, mutta toki pennut ovat aikuisia koiria söpömpiä, sillä niiden pitää ollakin. Ihminen on biologisista syistä taipuvainen pitämään niin koiranpentua kuin vauvaakin söpönä. Hoivaviettimme aktivoituu, kun kiinnymme pentujen söpöyteen. Koska huolenpitomme on pennuille elintärkeää, ne selviävät hengissä söpöytensä ansiosta.

Itse vaihtaisin koiranpennun söpöyden punaisessa sekunnissa aikuisen koiran käyttäytymiseen. Koda on juuri pääsemässä ikään (6kk-1,5v), jossa se tulee olemaan kaikkein hankalin. En malta odottaa sitä, sillä tiedän, että sen päässä häämöttää aikuisuus. Kypsyys.

Minä väitän, että koiranpentu on lapsen lisäksi vaarallisin ase, jonka kuka tahansa voi hankkia. Tämä siksi, että koiranpennusta - kuten lapsesta - kasvaa huoltajiensa peilikuva. Aggressiivisen henkilön kasvattamasta koirasta kasvaa aggressiivinen. Aran henkilön kasvattamasta koirasta kasvaa arka, mikä voi olla aggressiivisuuttakin kohtalokkaampaa. Koiranpentu on vapaasti muokattavissa ja sen kautta voi pistää monet vahingot kiertämään, jos ei tiedä mitä tekee. Jos koiraa ajattelee yksilönä, on vielä helpompi hahmottaa kaikki se paha, jonka aiheuttaa ainutkertaisen eläimen ainutkertaista elämää tuhlatessaan.

Vaikka kaikki lemmikkikoirat ovat kaukana sudesta, ovat ne silti niin geneettisesti kuin käyttäytymiseltäänkin lähempänä sutta tai villikoiraa kuin ihmistä. Niiden tarpeet ja tavat ovat eläimen, eivät ihmisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaksitoista tassua ja kymmenen vikkelää sormea kiittävät kommentistasi.